Sterpredicaat voor drie Lichte Tour-paarden op thuiskeuring Brabant

Sterpredicaat voor drie Lichte Tour-paarden op thuiskeuring Brabant

Via de thuiskeuring vandaag in regio Noord-Brabant kon inspecteur Bart Bax aan drie Lichte Tour-geklasseerde dressuurpaarden het sterpredicaat verlenen. Daarnaast werd één sport-spr merrie ster.

“Het was een goed georganiseerde dag en de paarden werden allemaal fijn voorgesteld”, begint Bart Bax. “Ik heb acht dressuurpaarden beoordeeld, waarvan er zeven minimaal 70 punten voor exterieur hebben gekregen.” Bij vijf dressuurpaarden met het sportpredicaat, vier merries en één ruin, leverde dat het sterpredicaat op. “Een aantal van deze paarden kan via de Centrale Keuring of na afloop van een IBOP voorgesteld worden voor graadverhoging, waarna ze keur en/of elite verklaard kunnen worden.”

Drie Lichte Tour-paarden
De eerste van drie Lichte Tour-paarden die vandaag ster werd is Iniesta (Armani uit Brigitta van Viënto Uno W) van fokker F.H.N.M. van den Dries uit Tilburg. “Dit is een ruim voldoende ontwikkelde merrie met een goed gevormde voorhand en goede schoft-/schouderpartij. Ze heeft een sterke bovenlijn, correct en hard fundament en had iets meer uitstraling mogen hebben.” Ook de door Karin Retera gefokte Cornflake R.D.P. (Dreamcatcher uit Thalyta ster PROK van Mondriaan) van V.H.A. van Rooij uit Gemonde heeft het sportpredicaat op basis van prestaties in de Lichte Tour verdiend. “Deze merrie heeft 70 punten voor exterieur gekregen. Ze meet 1.78m en is daarmee royaal ontwikkeld. Ze heeft een mooi front, een goede schoft-/schouderpartij, staat ruim voldoende in het rechthoeksmodel en is voldoende correct in het fundament om ster te worden.” De ruin Jamir (Dream Boy uit Tiara keur sport-dres sport-spr prest van Lester) van fokker A.J.F.M. van Schijndel uit Berlicum is eveneens geklasseerd in de Lichte Tour en draagt met zijn behaalde sterpredicaat bij aan het preferentschap voor zijn moeder. “Deze zoon van Dream Boy is royaal ontwikkeld en staat ruim voldoende in het rechthoeksmodel. Hij is opwaarts gebouwd, heeft een correcte bovenlijn en hard fundament.”

Sportpredicaat
Daarnaast werd de ZZ-Licht geklasseerde Kabiola (Franklin uit Fabiola van Apache, fokker J.J. Lubbers uit Balkbrug) van F.J.G. van Boxtel uit Volkel ster. “Dit is een ruim voldoende ontwikkelde merrie die voldoende langgelijnd is en iets meer bespiering zou mogen hebben in de bovenlijn. Ze heeft hard en iets teer fundament, en ze waardeert zich in draf positief op. Daarin liet ze goede afdruk, tritt en achterbeengebruik zien en voor de draf heeft ze 80 punten gekregen.” De Dream Boy-dochter Illy (uit Leule keur sport-dres van Grafiet, fokker G. van Loon uit Tilburg) van M.C.F. van Loon uit Tilburg is Z2-geklasseerd en werd eveneens ster met 70 punten voor exterieur. “Deze merrie heeft een sprekend hoofd, staat ruim voldoende in het rechthoeksmodel en zou iets meer bespiering in haar hals mogen hebben. Ze heeft goed ontwikkelde voeten, hard fundament en had in het geheel iets meer opwaarts gebouwd mogen zijn voor hogere punten.”

Springmerries
Inspecteur Stan Creemers beoordeelde twee springmerries, die beide 75 punten voor exterieur kregen. In het geval van Imani (Dakar VDL uit Santana ster prest PROK van Haarlem, fokker J. Wijdeven uit Gemonde) van W.J.H. van der Velden uit Sint-Oedenrode, die 1.35m geklasseerd is, leverde dat het sterpredicaat op. “Deze merrie heeft het sportpredicaat en het is een ruim voldoende ontwikkelde merrie, met een goede bovenlijn en aansprekende voorhand. Ze staat ruim voldoende in het rechthoeksmodel en heeft correct fundament.”


bron: KWPN