Moet het 'prepareren' van keuringshengsten bestraft worden?

Moet het 'prepareren' van keuringshengsten bestraft worden?

Moet het prepareren of overtrainen van jonge hengsten die op een hengstenkeuring worden gepresenteerd, bestraft worden? Als het aan de FN ligt wel. Er was dit najaar in Duitsland veel te doen over hengsten die duidelijk 'geprepareerd' aan de start kwamen van de hengstenkeuringen en verschillende stamboeken hebben hier alvast hun kritiek op geuit. 

Bij de vergadering van de FN fokkerijraad was het prepareren van hengsten een discussiepunt. Er werd onder andere over aangepaste richtlijnen gepraat zoals bijvoorbeeld het longeren van de hengsten maar er werd ook bekeken of er eventueel sancties gegeven konden worden indien een hengtsenhouder of trainingsstal een hengst duidelijk te zeer 'klaar heeft gemaakt' voor de keuring. 

"Het welzijn van de paarden moet altijd voorop staan, ook als het om veel geld gaat", aldus FN-fokkerijchef Theo Leuchten. "De trainingsstallen moeten verantwoordelijk gemaakt worden als we niet het hele keuringssysteem in gevaar willen brengen. De stamboeken moeten daarom gemeenschappelijk optreden en het eens worden over sancties bij overtredingen". 

Verschillende stamboeken deelden overigens de visie van de FN. Dit bleek uit het uitsluiten van verschillende hengsten tijdens de voorselecties. Hengsten die een onnatuurlijk springgedrag vertoonden, werden vaker dan ooit uitgesloten. 


Bron: FN/ Horses.nl