Briar-dochter met 86 punten topscoorder op IBOP Berlicum

Briar-dochter met 86 punten topscoorder op IBOP Berlicum

Niet minder dan negen dressuurmerries scoorden minimaal 80 punten op de tweedaagse IBOP in Berlicum en de door Hilda van der Lei gefokte Briar-dochter Lafhira was met 86 punten de beste.

Topscoorder
Onder toeziend oog van haar fokker, liep de driejarige Lafhira (Briar uit Faphira ster van Westpoint, fokker Hilda van der Lei uit Houwerzijl) naar een geweldige score van 86 punten in Berlicum. De merrie werd vakkundig voorgesteld door Franka Loos en staat geregistreerd op naam van Antoinette Jansen-Bongers uit Wijchen. Met negens voor de stap, rijd- en bewerkbaarheid én aanleg als dressuurpaard kon deze zeer complete merrie, die nu tevens elite is verklaard, met een geweldige cijferlijst huiswaarts keren. “Lafhira liet een hele goede verrichting zien, het is echt een opvallend goed paard. Ze heeft veel tact en kan heel goed schakelen in stap, waarbij ze klokzuiver blijft. In draf heeft ze veel lossigheid, houding en techniek en hetzelfde beeld zien we in de galop. Daarbij valt ook op dat ze zich ontzettend goed laat rijden, ze heeft altijd de oortjes erop en het beeld is constant en ontspannen. In draf mag ze misschien nog iets aan kracht en snelheid in het achterbeen winnen, maar ze is nog jong en heeft heel veel potentie voor de toekomst”, is inspecteur Toine Hoefs enthousiast. 

Volle zus For Ferrero
De vierjarige Koeka ter Selle (For Romance uit Dubai Millenium van Don Crusador, fokker G. Nelis uit Peer) van Stal Ter Selle uit Peer en Stal Van de Sande uit Liempde kwam uit op een mooie score van 81,5 punten. Ze is de volle zus van de veelbelovende KWPN-goedgekeurde hengst For Ferrero en viel afgelopen zomer al op in de finale van de Pavo Cup. “Deze merrie kan zeer goed stappen, met daarin tact, ruimte en souplesse. Draven doet ze op een hele mooie manier maar ze zou daarbij nog iets mooier op halslengte mogen blijven, en in de galop is het beeld al heel mooi gedragen. Ze beschikt daarmee over drie goede basisgangen en maakte een fijne, sympathieke indruk tijdens de verrichting”, licht Hoefs toe. Deze goed ontwikkelde en aansprekende merrie kreeg bij de aansluitende stamboekopname 80 punten voor exterieur.
9 voor galop
Met 80,5 punten deed ook Jenna-Verina (Franklin uit Verina ster pref PROK van Welt Hit II) van fokker P. Rulkens uit Biest Houtakker goede zaken. “Deze royaal ontwikkelde merrie heeft een zuivere stap die iets royaler zou mogen zijn. In draf heeft ze veel techniek en ze blinkt echt uit met haar goede galop, waarvoor we een 9 hebben kunnen geven. Daarin gaat ze heel mooi bergopwaarts, blijft ze al goed op het achterbeen en kan ze goed schakelen.” 

De vijfjarie Jade Liberty (Everdale uit Riberty B elite PROK van Montecristo) van fokker Marjo Dinnissen uit Beers kwam uit op precies 80 punten. “Dit is een mooie, langgelijnde merrie met een geweldig front. Ze is wat hoog in de croupe en dat zien we ook wat terug in beweging, maar ze richt zich wel heel mooi op in zowel de draf als de galop. Haar stap is zuiver, in draf heeft ze een hele mooie beentechniek en beweegt ze bergopwaarts, in galop kan ze gemakkelijk schakelen.” Aansluitend werd Jade Liberty met 75 punten voor exterieur ster verklaard. 

Bron: KWPN