Back 2 School met Kristy Snepvangers

Back 2 School met Kristy Snepvangers

De combinatie van topsport met (verder) studeren is allesbehalve appeltje-eitje. Met Equnews gingen we te luister bij Kristy Snepvangers: jeugd eventing amazone op het hoogste niveau, YouTube en Instagram fenomeen, oprichtster van een eigen merchandise lijn … én studente sportmarketing aan de Johan Cruyff Academy in Tilburg.

Nog maar 18 jaar is Kristy Snepvangers, en toch heeft deze ondernemende amazone al een CV om U tegen te zeggen. Vorig jaar startte Kristy aan een hbo-opleiding Sportmarketing aan de Johan Cruyff Academy, wat gezien haar achtergrond een logische keuze leek. Of niet?

Kristy: “Ik heb lang getwijfeld tussen een opleiding bedrijfskunde en agribusiness aan de HAS (Hogere Agrarische School), of sportmarketing. Pas toen ik hoorde over de Johan Cruyff Academy, waar de richting sportmarketing werd gegeven, en de mogelijkheden die daar aangeboden werden om topsport te combineren met een studie, wist ik dat er geen andere optie voor mij was.”

Handige studierichting

De gekozen richting sluit uiteraard wel aan bij de projecten waar Kristy zich al enige tijd mee bezig houdt, wat haar ook helpt in haar studie. Zo heeft ze via het managen van haar webshop al een hoop kennis over marketing en bedrijfskunde, en alles wat ze nu bijleert op school kan ze ook gelijk weer in de praktijk toepassen. Toch is het niet altijd even gemakkelijk om haar sport hier volledig rond te plannen, en mist de amazone helaas ook wel vaak lessen. Dankzij haar gekozen studierichting wordt ze hier gelukkig wel top in begeleid. “Mijn leraren zorgen dat de lessen steeds worden opgenomen, en als ik iets niet snap kan ik altijd mailen”, vertelde de amazone. “Mijn medestudenten zitten ook in hetzelfde schuitje, dus we begrijpen elkaar allemaal heel goed.”

Een heel flexibel rooster, vraagt om een moeder die goed kan plannen!

Afhankelijk van haar lessenrooster, testen, wedstrijden, en of ze al dan niet midden in het eventing seizoen zit, ziet een dag in het leven van Snepvangers er steeds anders uit. De ene dag worden er veel paarden getraind, de andere dagen maar een paar. Ook de momenten waarop getraind wordt hangen af van school. Soms kan dit nog vroeg voor ze naar de les moet, of anders pas laat als ze weer thuis is.

Op dit moment heeft Kristy zes paarden voor de wedstrijdsport. Drie paarden hiervan lopen op internationaal niveau eventing, de andere drie zijn springpaarden waarvan er eentje ook internationaal springt. Daarnaast heeft de jonge amazone ook twee jonge paarden die momenteel nog in opleiding zijn.

Dat is heel wat, en dus springt moeder Snepvangers hierbij. “Het schema voor de training van de paarden en wedstrijden wordt volledig door mijn moeder gepland en geregeld”, geeft de amazone toe. “Ook hebben we een stalruiter die meehelpt met het trainen van alle paarden.” De favoriete training van Kristy is natuurlijk “CROSSEN!”, al vindt ze het dressuren nu ook wel uitdagend worden. Bij 3* eventing komt al een stevige dressuurproef kijken, en wanneer de amazone een heerlijke les heeft gehad is dit ook wel “puur genieten”.

Verder traint deze topsporter ook tweemaal per week bij fysio sport Stimulus, om haar lichaam onder deskundige begeleiding in topvorm te houden.

Multitasking in de trein

Toen Kristy aan haar hbo-opleiding begon, moest ze plots ook met het openbaar vervoer naar school gaan. “Dat was toch wel even wennen, om nu zo veel verder weg te studeren”, geeft Kristy aan. Toch heeft het ov ook zijn voordelen, want de amazone gebruikt haar tijd in de trein handig om wat social media werk gedaan te krijgen.

“De social media probeer ik wat tussendoor te doen, als ik onderweg ben naar school, of in de vrachtwagen onderweg naar wedstrijd.” Ook het editen van haar video’s voor YouTube doet de energieke duizendpoot op deze manier. Daarnaast zorgt ze zelf voor de ontwerpen en nieuwe ideeën voor producten in haar webshop, en besteed ze ook een hoop tijd aan de bijkomende marketing, fotoshoots en promo. Voor het logistieke gedeelte, zijnde het plaatsen van orders en het verzenden van artikelen, heeft Kristy goddank wel een ondersteunend team.

Topsport schaatsen?

De enorm sportief aangelegde Kristy deed vroeger naast paardrijden ook nog aan spring turnen en hockeyen op hoog niveau, maar heeft op een bepaald punt haar prioriteiten in haar jonge leven moeten stellen … We kunnen niet alles, zélfs Kristy niet. Toch is de ontdekkingszin voor andere sporten nooit helemaal weggegaan. Op de vraag of, moest ze er de tijd voor hebben, ze graag nog iets anders had gedaan, antwoordde ze volmondig “Dan had ik heel graag topsport schaatsen gedaan!”.

Uiteraard gaan het paardrijden, de studie en het werk nu voor, maar een feestje pakt ze zo nu en dan wel eens graag genoeg mee!

Plannen voor de nabije toekomst, en dromen voor later

Recent stond Kristy nog op Horse Event, waar ze met haar twee toppers Millstream’s Galante en Millstream’s Inspiration enkele prachtige demo’s gaf. In de nabije toekomst zou ze graag nog een 3* wedstrijd met Galante starten, en met Inspiration in een 1.40m proef aantreden.

Wanneer we haar vroegen naar haar dromen en plannen voor later, antwoordde de amazone dat ze graag wel eens bij bekende ruiters op stal zou willen gaan kijken en helpen. Het lijkt haar heel leerrijk te zien hoe deze topruiters werken, wat haar kan helpen zich nog beter te ontwikkelen. Daarnaast blijft ze hard werken om heel goed te gaan worden, want haar droom blijft om het allerhoogste in de paardensport te bereiken. Hiermee hoopt ze om vele mensen te kunnen inspireren om ook hun dromen achterna te gaan.

Nog een laatste tip van Kristy Snepvangers?

Kristy: “Als je iets wilt bereiken dan moet je in jezelf blijven geloven. Mijn motto is ‘Follow Your Dreams’!”

F.: © Claus Close-up