HK Gelders Paard: twee hengsten aangewezen en Parodie geprimeerd

HK Gelders Paard: twee hengsten aangewezen en Parodie geprimeerd

De Hengstenkeuring kende voor de Gelderse paarden een prachtige ontknoping met de primering van Parodie en het aanwijzen voor het verrichtingsonderzoek van Primus B en Lorano V.

Als jurycorps stond in de baan Arie Hamoen, Jan Pen, Inspecteur Wim Versteeg en voorzitter Marloes van der Velden. Laatstgenoemde lichtte de hengsten toe.

Alleen maar lovend was zij over Parodie: “Deze hengst staat goed in het Gelderse type, is lang gelijnd en laat een echte hengstenopdruk zien. Draven doet hij met veel souplesse en in een goede houding. In de galop laat hij de juiste techniek en afdruk zien. Hierin was hij deze keer iets gespannen, maar dat vergeven wij hem graag.” Schimmelhengst Parodie (v.Alexandro P) is gefokt en staat geregistreerd bij Bertus Verwaijen in Eerbeek. Mede-geregistreerde is M. Heijligers uit Dordrecht. Parodie komt uit de bekende preferente stermerrie Beginning (v.Victory). In de merrielijn komen we heel veel goede sport- en keuringsresultaten tegen.

Over Primus B zei Marloes: “Een royaal gebouwde en lang gelijnde hengst, met een ruim voldoende Gelderse opdruk. Draven doet hij ruim, hij zou misschien nog iets meer tot dragen kunnen komen. Hij laat een opvallend goede galop zien en in het eerder getoonde springen bleek hij over een goede techniek, veel kracht en inzet te beschikken.” Primus B (v.Lanto HBC) is familie van Parodie via moederskant. Elitemerrie Jorien Tilde (v.Rubus B) staat te boek als moeder. Zij is naast NMK-merrie tevens de moeder van de vorig jaar goedgekeurde Ojee-B. Ze komt op haar beurt uit Barones-Tilde, een volle zus van Alexandro P.  De bruine hengst is gefokt en staat geregistreerd bij Gerrit te Bokkel in Eerbeek.

Marloes: “Hekkensluiter van dit drietal, Lorano V staat heel goed in het Gelderse type. In beweging laat hij heel veel houding zien met een zeer actief achterbeen. Hij galoppeert met veel kracht. In de dressuur wordt deze hengst al uitgebracht in de Z-dressuur. Zijn vader Danser loopt succesvol in het ZZ-Licht. We willen Lorano V dan ook graag uitproberen tijdens het verrichtingsonderzoek.” De zevenjarige Lorano V (mv Manno) is gefokt bij R. Vos in Staphorst en staat nu geregistreerd bij de familie Schilder in Kampen.

bron: KWPN.nl