NRPS regio Zuid: Harley VDL en Depay leveren kampioenen rijpaardveulens

NRPS regio Zuid: Harley VDL en Depay leveren kampioenen rijpaardveulens

De regio Zuid van het NRPS staatbekend om de goede veulens die jaar in, jaar uit op de keuring worden voorgesteld. Ook nu is de toekomstverwachting van hoog niveau, zowel bij de paarden als de pony’s. Altijd een tegenvaller wanneer die veulens de sport in gaan of meteen naar het buitenland verdwijnen, want je wilt ze als 3-jarigen eerst terugzien op de keuring. Gezien de goede veulens die jaarlijks in De Mortel te bewonderen zijn, waren de rubrieken voor 3-jarige zeker niet representatief.

Een van de topveulens van de keuring was Holy Moly (v. Harley VDL uit Zolga’s Sundae voorl. keur v. Sorento x Burggraaf) van Paula Koolen uit Gastel, de kampioen van de rijpaardveulens springen/ eventing. Een zeer aansprekend, luxe merrieveulen met een mooie kap, die in draf echt ging ‘zitten’ en met veel afdruk en buiging in de gewrichten galoppeerde. Bij de reservekampioene Estrella B (v. Landino VDL) viel de souplesse en lossigheid in de bewegingen op, maar dit veulen bleef daarbij achter hoog. Moeder April B keur, preferent (Cantos x Locato) is vaste leverancier van kwaliteitsveulens, fokker en eigenaar C.A.G. Brouwers-Slegers uit Lieshout.


Bij de springen/ allround gefokte ponyveulens ook al zo’n aansprekend veulen aan de kop: het hengstveulen Kwajongen, zoon van Kasanova van Klaverborch uit de ster, preferente Teun (v. Idzard), nog een rechtstreekse dochter van stammoeder Oldert’s Karola keur, preferent, prest.sport&fok (Oldert’s Fastwind x Springbourne Blueberry) van Adri van Esch uit Erp. Echt een plaatje: goed in de verhoudingen, heel mooie schouder, goede bovenlijn en veel souplesse en zelfhouding in de beweging. De reservekampioen is het zeer correcte en fijn bewegende merrieveulen Fairytale FN (v. New Edition M), door Fabienne Berns en Naomi Kok gefokt uit Dream Girl (Don Cremello du Bois x Verona’s Bo-Gi) van wie de 3- jarige zoon Wonderboy in maart op de hengstenkeuring kampioen van zijn jaargang werd.


De kampioen van de rijpaard dressuurveulens was de best bewegende Davinci Fortuna (v. Depay) van Corné van Herwaarden uit Grathem. De NRPS-hengst Depay werd gefokt door de vader van Corné. Moeder van het talentvolle veulen is de 4-jarige voorlopig keurmerrie Nouraya Turfhorst (Rubrin Royal x Florencio I). Met zijn gedragen draf en goede galop had hij een streepje voor op de reservekampioene Give me a Fairytale Gyiena JVR (v. Giano) van Christie Jolink uit Harreveld, maar in type was dit merrieveulen hem de baas. Ook Gyiena kan goed draven, maar mocht achter nog wat scherper aantreden en heeft weinig galop laten zien. Haar moeder Fayliena JVR voorl. keur stamt van Fürstenball x Sandreo.


Helemaal vooraan bij de ponyveulens (dressuur) stond Nightsky Nalah (Dance Star AT x FS Pearcy Pearson) van Hans Verwijst uit Uden. Een zeer rassig merrieveulen met een prachtig hoofdje, dat als een balletje elastiek door de baan danste. De stap was opvallend ruim met veel lichaamsgebruik. Ook de reservekampioen Samira van Stal Farmers Pride (Heer Orchard Bolshoi x Star van Vreeburch) van C.M.M. van Oosterhout uit Wouw beantwoordt qua type aan die beschrijving, maar in de ruim voldoende beweging bleef zij hoog in het kruis.


In aantal waren de rijpaarden duidelijk in de minderheid, en bij de 3-jarige en oudere in beide fokrichtingen viel zowel het aantal als de algemene kwaliteit tegen. Maar de kampioenen en reservekampioenen zijn goed. Kampioen bij de springpaarden: I’m Lady van de Berendskamp ster (2019, Chester Z x Hickstead) van E. van Steenbergen uit Gameren. De 3-jarige Nora BK ster was de beste van de springen/ allround gefokte pony’s, dochter van Gruyter’s Bruno Mars uit Noa BK keur (2013, First Stayerhof’s Ramzi H x Justice HR) van J.P. Brands in Lithoyen. Reservekampioene Nina van Equi Center (Kasanova van Klaverborch x Irakion, fokker Mirjam Bekkers) van Maris Scheers uit St. Michielsgestel. Bovenaan bij de dressuurpaarden stond de 16-jarige prestatie-sport merrie B Impressed van de Teugenaar ster (Discovery x Weyden, fokker S. van de Kamp) van Sharon van Berkum uit Nistelrode. Bij de dressuurpony’s Champ of Daily JVDB ster (FS Champion de Luxe x Isarco) van Stal Jessica van den Berg uit Neerloon, reservekampioen Indy du Bois ster (2013, Don Carino du Bois x FS Golden Moonlight, fokker A.C.M. van den Bosch) van Nina Hoogendijk uit Strijen.


bron:Persbericht - F. © Sandra Nieuwendijk.