Lanto HBC hoofdleverancier tweede bezichtiging met vier nakomelingen

Lanto HBC hoofdleverancier tweede bezichtiging met vier nakomelingen

Het is alweer bijna tijd voor hét evenement van het jaar: de KWPN Stallion Show 2023! Vier dagen lang zijn de Brabanthallen in Den Bosch hèt toneel van sport, fokkerij en show. Alle dagen staan in het teken van de hengstenselectie. Welke vaderdieren zijn dit jaar de hoofdleveranciers van de jonge tuigpaard- en Gelderse hengsten tijdens de tweede bezichtiging?

Op vrijdag 3 februari mogen drie Gelderse hengsten en op zaterdag 4 februari mogen tien tuigpaardhengsten zich voor de tweede maal aan de hengstenkeuringscommissie presenteren in de Brabanthallen in Den Bosch tijdens de KWPN Stallion Show 2023. Later op de dag worden de aangewezen hengsten aan de hand gepresenteerd en worden de premiehengsten gehuldigd.

Tuigpaardhengsten

Lanto HBC (Delviro HBC uit Urby V ster pref van Patijn pref, fokker D. van der Boon uit Noardburgum) mag zich met drie driejarige tuigpaardhengsten in de tweede bezichtiging hoofdleverancier noemen. De overige voorgeselecteerde driejarige tuigpaardhengsten en één oudere tuigpaardhengst stammen af van verschillende vaders, te weten; Cizandro pref., Heliotroop VDM, Hubert VDM, Icellie, Idol en Indiana. De voorgeselecteerde zevenjarige tuigpaardhengst is een zoon van Dylano.

Gelderse hengsten

Van de hoofdleverancier bij de tuigpaardhengsten Lanto HBC zien we ook een nakomeling terug bij de tweede bezichtiging voor Gelderse hengsten. Hiermee komt de teller voor Lanto HBC op een totaal van vier hengsten in de tweede bezichtiging. De preferente Alexandro P (Koss uit Itilde keur pref van Satelliet, fokker H.J. en F.J. Peters uit Stokkum) wist ook een zoon te leveren voor de tweede bezichtiging bij de Gelderse paarden. De derde Gelderse hengst die in de tweede bezichtiging verschijnt, is de zevenjarige Lorano V. Dit is een zoon van Danser (Sander uit Sharon ster van Ahoy, fokker W. Kok uit Zwolle)

Tweede bezichtiging

Voor de tweede bezichtiging worden de tuigpaardhengsten in de baan verwacht waarbij de hengsten wederom aan de hand moeten stappen en draven. Naast exterieur en beweging wordt hierbij ook de afstamming en verwachtingswaarde op basis van beschikbare gegevens ingewogen. De driejarige Gelderse hengsten worden tijdens de tweede bezichtiging beoordeeld op het vrij bewegen. De zevenjarige Lorano V is door de Hengstenkeuringscommissie beoordeeld in de hengstencompetitie en op een dressuurwedstrijd. Deze hengst komt alleen bij het rondstappen in de baan bij de bekendmaking van de uitslag. Na de individuele presentatie in de tweede bezichtiging komen de hengsten in groepen terug in de baan en wordt bekend gemaakt of de hengst al dan niet wordt uitgenodigd voor het laatste onderdeel in het selectietraject voor eventuele goedkeuring: het verrichtingsonderzoek.

KWPN Stallion Show 2023

De KWPN Stallion Show vormt van 1 t/m 4 februari 2023 weer vier dagen het absolute hoogtepunt van de Nederlandse sport- en fokkerijwereld. Naast de hengstenselectie van alle fokrichtingen staat er weer een fraai showprogramma in de startblokken. Zo verschijnen onder meer WK-medaillisten Glamourdale en Hermès ten tonele en worden de Horses of the Year 2022, Kjento en Grandorado TN N.O.P. gehuldigd. Nieuw dit jaar zijn de fokkerscafés (met livemuziek) en de speciale middag voor de jeugd en hun ouders, waar kennis gemaakt kan worden met YouTube-sterren, zoals Esra de Ruiter van PaardenpraatTV. De al goedgekeurde hengsten komen in actie tijdens de finales van de Blom Hengstencompetitie Springen en de Anemone Hengstencompetitie Dressuur, en tijdens de huldiging van de predicaathengsten.

Bron: KWPN