KWPN-NA-gefokte Koning DG goedgekeurd bij KWPN

KWPN-NA-gefokte Koning DG goedgekeurd bij KWPN

De KWPN-NA-gefokte Koning DG is goedgekeurd bij het KWPN. De zoon van Bordeaux is in Amerika gefokt en als veulen bij KWPN-NA ingeschreven. Inmiddels heeft de KWPN-NA-goedgekeurde hengst voldaan aan de voorwaarden ook bij het KWPN te worden ingeschreven.

Koning DG liep als drie- en vierjarige een IBOP, waarbij hij in 2019 een score van 85,5 punten ontving. Na het voldoen aan de veterinaire voorwaarden heeft de hengst destijds zijn deklicentie ontvangen voor KWPN-NA. Hij was in 2019 de kampioen van de Amerikaanse sporttest voor hengsten (North American Stallion Sport Test, NASST) Koning DG is inmiddels geklasseerd in de Prix St. Georges, waarin hij 73,6% wist te behalen.

Afstamming
De Bordeaux-zoon Koning DG komt uit de Jazz-dochter Darcy CL, die in Nederland op stamboekkeuring met 70 punten voor exterieur en 85 punten voor beweging werd gewaardeerd. In Amerika liep deze keurmerrie een IBOP voor 84 punten en werd ze in de Lichte Tour uitgebracht. Grootmoeder Princes Lincom (v.Junior STV) liep zelf Lichte Tour en is de moeder van het Zware Tour-paard Worker CL. Uit deze stam komen ook de (internationale) Grand Prix-paarden Chopin C.L. (v.Dayano), Fleetwood Mac CL (v.Gribald) en Chuppy Checker CL (v.Osmium).

Nakomelingen
In 2022 zijn er tijdens de KWPN-NA-keuring dertien nakomelingen beoordeeld. Koning DG toonde een collectie ruim voldoende tot zeer goed ontwikkelde nakomelingen. Opvallend zijn de goed gevormde voorhanden. Het hoofd is een enkele keer wat lang. De bovenlijn is goed gevormd. Het achterbeen is iets wisselend gesteld. De paarden hebben doorgaans een goed ontwikkeld en correct gesteld fundament Bewegen doen ze allemaal correct met ruimte, houding en een goed gebruik van het achterbeen en tonen daarin schakelvermogen. De stap is goed van tact, ruim voldoende van ruimte en lichaamsgebruik.

Resultaten
Verschillende nakomelingen van Koning DG hebben al aansprekende resultaten behaald. Zo had Koning DG uit zijn eerste jaargang drie veulens met een eerste premie en was Odessa DG keuringskampioen bij de dressuurveulens, met de zesde plek op de nationale keuring. In 2021 waren er drie top 3-klasseringen in de KWPN-NA Virtual Foal Futurity. Een jaar later waren Sultan DG, Rockefeller HF en Pharoah DG kampioen op de KWPN-NA-keuring. In 2023 behaalden meerdere nakomelingen aansprekende resultaten in de IBOP en de DG Bar Cup. Pharaoh DG is ‘licensed’ en behaalde 88,5 punten in de DG Bar Cup, in dezelfde cup scoorde Odessa DG 81,5 punten en Paradigm 82,5 punten. Zijn nakomelingen in de DG Bar Cup scoorden allemaal een 8 of hoger voor hun gangen.

Goedkeuring KWPN-NA
Hengsten die bij KWPN-NA een deklicentie hebben, komen in aanmerking voor KWPN-goedkeuring. Dat kan als de hengst minimaal zeven jaar is en de sportresultaten (minimaal Lichte Tour- of 1.40m-niveau) aansprekend zijn in relatie tot de leeftijd. De procedure tot goedkeuring vervolgt met het bekijken van minimaal tien nakomelingen. Daarna volgt de beoordeling op het straatje, waar een KWPN-inspecteur exterieur en correctheid beoordeelt. De laatste stap is een vijfdaagse karaktertest op een onafhankelijk testcentrum dat aangewezen is door het KWPN-NA.

Aanvullende eisen
Koning DG heeft voldaan aan de gestelde veterinaire eisen. Hij heeft een genoomfokwaarde D-OC van 99. Tijdens het onderzoek op stalgedrag zijn er geen bijzonderheden vastgesteld. De hengst is geen drager van het WFFS-gen.Bron: KWPN