Zal er binnenkort ook een Wereldbeker en Nations Cup zijn in de paradressuur?

Zal er binnenkort ook een Wereldbeker en Nations Cup zijn in de paradressuur?

De oprichting van een wereldbeker para-dressuur en een nations cup wedstrijd zou de sport kunnen helpen zich verder te ontwikkelen en de ruiters meer kansen bieden. De onderwerpen werden onder meer besproken tijdens een sessie over sportstructuur van het FEI online para dressage forum (18-19 januari). Tijdens de sessie, die werd bijgewoond door 118 afgevaardigden, werd onder meer gesproken over de vraag hoe de sport verder kan worden ontwikkeld, over voorstellen voor nieuwe namen voor proeven en over de invoering van leeftijdsclassificaties voor ruiters. Tijdens de laatste sessie, op 28 januari, zal de classificatiestructuur worden besproken.

Bettina de Rham, FEI-directeur dressuur, para-dressuur en voltige, vertelde over de lessen die zij heeft geleerd van de voltigesport, die in 2011 een "soortgelijke" verandering van regels en sportstructuur onderging met als doel de discipline te laten groeien. Daarnaast wilden ze de atleten die op het hoogste niveau rijden erkennen en de deur open te zetten voor nieuwe atleten van internationaal niveau. 

"We zagen een aanzienlijke groei in aantallen; evenementen groeiden met 300%. Daarnaast zagen we ook dat meer continenten evenementen organiseerden en we hadden een grote toename van het aantal geregistreerde atleten. Dit bood onze officials meer mogelijkheden op het gebied van officiating, zodat we een beter opleidingssysteem voor hen konden opzetten. Al met al was er een grote verbetering in de kwaliteit van de prestaties op het hoogste niveau, die veel meer erkenning kregen," zei ze. "Para paardensport is al aanwezig op de Paralympics maar ik denk nog steeds dat we veel kunnen doen om onze discipline meer onder de aandacht te brengen."

David Hamer, lid van het FEI para equestrian comité en hoofd performance pathways van British Equestrian, besprak voorstellen rond de invoering van een Nations Cup serie, wat volgens hem de "volgende evolutie" van de sport is. "Het geeft ons de mogelijkheid om niet alleen naar sponsoring te kijken, maar ook naar media-aandacht, wat alleen maar goed kan zijn voor de profilering van de sport en de deelnemende ruiters en landen", zegt Hamer. "Er is hier een enorm gebied dat we kunnen gebruiken om nieuwe combinaties te testen, dat kunnen ruiters op jongere paarden zijn en jongere ruiters of ruiters in ontwikkeling, die voor het eerst in aanraking komen met een echte teamomgeving," zei hij. "Het biedt enorme mogelijkheden voor het ontwikkelen en opleiden van onze combinaties voor kampioenschappen."

De feedback van de afgevaardigden over de lancering van een wereldbeker en landenwedstrijden was positief. Paralympisch medaillewinnares Sanne Voets verklaarde dat een wereldbeker volgens haar "veel kansen" zou bieden voor de sport en de ruiters en dat ze deze graag zou zien ingebed in het bestaande format en de bestaande evenementen voor de wereldbeker dressuur.

Bron: H&H