Danny Schaper: "Als fokker ben je er volledig van afhankelijk bij wie je paard terechtkomt."

Danny Schaper: "Als fokker ben je er volledig van afhankelijk bij wie je paard terechtkomt."

De sportieve successen van familie Schaper zijn opvallend. Dochter Britt reed zich de afgelopen jaren al flink in de kijker in de internationale (jeugd)rubrieken en deze zomer werden twee hengsten aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. Onder meer dankzij samenwerkingen met Danny Van den Bosch, Jos Meuleman en fokker Cees den Boer verzekert familie Schaper zich van goede paarden, die onder de bezielende leiding van Danny Schaper worden opgeleid tot het hogere niveau.

De sportieve carrière van Danny Schaper heeft zich grotendeels naast zijn drukke werkzaamheden als horecaondernemer ontplooid. Met zelfopgeleide paarden als Utah (v.Guidam) en de ook nog eens uit eigen fokkerij komende Willow (v.Guidam) kende hij heel wat successen in de internationale sport en hij heeft een groot aantal verdienstelijk presterende springpaarden als jong paard een sterke basis meegegeven.

Sport- en fokstal 
Vanaf 1996 runt Danny, inmiddels samen met zijn toegewijde partner Anet van Erven, Stal Schaper/Stoeterij Van de Woestenheide in Ommen. Na de verkoop van zijn horecazaken in 2018 is de focus nog meer komen te liggen op de paardensport en -fokkerij. Dochter Britt (16) is één van de meest opvallende amazones van haar generatie en ook zoon Naud (14) toont zijn talent niet van een vreemde te hebben. “De paardensport is onze grote passie en we zijn heel gemotiveerd om onze kinderen nu en in de toekomst van goede paarden te voorzien.

Eigen fokkerij
Die paarden komen grotendeels uit onze eigen fokkerij, waardoor ze van jongs af aan in ons systeem opgefokt en opgeleid worden”, steekt Danny van wal. Mede via zijn horecazaken leerde hij Jos Meuleman kennen, die destijds zijn Music Club in Kampen heeft overgenomen. Niet alleen de voorliefde voor horeca en ondernemen maar ook zeker de passie voor paarden bleek een grote gemene deler tussen de beide mannen. 

Voltreffer Selva 
Via zijn Belgische naamgenoot en goede vriend Danny Van den Bosch (zie kader), kreeg Danny op een gegeven moment een merrie ter inruil. Dat was de heetgebakerde Indoctro-dochter Selva. “Die merrie had extreem veel kwaliteit maar ze was te delicaat onder het zadel, daarom stuurde Danny haar naar mij. Het was een mooie merrie en ik heb haar laten dekken door Utah. Op een gegeven moment was Jos hier op stal, en hij liet gelijk zijn oog vallen op Selva: die wilde hij wel voor de fokkerij.

Verkocht
Ik had haar echter al verkocht aan een andere fokker, maar gelukkig konden we daar samen uitkomen en is Selva naar Jos gegaan.” Jos kocht de merrie met Cees den Boer, om samen met Selva te gaan fokken. Eerder hadden zij al meerdere veulens aangekocht, waaronder de later tot KWPN-goedgekeurde hengst uitgegroeide Zapatero VDL-zoon Flying Dream. De uit een Oldenburgse moederlijn gefokte elite- prestatiemerrie Selva bleek in de fokkerij een voltreffer.

Succesvolle nakomelingen
Zo is ze niet alleen moeder van Britts toppaard In The Air (v.Air Jordan Z), maar ook van de eveneens op 1.45m-niveau presterende Hertog van de Zeshoek (v.Eldorado van de Zeshoek) én de internationale 1.50/1.55m-springpaarden Guidam’s Willow the Second (v.Guidam’s Willow) en Guidam Sohn the Second Z (v.Guidam Sohn). De in 2010 geboren hengst Guidam’s Willow the Second begon zijn internationale sportloopbaan onder Danny Schaper en is inmiddels al zes jaar succesvol onder de Belgische Maartje Verberckmoes. Zo wonnen ze onder meer 1.50m-proeven op CSI3* Oliva en het EK voor Young Riders in Vilamoura.

Zestienjarige Britt
Onder de zestienjarige Britt Schaper sprong de pas achtjarige Guidam Sohn the Second Z afgelopen zomer knap naar de derde plaats in de 1.50m-Grand Prix van CSIY-A Valkenswaard en eerder dit seizoen wonnen ze op het CSI3* in Ommen al de sterk bezette 1.45m rankingproef. Met halfzus In the Air sprong Britt onder meer naar de derde prijzen in de 1.45m-Grand Prix van Valkenswaard, de 1.40m-Grand Prix in Lier en nam ze deel aan het EK voor Children in 2021.

Gelijke belangen 
Jarenlang zorgden In the Air en Guidam Sohn the Second Z met Britt voor gezamenlijk succes. Beide smaakdoor Jos Meuleman en Cees den Boer gefokte nakomelingen van Selva zijn namelijk opgeleid op Stal Schaper, en zijn sindsdien in gedeeld eigendom van de twee fokkers in combinatie met Danny Schaper. Zeer recent zijn beide paarden verkocht aan de Grand Prix-amazone Jessica Mendoza, met wie zij hun sportloopbaan ongetwijfeld verdienstelijk zullen gaan voortzetten. Deze transfer zorgt op verschillende wijzen voor een flinke boost van deze samenwerking. “Natuurlijk is het voor Britt een aderlating, omdat ze hierdoor sportief gezien een stap terug moet doen, maar alleen op die manier kunnen we de boel hier draaiende houden én kan Britt zich beter en breder gaan ontwikkelen als ruiter.

Zelf opleiden
Ik ben er namelijk van overtuigd dat onze kracht ligt bij het goed kunnen opleiden van jonge springpaarden: als je daar goed in bent, heb je altijd bestaansrecht in onze wereld. Zelf heb ik ook nooit de luxe gekend om paarden op latere leeftijd aan te kopen, en om eerlijk te zijn geloof ik daar ook niet zo in. Juist door je paarden zelf op te leiden, en het liefst al van veulen af aan in handen te hebben, kom je tot succes. Al mijn paarden heb ik zelf opgeleid en dat proberen we Britt ook bij te brengen. Ik weet zeker dat zij er sterker uitkomt, door nu een stapje terug te doen maak je er straks weer twee vooruit."

Afhankelijk
“Als fokker ben je er volledig van afhankelijk bij wie je paard terechtkomt. Hier bij familie Schaper zijn de paarden in goede handen en als ze goed genoeg zijn, komt dat er ook uit. En we beleven allemaal veel plezier aan de sport dus is het mooi om het op deze manier samen te kunnen doen.” Cees zet samen met Jos de stam van Selva, die enkele jaren geleden overleed, voort met de zesjarige merrie Miss Guidam’s Willow (v.Guidam’s Willow). “Misschien springt die los wel het beste van allemaal”, voegt Jos toe. Deze merrie is voor 2024 drachtig van Danny’s fokproduct Bokito van de Woestenheide, één van de toekomsttalenten van Britt.  


bron: KWPN - F. © Equnews