Ilanda pakt opnieuw kampioenstitel

Ilanda pakt opnieuw kampioenstitel
De imponerende Ilanda grossiert inmiddels in regionale en nationale kampioenstitels. Ook vandaag, tijdens de Centrale Keuring van de regio Tuigpaard Oost, was het opnieuw de Eebert-dochter die het dagkampioenschap op haar naam schreef.

Tijdens het dagkampioenschap streden de beste merries van elke rubriek nog eenmaal tegen elkaar voor wat ze waard waren. Juryvoorzitter Johan Hamminga omschreef dagkampioene Ilanda elite IBOP-tuig (Eebert uit Alanda ster v.Manno, fokker J.P.C. Ermens uit Oploo, ger. H. van Manen Jr, Bennekom en V.C.J. van Beest, Zoelen) in superlatieven. “Wat wil je nog meer in een tuigpaard? Deze merrie heeft zoveel allure en gedragenheid in beweging en zoveel coördinatie vanuit het achterbeen naar het voorbeen, dat het bij momenten lijkt alsof ze in de lucht hangt”, is hij enthousiast. Deze meervoudig nationaal kampioene gaat zich dus wederom meten met de nationale top van de keur- en elitemerries tijdens de Nationale Tuigpaardendag in Ermelo.

Top dicht bij elkaar
Tien van de zeventien driejarige merries – waarvan er vijftien ster werden verklaard - kregen een uitnodiging voor de kopgroep, en alle zien we terug op de NMK. “Als je zo over het veld kijkt”, vertelde Johan Hamminga tijdens het rondstappen, “dan zie je een groep merries met front en houding, dat valt echt op.” Binnen deze grote groep merries voor het nationale podium ging het vaak om de details die het verschil maakten. Gekozen werd voor de Cizandro-dochter Kivilandra (uit Vilandra keur pref v.Manno, f/g Gebr. Den Otter uit Bruchem) als kampioene van haar leeftijdsgroep. “Een hele royale merrie die opvallend is in haar front en een hele mooie kap heeft. Ze heeft een sterk lichaam en laat in beweging een goed zweefmoment en een goede buiging zien.” De nummer twee in deze groep, Kymora (Eebert uit Gemora stb v. Baanbreker HBC, f/g A. van Bennekom uit Maasbommel) deed niet veel voor haar onder. “Ook zij heeft een heel sterk lichaam en een scherp model, met een goede schoft/schouderpartij. In beweging heeft ze veel buiging in de gewrichten en een sterk achterbeengebruik. Rondom een royaal ontwikkelde merrie.”
Op plek drie kwam de tweede van drie Eebert-dochters in de kopgroep: Kondalina (uit Briannalina keur v.Larix, fokker S.A. Korevaar uit Wijngaarden) van H. van Boven uit Oosterwolde. “Een merrie met veel front en een sterk, atletisch lichaam, die wat meer kap mocht hebben in haar hals. Ze beweegt met veel afdruk en techniek.”

Variatie in vaders
Zes verschillende vaders leverden een nakomeling voor deze kopgroep. Van Dylano werd zijn dochter Kiandra (uit Gevita ster v.Cizandro, f/g M.J. Seldenrijk uit Barneveld) als vierde geplaatst. “Deze merrie vertoont veel ras en geeft in beweging een mooi beeld. Ze heeft een heel fraai silhouet met veel front.” Vijfde werd Atleet-dochter Karla (uit Marla ster v.Fortissimo, f/g E. Lokhorst uit Vierhouten). “Een jeugdige merrie met ras, sterke verbindingen en een mooie kap erop. In beweging heeft ze veel zweefmoment, een goede balans en veel buiging in de gewrichten.” Op plaats zes een dochter van Cizandro, die net als stalgenoot Eebert drie dochters in de kopgroep had. Dit was Kiana T. (uit Darona ster v.Manno, f/g W.A. Toonen uit Alem) die het volgende commentaar kreeg: “Een langgelijnde, deftige merrie als ze voor je staat, die in de rug wat meer bespiering mocht hebben. Ze heeft een goede houding en een sterk gebruik van het achterbeen.” Achter haar mocht opstellen Karinda (Eebert uit Geralda stb v.Waldemar, f/g B. Stellingwerf uit Lelystad). “Zij heeft een degelijk, sterk lichaam met goede verhoudingen en ze waardeerde zich op in beweging, waarin ze veel techniek, balans en buiging liet zien. Daarnaast kan deze merrie opvallend goed stappen”, benadrukt Hamminga. Manno-dochter Kibora V. (uit Ebora V. ster v.Patijn, f/g Fam. Van Vemde uit Epe) bezette plek acht. “Echt een tuigtypische merrie met front en ras als ze voor je staat. In beweging heeft ze een goede knieactie, maar zou ze het achterbeen krachtiger en meer onder kunnen treden.” Op de negende plek mocht opstellen Kuliena (Cizandro uit Uliena II ster pref v.Patijn, f/g J. Achter de Molen uit Oosterwolde). “Een langgelijnde merrie met ras, die in beweging liet zien over een goede actie en lossigheid te beschikken.” De Unieko-dochter Kureda (uit Ureda keur pref v.Jonker, f/g S. Daniëls uit Wageningen, mede-ger. E. Daniëls uit Wageningen) behoorde ook zeker tot deze kopgroep. “Een langgelijnde, hoogbenige merrie met veel formaat en een goede schoft/schouderpartij. In beweging heeft ze een goede buiging, maar zou ze er nog iets meer in mogen klimmen.”

