Andrew Heffernan: "De controle en rijdbaarheid moet bij verschillende ruiters beter"

Andrew Heffernan: "De controle en rijdbaarheid moet bij verschillende ruiters beter"

Sinds begin dit jaar is Andrew Heffernan de nieuwe bondscoach van de eventingruiters van TeamNL. De afgelopen dagen was hij voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis in Nederland om verschillende trainingen te geven of bij te wonen. Op gepaste afstand observeerde hij zijn pupillen. “Het waren zeer nuttige dagen”, vertelt de in Engeland gevestigde trainer.

Andrew Heffernan reed vorig jaar zelf nog verschillende Nations Cup wedstrijden en kwam de afgelopen jaren voor Nederland aan de start op een aantal grote internationale kampioenschappen. Zo reed hij met Millthyme Corrola op de Olympische Spelen van Londen en was hij met Boleybawn Ace lid van het team dat historisch brons won op het wereldkampioenschap in 2014 in Frankrijk. Veel van de gevestigde Nederlandse eventingruiters kent Heffernan daarmee als teamgenoot. In zijn rol van bondscoach leert hij nu ook de nieuwe generatie beter kennen. Voor de coronacrisis waren er al enkele dressuur en springtrainingen, maar voor het eerst dit jaar werd er ook in het terrein getraind onder leiding van Heffernan.

Beter leren kennen

“Donderdag hebben we in Ermelo een springtraining gedaan, vrijdag ben ik bij Rob Ehrens geweest en zaterdag hebben we een terreintraining gedaan. Het waren zeer interessante dagen en een super gelegenheid om verschillende ruiters en paarden beter te leren kennen.De springtraining donderdag werd gedaan door Mans Buurman. Ik was daar zeer tevreden over, wij zitten denk ik heel goed op een lijn. Vrijdag had Merel Blom springles bij Rob Ehrens, dat was interessant en het was leuk dat de televisie langs kwam. Mooie reclame voor de sport.”

Rijdbaarheid moet beter

De terreintraining op zaterdag was op Hippisch centrum De Schalm in Renswoude. Een locatie met volop ruimte waardoor de corona maatregelen prima konden worden opgevolgd.“Het was de eerste keer dat ik met veel van de ruiters in het terrein aan het werk was. Dat is altijd even wennen, helemaal als je niet op je eigen locatie werkt, maar het ging goed en was een zeer nuttige dag. Ik heb veel geleerd over het temperament van een aantal ruiters en de paarden zeker beter leren kennen, we weten waar we aan moeten werken. Vooral de controle en rijdbaarheid van de paarden moet bij een aantal beter.”Naast de training van de senioren maakte Heffernan ook tijd om één groep jeugd-, en ponyruiters te trainen.

Bron: KNHS