Tuigpaardveulen Upper Bear Overall Kampioen

Tuigpaardveulen Upper Bear Overall Kampioen

Deze editie van JongKWPN vandaag kan andermaal de boeken in als bijzonder geslaagd; een enthousiast organisatieteam, dito deelnemers en voorbrengers, veel gezelligheid. Alsmede enkele zeer goede paarden als kersen op de taart.

Er kwamen paarden in de ring uit alle vier de richtingen: springen, dressuur, tuig- en Gelderse paarden. Het juryteam springen bestond uit Henk Dirksen en Sandra Schmuecker. Bij de driejarige springmerries ging Roqaya Turfhorst (Zirocco Blue VDL uit Ivita VDL voorlopig keur prok v. Quaprice Z) aan de leiding. Ze behaalde het sterpredicaat en werd tevens voorlopig keur. Ze verdiende met haar sterke optreden ook een uitnodiging voor de Nationale Merriekeuring. Henk: “Mooi dat er voor deze dag zoveel animo is. Een stamboekkeuring als deze heeft vooral een voorlichtende rol voor de fokkers. Het is laagdrempelig en de lineaire score kan gebruikt worden voor het bepalen van de genetische bagage voor in de KWPN-database, zodat je als fokker op basis van de gegevens in de database kunt kijken welke hengst er goed bij je merrie past. We begonnen goed met de extra kwaliteit van de springpaarden.”

Veel atletisch vermogen

Henk omschreef Roqaya Turfhorst als: “Een aansprekende, goed gemodelleerde en lang gelijnde merrie met een echte merrieopdruk en veel uitstraling. Haar hoge schoft loopt goed door in de rug. Ze beschikt tevens over een correct fundament. Ze heeft een echt sportlijf en laat in het springen veel atletisch vermogen zien.” Haar score bedroeg 80 voor exterieur en 85 voor het springen, waarbij haar vermogen en techniek heel positief opvielen. Roqaya Turfhorst is zoals haar achternaam doet vermoeden een paard van Stoeterij Turfhorst. Thom Koele bereidt de Turfhorst-paarden voor op de keuringen en hij bracht haar dan ook voor. “We waren op zoek naar een goede merrie en hebben de moeder van Roqaya Turfhorst drachtig gekocht bij VDL Stud. Haar moeder was destijds reservekampioen in Friesland. We wisten wel dat Roqaya sterwaardig was, maar dat ze zo goed zou scoren daar durfden we natuurlijk alleen maar op te hopen. We gaan haar beleren, maar ze is ook al drachtig van Portorico. Van die hengst hebben wij de helft samen met VDL. Daar werken we altijd fijn mee samen. Het is uiteindelijk wel de bedoeling dat ze de sport ingaat.”

Gratis fokadvies

Reservekampioen van de driejarige merries en ook voorlopig keur werd de opvallende vosmerrie Orouska Z (Don VHP uit Farouska ster v. Canturano). De vosmerrie is gefokt bij Alexandra van der Peijl uit Oene en staat geregistreerd bij haar dochter Scarlet Wieberdink uit dezelfde plaats. “Met haar 1.68 een goed ontwikkelde merrie, jeugdig, aansprekend, met veel uitdrukking en een hard gesteld fundament onder een goed sportlichaam. Springen deed ze patent met veel overzicht en een goede voorbeentechniek.” Dit leverde een score van 75 voor exterieur en 80 voor springen op. Net als Roqaya Turfhorst kreeg deze reservekampioen een gratis fokadvies als prijs vanuit JongKWPN overhandigd.

Dag kan niet meer stuk

Jupiler Island (Tangelo vd Zuuthoeve uit Bo-Imoo ster prok v. Heartbreaker, gefokt bij F. Kok in Etten) deed mee in de rubriek oudere merries, maar kon net het sterpredicaat niet halen. Deels speelde mee dat haar veulen in Ermelo in de box stond te wachten en de merrie daardoor wat afgeleid was. Om het veulen was haar eigenaresse Britt Bos samen met haar moeder vanuit Strijen naar Ermelo gekomen en omdat ze er toch waren, schreef ze ook Jupiler Island voor de keuring in: “Ik heb helemaal geen ervaring met keuringen. Maar het leek ons leuk en leerzaam om mee te doen. De merrie heb ik gekocht bij mijn trainer Doron Kuipers. Het is een fantastische merrie heel nuchter en werkwillig, helaas kreeg ze een ernstige blessure. Die nadat ze er de eerste keer van genezen was, een tweede keer terugkwam. Toen hebben we besloten om haar definitief uit de sport te halen en er een veulentje bij te fokken. Dat werd een hengstveulen van Denzel van de Meulenhof. Deze werd eerste bij de hengstveulens springen, dus mijn dag kan niet meer stuk!” In de finale moest deze Undercover Island het wel afleggen tegen het merrieveulen Umilia du Jars, gefokt en geregistreerd bij R. Snippe in Sibculo en A.J. Arnold uit Zuna. Deze dochter van Carrera VDL komt uit Louis-Lena (v. Arezzo VDL). Henk: “Een aansprekend en lang gelijnd veulen, met een opvallend goede galoppade. Daarbij een heel atletisch lichaam.”


bron: KWPN.nl