Hardrock Z ook hoofdleverancier van de tweede bezichtiging springen

Hardrock Z ook hoofdleverancier van de tweede bezichtiging springen

Vier dagen lang zijn de Brabanthallen in Den Bosch het toneel van sport, fokkerij en show, tijdens de KWPN Stallion Show. Meer dan 100 springhengsten komen in de tweede bezichtiging aan de start. Welke vaderdieren zijn dit jaar de topleveranciers van deze jonge hengsten?

De door de VDL Stud aangekochte KWPN-erkende hengst Hardrock Z (Heartbreaker uit Carte Blanche Z van Carthago) mag zich dit jaar de topleverancier noemen van de springhengsten van de tweede bezichtiging. Met acht nakomelingen is hij dit jaar topaanvoerder. Hardrock Z was met zestien nakomelingen ook al hoofdleverancier van de eerste bezichtiging. Dit betekent dat we de helft van zijn nakomeling in de eerste bezichtiging terug gaan zien in de Brabanthallen in Den Bosch. Na Hardrock Z staat de Grand Prix-hengst Grandorado TN N.O.P (Eldorado van de Zeshoek uit Charmieque elite prest EPTM-spr IBOP-spr sport-spr PROK van Carolus II, fokkers M. Rietberg en D.J. Verhoeven uit Holten) met zes nakomelingen het vaakst als vader te boek. Daarna hebben La Costa ES (Mosito van het Hellehof uit Isolde ES elite sport-spr PROK van Cumano, fokker Egbert Schep) en Chacoon Blue (v.Chacco Blue) met vier nakomelingen in de tweede bezichtiging de grootste bijdrage geleverd.

In de tweede bezichtiging voor springhengsten wordt naast exterieur en aanleg ook de afstamming c.q. moederlijn duidelijk in de besluitvorming meegewogen. Voor de tweede bezichtiging worden de inmiddels driejarige springhengsten wederom in de kooi verwacht en moeten nogmaals vrijspringen en vrijbewegen. Na de tweede bezichtiging worden de allerbeste hengsten geprimeerd. Door de primering van de hengsten worden de meest complete hengsten extra in de schijnwerpers gezet en kan hierdoor aangegeven worden welke richting we op willen met de fokkerij. Alle kenmerken, exterieur, aanleg en afstamming, wegen mee voor de definitieve beslissing of een hengst al dan niet wordt aangewezen voor het laatste traject voor zijn mogelijke goedkeuring: het verrichtingsonderzoek.

bron: KWPN