Twee dressuurhengsten aangewezen tijdens zadelpresentatie

Twee dressuurhengsten aangewezen tijdens zadelpresentatie

Vandaag verschenen de dressuurhengsten die zijn aangemeld voor het najaarsverrichtingsonderzoek voor de ogen van de hengstenkeuringscommissie tijdens de eerste zadelpresentatie in Ermelo. Daarnaast werden vijf hengsten gepresenteerd voor de herkansing onder het zadel, twee hengsten hiervan werden alsnog aangewezen voor het najaarsonderzoek.

De zadelpresentatie van vanmiddag was het eerste officiële moment waarop de jonge hengsten onder het zadel aan de hengstenkeuringscommissie werden getoond. De hengsten gaven een eerste indruk af over hun ontwikkeling onder het zadel en de mate van rijdbaarheid. De dag verliep goed en de paarden waren mooi ontspannen, waardoor ze goed hun presentatie konden lopen.

Twee hengsten aangewezen
Om 13.30 uur beten de herkansingshengsten het spits af op het straatje. Vervolgens verschenen de hengsten in groepjes van twee in de baan en werden ze onder het zadel getoond in stap, draf en galop. Hengsten die tijdens de eerste of tweede bezichtiging zijn afgewezen, krijgen via de herkansing de kans om in te stromen in het najaarsonderzoek. Ook hengsten die nog niet eerder zijn aangeboden, kunnen via de zadelpresentatie worden aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. In totaal werden vijf dressuurhengsten aangeboden voor de herkansing onder het zadel. De hengsten Frederic (For Romance uit Riana van Fidertanz, fokker H. Schulte uit Eggermühlen GER) in eigendom van Van Olst Horses en Cat.nr 803 (Ibiza uit Marabella van For Romance, fokker C. Ortmann Ellerbrock uit Friesoyte GER) van Reesink Horses ontvingen beide een uitnodiging voor het vervolgtraject van het najaarsonderzoek.

Eerste keer voorrijden aangewezen hengsten
Naast de herkansingshengsten werden zeventien dit jaar aangewezen dressuurhengsten, waaronder alle in 2022 geprimeerde hengsten, gepresenteerd tijdens de eerste zadelpresentatie. De hengstenkeuringscommissie kijkt tevreden terug op de presentatie. De hengsten hebben zich heel goed gedragen en de commissie kijkt er naar uit om nog een betere indruk te krijgen van de paarden tijdens de tweede zadelpresentatie op 19 oktober.

Toelating aanlegtest
Nieuw dit jaar is dat de dressuurhengsten voor het eerst drie voorrijdmomenten hebben, waarvan de laatste een selectiemoment is. Op 19 oktober vindt er een tweede zadelpresentatie voor de dressuurhengsten en een eerste zadelpresentatie voor de springhengsten plaats. Op 31 oktober worden de hengsten voorgereden om aangeleverd te worden voor het verrichtingsonderzoek. Voor de dressuurhengsten is dit een selectiemoment waarbij de hengst wordt beoordeeld op rijdbaarheid en kwaliteit. Vervolgens start het 21 dagen durende verrichtingsonderzoek, waarna het eindexamen op 19 november volgt.

bron: KWPN.nl