Winnend debuut voor Mylène Spaak op wereldbekerwedstrijd studentenruiters in Exloo

Winnend debuut voor Mylène Spaak op wereldbekerwedstrijd studentenruiters in Exloo

Afgelopen weekend werd de derde wereldbekerwedstrijd voor studentenruiters van 2022 verreden op Hippisch Centrum Exloo. Het Nederlandse team bestaande uit drie debutanten, Mylène Spaak, Gioia Bakker en Saskia van de Pieterman, heeft goede prestaties geleverd onder leiding van chef d’equipe Louise Sleutel. Individueel was er dubbel goud voor Mylène Spaak, zowel in de dressuur als het gecombineerde klassement. In de landenwedstrijd nam Nederland de vierde prijs mee naar huis in de dressuur en het gecombineerde klassement en de vijfde prijs in het springen.

De Student Riding Nations Cup (SRNC) werd georganiseerd door Fleur de Geer, Maaike Hofman, Elise Kok, Lisanne de Haas, Maud van Weeren en Shannon Groeneveld samen met de Dutch Studentriders en AIEC, de wereldwijde organisatie op het gebied van studenten rijden. Ruiters uit twaalf verschillende landen streden om de felbegeerde titel van kampioen in zowel de dressuur, het springen als het gecombineerde klassement.

Geslaagde wedstrijd

Fleur de Geer vertelt: “We hebben een geweldige wedstrijd gehad. De accommodatie was prachtig, het weer was goed, de paarden hadden veel kwaliteit en de ruiters reden met veel gevoel. Daarnaast waren er fantastische prijzen te winnen, mede mogelijk gemaakt door onze sponsoren: Catago Equestrian, Bech Equestrian, Finesse Bridles, Synovium Horse Health, La Valencio, PlasmaMade B.V., Blenheim Advocaten, Meijering Recycling, Effol, Sambucco, Ruitersport by Sas, DocHorse, Horsify, Stevens Strooisels, HypoStore, Anne van den Eerenbeemt, Hofman Sporthorses, De Hollandsche Manege, HORKA, Sectolin, Wehorse, Eskolymp, Voermeesters, Ella Adriaanse Advocatuur, Findar Waste Management, Jagtenberg Advocatenkantoor, Heycop Systemen en Groenrijk Assen.”

Dubbel goud

Voor alle Nederlandse ruiters was dit hun debuut als studentenruiter. Mylène Spaak plaatste zich na sterke voorrondes voor de dressuurfinale waar zij met overmacht zowel de gewone proef won (69%) als de Kür op Muziek (70%). De Ierse Michelle O’Driscoll won het zilver en de Zweedse Ebba Asplund het brons. In het springen plaatste Spaak zich net niet voor de halve finale en eindigde als 7e. Dit was tevens genoeg om het goud te winnen in het combineerde klassement, waarbij de resultaten van de dressuur en het springen bij elkaar op worden geteld. Gioia Bakker won een 10e prijs in het springen.

Internationaal studenten rijden

Internationaal studenten rijden is bedoeld voor WO & HBO studenten tussen de 18 en 27 jaar oud. Jaarlijks vinden er zo’n vijf internationale wedstrijden plaats in Europa en Amerika. Het bijzondere aan deze wedstrijden is dat er op (voor de ruiters onbekende) paarden wordt gereden uit het organiserende land. Er wordt gewerkt volgens een knock-out systeem waarbij het niveau toeneemt in elke ronde. De finales worden uiteindelijk op Prix St. Georges-niveau en ZZ-springen verreden. De eerstvolgende wedstrijd is de wereldbekerfinale die van 29 t/m 31 december 2022 wordt verreden in Bilzen, België.

Uitslagen:

Individueel

Dressuur: 1. Mylène Spaak (NED), 2. Michelle O'Driscoll (IRE), 3. Ebba Asplund (SWE), 4. Nortje Weise (AUT), 5. Emily Latham-Taylor (GBR)

Springen: 1. Paula Audi (GER), 2. Claire di Pol Moro (FRA), 3. Karin Bjornson (SWE), 4. Ian Boons (BEL), 5. Brecht Rooms (BEL)

Combined: 1. Mylène Spaak (NED) 2. Ebba Asplund (SWE) 3. Ian Boons (BEL), 4. Claire di Pol Moro (FRA), 5. Paula Audi (GER)

Landenwedstrijd

Dressuur: 1. Groot Brittanië, 2. Oldies (GER, BEL, SWE), 3. België, 4. Nederland, 5. Ierland

Springen: 1. Zweden, 2. België, 3. Frankrijk, 4. Zwitserland, 5. Nederland

Gecombineerd: 1. België, 2. Zweden, 3. Oldies (GER, BEL, SWE), 4. Nederland, 5. Frankrijk


Voor meer informatie over internationaal studenten rijden en de Dutch Studentriders, klik hieronder:

Link naar AIEC website: http://www.aiecworld.com/
Link naar Facebook: https://www.facebook.com/DutchStudentriders/?ref=bookmarks
Link naar Instagram: https://instagram.com/dutchstudentriders?igshid=YmMyMTA2M2Y=


Copyright foto: Tijn Bovendeur