SK Harich: zeven springmerries uitgenodigd voor de NMK

SK Harich: zeven springmerries uitgenodigd voor de NMK

Op de stamboekkeuring in Harich viel op vrijdag veel kwaliteit te bespeuren bij de springmerries. Zeven voor de NMK uitgenodigde merries komen vandaag terug voor de kampioenskeuring op de CK.

Van de 29 driejarige merries verdienden er 25 het sterpredicaat. Van de vijf vier jaar en oudere merries waren dat er drie. “Het was een goede keuring vandaag met een heel goede kopgroep. We hadden acht opvallend scorende merries, die op één buitenlands geregistreerde merrie na, morgen in Harich terugverwacht worden voor het formeren van de kopgroep en de kampioensverkiezing”, vertelt inspecteur Wim Versteeg, die samen met Bart Henstra de paarden beoordeelde.

Zeer compleet

Met 80/90 was Opra Rose VDL (Kallmar VDL uit Darco’s Rose van Darco) van de VDL Stud de best scorende van de dag. “Echt een geweldige merrie! Ze heeft een sterk model, is langgelijnd, heeft een aansprekend front en een correcte manier van bewegen. Ze galoppeert goed, met veel balans en kan daarin gemakkelijk changeren. Bij het springen springt ze op een heel natuurlijke manier, waarbij ze zich top voorzichtig toont, heel veel reflexen laat zien, goed het overzicht behoudt en heel veel atletisch vermogen laat zien. Een merrie die we heel graag terugzien op de Nationale Merriekeuring!”, is Wim enthousiast. Daar zal ze onder meer de Cohinoor VDL-dochter Ojatendrie VDL (uit Jatendrie VDL van Cardento), eveneens gefokt door en in eigendom van de VDL Stud, treffen. Zij behaalde een bovenbalk van 80/85. “Dit is een aansprekende merrie die goed in het rechthoeksmodel staat en een goede schoft-/schouderpartij heeft. Ze was aan de frisse kant maar begon wel gelijk op een goede manier bij het springen. Ze springt met een hele goede techniek en toont veel atletisch vermogen. Voor zowel techniek als vermogen hebben we haar dan ook 90 punten kunnen geven.”

VDL Stud overheerst

Dezelfde bovenbalk van 80/85 behaalde Oxalis W (For Pleasure uit Vanish elite EPTM-spr PROK van Stakkato, fokker Benny Wezenberg uit IJsselmuiden) van de VDL Stud, evenals O’Dame VDL (Etoulon VDL uit Grande Dame VDL keur IBOP-spr pref van Brugal VDL) van VDL Stud. “De For Pleasure-dochter is een voldoende langgelijnde, goed ontwikkelde merrie met een aansprekend front en iets neerwaartse romprichting. Ze beweegt functioneel, heeft een goede balans in galop en springt met veel overzicht. Ze sprong opvallend goed op de hoge steilsprong en wist op alle onderdelen te overtuigen. De Etoulon VDL-dochter O’Dame VDL is een fraaie, langgelijnde merrie met een mooie hals en goede bovenlijn. Ze galoppeert met veel balans en ruimte, en heeft veel ‘go’. Ze springt met snelle reflexen, een mooie voorbeentechniek, veel overzicht en veel atletisch vermogen. Ook het gemak waarmee ze springt viel op.” Met 80/85 kwalificeerden ook Ohoklahoma VDL (Pommerol de Muze uit Hoklahoma VDL ster van Emilion) en Ofrieda VDL (Brantzau VDL uit Gufrieda ster van Zirocco Blue VDL) zich voor Ermelo. “De Pommerol de Muze-dochter is royaal ontwikkeld, goed gemodelleerd en langgelijnd. Ze galoppeert met goede balans en springt met snelle reflexen en heel veel vermogen. Ze kreeg 85 punten voor galop, reflexen en techniek naast 90 voor vermogen. Op de sprong kon ze ook goed naar voren doorschakelen.” De Brantzau VDL-dochter Ofrieda VDL kreeg 90 punten voor reflexen. “Dit is een sterk gebouwde merrie met een mooie halsvorm en -bespiering, goede bovenlijn en sterke verbindingen. Ze is voldoende langgelijnd en galoppeert ruim, met goede houding en balans. Bij het springen is ze gretig, springt ze met zeer goede reflexen, is ze vlug en toont ze veel voorzichtigheid en overzicht.”

Goede Harley VDL-dochter

Sietse van der Meer nestelde zich als fokker tussen het VDL-geweld met de Harley VDL-dochter Orsinaa (uit Ubersinaa keur IBOP-spr prest van Indoctro), die ook is geselecteerd voor de NMK. “Dit is een aansprekende merrie met veel uitstraling, een mooie halsvorm en correct fundament. Ze galoppeert actief, krachtig en gedragen. Ze toont zich bijzonder voorzichtig, maakt de sprong achter telkens goed af, springt goed met haar lichaam naar boven en heeft snelle reflexen.” Tot slot kreeg ook Oretta VDL (Zirocco Blue VDL uit Paoletta van Acorado, fokker H. Schmidt uit Borsfleth) van VDL Stud de bovenbalk van 80/85, zij mag vanwege haar buitenlandse registratienummer echt niet naar Ermelo. “Dit is een aansprekend gemodelleerde, voldoende langgelijnde merrie met een mooie hals. Ze galoppeert actief, met goede kracht en balans. Ze begon gelijk heel goed bij het springen, en toont opvallend goed lichaamsgebruik op de steilsprong. Ze springt goed naar boven, bouwde positief op en toont veel atletisch vermogen.”

bron: KWPN