Kwaliteitsvolle groep
Zoals gezegd voerde Ilanda (v.Eebert) de volgens de jury zeer kwaliteitsvolle groep vier- tot en met zevenjarige keur- en elitemerries aan, die bestond uit vier merries die alle naar Ermelo mogen. Achter Ilanda mocht als tweede opstellen Jaantje (Cizandro uit Tuillerey ster pref v.Jonker, fokker J.C. van Arkel uit Herwijnen) van de gebroeders Den Otter uit Bruchem, die vorig jaar tot de nationale top behoorde als driejarige. “Deze merrie heeft heel veel schoft/schouder en is hoogbenig, met een mooi front dat echt opvalt als ze voor je staat. Ze beweegt met veel afdruk en een mooie techniek, maar zou ze een fractie meer ruimte mogen tonen.” Plaats drie was voor Ivirona (Eebert uit Virona ster pref v.Waterman, f/g A. Epskamp uit Hoevelaken). “Een zeer rijke tuigtypische merrie met heel veel uitstraling en luxe. Ze heeft heel veel front en opvallend is dat ze de eerste paar passen echt naar boven vanuit een heel sterk achterbeengebruik vertrekt. Een kapitale merrie.” Eveneens naar Ermelo gaat de nummer vier die eveneens door Antoon Epskamp werd gefokt uit dezelfde merrie als de nummer drie: Hirona (v.Cizandro). “Ook een merrie met zeer veel kwaliteit en opvallend veel front. In beweging heeft ze heel veel voorbeengebruik en wordt het achterbeen goed gebogen, maar zou deze een fractie meer mogen doortreden.”
Een vijfjarige stamboekmerrie werd overigens vandaag ster verklaard, nadat zij via de thuiskeuring was aangewezen voor de Centrale Keuring. Dit was Imondrie (Baanbreker HBC uit Nikkie stb v.Imondro, f/g G. Hottentot uit Hillegom).

Drie tweejarige merries naar Nationale
Uit de groep tweejarige merries kon de jury er drie uitnodigen voor de Nationale Merriekeuring. Kampioen werd hier Lenteroos van ’t Hooge (Eebert uit Henderose van ’t Hooge stb v.Nando, f/g G. Bonestroo uit Oosterwolde). “Een merrie met heel veel ras, jeugd, hardheid en goede verbindingen. Als ze gaat lopen, zou ze meer lichaamshouding mogen maken, maar ze heeft wel een goed voor- en achterbeengebruik en veel  balans en souplesse.” Tweede werd Ditisem-dochter Ladora (uit Wadora keur v.Patijn, fokker A. Kimenai uit Dongen) van Gert Kamphorst uit Zwartebroek. “Een goed ontwikkelde, tuigtypische merrie met een mooi lang doorlopende schoft. Ze beweegt gemakkelijk en ze laat heel veel techniek in voor- en achterbeen zien.” Op plek drie La Vie (Eebert uit Amber ster v.Tempelier, fokker W.J. Weernink-Kleijne Snuverink uit Haaksbergen) van Stal Aris van Manen uit Brummen. “Eveneens een royaal ontwikkelde merrie die hoogbenig is en beweegt met lossigheid, maar ze zou iets meer mogen terugkomen in het front.”

Nico’s naar NVK
Vier hengstveulens en een merrieveulen trapten de dag af, alle vijf ontvingen een eerste premie. Twee hengstveulens kregen een uitnodiging voor de Nationale Veulenkeuring op vrijdag 17 augustus, beide zonen van Icellie. Kampioen werd Nico (uit Tovitha ster pref v.Fabricius, f/g L. van de Put uit Oosterwolde). Inspecteur Viggon van Beest licht toe: “Een heel goed ontwikkeld sterk gebouwd zeer tuigtypisch en veulen met een opvallend lang en vooraanstaand voorbeen. In beweging heeft hij heel veel front, balans, takt en afdruk in combinatie met een heel goede actie.” Ook zijn halfbroer, eveneens Nico geheten maar dan gefokt uit Handini M keur IBOP-tuig (v.Cizandro, f/g VOF Stal van de Brake uit Doornspijk), was een opvallend veulen. “Het verschil zat hem met name in de ontwikkeling. Dit is een veulen met een aansprekend front en hij waardeerde zich op in beweging, waarbij hij veel front en balans liet zien.”

Eerste alternatieve IBOP voor Johannalina
De reservekampioene van de NMK voor driejarige merries vorig jaar, Johannalina (Cizandro uit Briannalina keur v.Larix, fokker S.A. Korevaar uit Wijngaarden) van H. Minkema uit De Wilgen, slaagde vandaag voor haar eerste alternatieve IBOP in handen van Henk Hammers met 78 punten. “Een mooie, tuigtypsche merrie die nog een tikje groen aandeed”, aldus Van Beest. “Ze viel op door haar lossigheid en makkelijke manier van lopen. Haar voorbeengebruik leverde een 8,5 op en ook het achterbeengebruik en de goede lichaamshouding zijn positieve punten.”