Tobago Z prijkt bovenaan Z-Ranking

Tobago Z prijkt bovenaan Z-Ranking

Na de uitreiking van de troostprijzen voor zevenjarige paarden op het WK werden de cheques voor de Z-Ranking overhandigd. Jonas Bellemans mocht de grootste cheque in ontvangst nemen als fokker van Tobago Z. 

Om de fokkers een extra service te verlenen houdt Zangersheide al enkele jaren een ranking bij van paarden die bij de geboorte ingeschreven worden bij Studbook Zangersheide en die nu in de internationale sport presteren. Tijdens FEI WBFSH Jumping World Breeding Championship for Young Horses krijgen de fokkers van de winnende paarden top 3 dan een premie uitgereikt.

Tobago Z op één

Het afgelopen jaar presteerde Tobago Z, een zoon van Tangelo van de Zuuthoeve het best. De vijftienjarige hengst werd gefokt door Jonas Bellemans, die vol trots de cheque (van 8.000 euro) overhandigd kreeg. Bellemans bracht hem als jonge hengst zelf uit en kwam ook in Lanaken met hem aan de start als vijfjarige. Daarna overhandigde hij de teugels aan Daniel Deusser, die al sinds 2016 aan het roer zit van de succesvolle hengst. 

Tobago Z sprong in zijn carrière al ruim twintig keer naar de winst, waarvan vijftien keer op het hoogste niveau en verzamelde al over een half miljoen euro aan prijzengeld. 

Landon Z (ex Crack de Nyze Z) tweede

Op de tweede plaats zien we de tienjarige hengst Landon, ex Crack de Nyze Z, terug. De zoon van Comilfo Plus Z werd gefokt door Danny Nijs, die 6.000 euro in handen kreeg, en wordt gereden door Kent Farrington. De jonge hengst behaalde al vier keer het hoogste schavot onder Farrington, die hem onder het zadel heeft sinds 2021. Daarvoor genoot hij zijn opleiding onder Niels Fockaert. 

Derde plaats voor Beauville Z

De derde en laatste hengst in de spotlight was de door Pascal Habets gefokte Beauville Z. Voor hen stond een cheque van 5.000 euro te wachten. Deze dertienjarige hengst is een nakomeling van Bustique en is sinds 2013 onlosmakelijk verbonden aan de Nederlandse springruiter Maikel van der Vleuten, die hem ook vastgelegd kreeg door het NOP-verband. 

Volledige ranking