Odetta en Odylle Minka zijn best scorende springmerries EPTM 2022

Odetta en Odylle Minka zijn best scorende springmerries EPTM 2022

Welke springmerries waren de EPTM-toppers van afgelopen jaar? Het KWPN stamboek zocht het uit in haar Woensdag weetjes...(foto, Verdi, vader van Odylle Minka P).

De EPTM is een populaire aanlegtest, waar graag door de verschillende fokkers en eigenaren gebruik van wordt gemaakt. Via de EPTM-test krijgt u inzicht in de natuurlijke aanleg van een merrie voor de dressuur- of springsport. Ook is het mogelijk om twee weken voorafgaand aan de reguliere test de merrie zadelmak te laten maken. Jaarlijks worden er meerdere EPTM-testen georganiseerd op het KWPN-centrum. In totaal slaagden er afgelopen jaar 73 springpaarden voor de test. Bij de deelnemende springpaarden stond Harley VDL (Heartbreaker uit Larthago pref prest sport-spr van Carthago, fokker M. van de Bruggen uit Goirle) met acht nakomelingen vorig jaar het vaakst te boek als vader.

Odetta AK
De hoogste EPTM-score bij de springmerries ging in 2022 naar de Chacoon Blue-dochter Odetta AK  (uit Cucaracha ster PROK v.Voltaire, f/g: G.J.H. Markhorst – v/d Velde te Brucht). Deze merrie liet louter 8,5’en noteren en kwam daarmee uit op een puntentotaal van 85. “Een heel charmante en atletische merrie met veel jeugd en een goede schoft. Zij scoorde bovendien 80 punten voor het exterieur.”, licht Marcel Beukers toe.

Odylle Minka P
Ook de merrie Odylle Minka P (Verdi uit Zsa Zsa de Semilly elite PROK pref prest EPTM-spr sport-spr v.Diamant de Semilly, f/g: Pegasus Stables te Bentelo) wist tijdens dezelfde EPTM-test een score van 85 punten neer te zetten. De merrie behaalde op de merriekeuring onder meer 85 punten voor het exterieur. “Een heel complete merrie die vandaag ook elite werd verklaard. Ze springt los door het lijf, maakt de sprong achter altijd goed af en toont veel atletisch vermogen. Ze liet zich daarbij de gehele test zeer goed rijden.”, vertelt KWPN-inspecteur Marcel Beukers.

Behalen van het elitepredicaat
In slechts enkele weken is het mogelijk dat de jonge ‘groene’ merrie die wordt aangeleverd voor de EPTM-test naar huis gaat met zowel het EPTM- als elitepredicaat. Na afloop van het EPTM-examen is het namelijk mogelijk om deel te nemen aan de stamboekkeuring en Centrale Keuring. Het afgelopen jaar zijn zo 36 springmerries elite geworden. Om elite te worden na het slagen voor de EPTM, dient de merrie wel in het bezit te zijn van het D-OC- of PROK-predicaat. Zo niet, dan wordt de merrie bevorderd tot keur. Dit werden het afgelopen jaar negen springmerries.


bron: KWPN.nl