WK Ermelo: Alle Nederlandse resultaten

WK Ermelo: Alle Nederlandse resultaten


Wereldtitel voor My Toto

Vijftien finalisten deden zondagmiddag mee aan de finale voor de zesjarigen. En wat een prachtige ontknoping werd het. Hans Peter Minderhoud reed met My Toto voortvarend naar de gouden medaille.

Hans Peter plaatste zich via de kleine finale met My Toto. Hij verscheen met de zoon van Glock’s Toto Jr. in de finale voor de zesjarigen als eerste starter en hij trof het niet, want eerst was vanwege de grote stroomstoring in Ermelo zijn starttijd tien minuten verlaat en vervolgens regende het pijpenstelen. Dan blijft het toch afwachten hoe zo’n paard zich houdt. My Toto trok zich er gelukkig weinig van aan. Wat een waanzinnig goed paard. Hij ging swingend door de baan en nam steeds makkelijk het gewicht over op de achterhand.

Hoogtepunt
Jury Ulrike Nivelle verzorgde de toelichting: “Zijn galop was het hoogtepunt, steeds goed van de grond en bergop, een 9.5. De actieve en ritmische draf en de zuivere stap leverden beide 8.5 op, evenals submission. Absoluut een paard met toekomstperspectief.” Tot en met de laatste starter bleef deze combinatie aan de leiding. De zwarte ruin staat geregistreerd bij fokkers Aat en Lida Both en Miga Horses B.V. My Toto komt uit ster sportmerrie Erlanda (v. Voice).

Op herhaling
Net niet op het podium eindigde Dinja van Liere. Haar Mauro Turfhorst werd vorig jaar op het WK Jonge Dressuurpaarden vierde bij de Vijfjarigen en ging deze editie op herhaling. De verwachtingen waren hoog gespannen bij binnenkomst van de KWPN-hengst. Dinja van Liere reed met het mes tussen de tanden en zette een foutloze proef neer. In de verrichting liet Mauro Turfhorst goed gemarkeerde overgangen en correcte wissels zien. De jury noemde hem een charmante, knappe jongen met goede basisgangen, maar wilde deze keer toch meer activiteit van achteruit zien. Mauro Turfhorst heeft Zonik als vader en is geboren uit stermerrie Hidaylia (v. Negro). In de moederlijn komen we de Zware Tour-paarden Jeroen (v.Charmeur) en Cavalia (v.Sir Donnerhall I). Mauro Turfhorst is gefokt bij Jan Greve in Haaksbergen en staat geregistreerd bij Reesink Horses BV en Stoeterij Turfhorst B.V. 

Volle broer van Vitalis
My Vitality liet ook deze keer een heel mooi voorbeen zien en wat lijkt hij op zijn vader Vivaldi. Hij toont veel buiging in de gewrichten, maar zou achter soms iets meer mogen ondertreden. Zijn wissels waren voor een zesjarige van veel kwaliteit. De jury was vooral te spreken over zijn galop; deze zag er heel simpel uit, was bergop en heel goed in balans. De voshengst is gefokt bij de bekende Stal 104 BV in Wijdewormer, waar ook de winnaar van de finale van de vierjarigen, Opoque vandaan komt. My Vitality staat geregistreerd bij Cathrine Rasmussen en werd voorgesteld door Eric Guardia Martinez. Als moeder staat op papier de elite preferente prestatie sportmerrie Tolivia (D-Day x Argus). De volle broers van My Vitality zijn de bekende hengsten Vitalis en de KWPN-hengst One Two Three. De merrielijn kent meerdere Grand Prix-dressuurpaarden, waaronder Elivia (v.Jazz), Dior S (v.Spielberg), en Casey-Olivia (v.Vivaldi).

Mooi contact met de hand
Amber Hage is waarschijnlijk een van de jongste amazones op dit WK, het is in ieder geval haar eerste WK en om dan rechtstreeks in de finale te belanden is een hele prestatie. Haar Mercurius ACM maakte in die finale opnieuw indruk. De aansprekende hengst, die beschikt over een mooi silhouet, liep heel harmonieus en in een mooi contact met de ruiterhand. De draf was mooi, heel expressief en elegant. Stappen deed hij zuiver maar zou daarin wat mee overstap mogen laten zien. In galop zou hij soms even iets meer op de achterhand en bergop mogen. Voor submission en perspectief kreeg deze combinatie allebei 8.3. Mercurius ACM is een zoon van Dream Boy en komt uit sportmerrie Fiësta (v. Gribaldi). Fiësta en Mercurius zijn beide uitgebracht in de Z2-dressuur. In de moederlijn van deze hengst komen we het Zware Tour-paard Dafira (v. Jazz) tegen. Mercurius ACM is gefokt bij van der Horst-Meeus & Meegdes en staat geregistreerd bij Amber Hage en Casper Meegdes.

Ook Glock’s Toto JR
Van dezelfde vader als de gouden medaillewinaar, en dat is goed te zien, verscheen vervolgens Hexagons Miamanda in de ring voor Hongarije. Zij werd voorgesteld door Benedek Pachl, de stalruiter van stal Hexagon. De elegante merrie viel op door haar lichtvoetige manier van bewegen. Ze draafde op lichtvoetige wijze, waarbij haar voorbeen mooi uit de schouder kwam. Soms zou ze daarin wat meer activiteit kunnen tonen. De stap was zuiver en correct net als de galop. “Een elegant en mooi paard, zeker een talent een toekomst. Zoals haar naam al doet vermoeden is Hexagons Miamanda gefokt en staat geregistreerd bij de gelijknamige stal in Schore. Haar moeder is Ushimanda (keur pref prest sport v. Rubiquil). Zij een volle zus van Hexagons Roumanda (Rubiquil x Matador II x Sultan x Doruto), die zelf op internationaal Grand Prix-niveau actief was. Ushimanda is tevens moeder van meerdere Grand Prix-dressuurpaarden, waaronder de KWPN-erkende Hexagons Double Dutch (v. Johnson), Fila Manda (v. Westpoint ), Ego L (v. Negro) en diens volle broer Hexagons Innuendo.

Prestatie op zich
Hans Peter kwam met drie paarden naar Ermelo en wist zich met alle drie te plaatsen voor de finale; een prestatie op zich. Net na de pauze kwam hij ook nog in de ring met Glock’s Massimo. Deze hele donkere vosruin is echt chique en hoogbenig en beschikt over een fantastisch voorbeen. Massimo vertoonde een heel constant beeld in alle onderdelen; een ruime en zuivere stap, een elegante en lichtvoetige draf. Waarbij de jury aangaf steeds iets meer activiteit van achteruit te willen zien. Glock’s Massimo is eveneens een zoon van Glock’s Toto Jr. (de derde in deze finale) en komt uit voorlopig keurmerrie Her Pleasure (v. Bretton Woods). Hij is gefokt bij Marjan van Cortenberghe, werd tot voor kort uitgebracht door Gerdine Maree. Glock's Massimo staat nu geregistreerd bij Glock HPC NL B.V.

Lightning Star grijpt brons

Wat een prachtige finale voor de zevenjarigen. Winnares werd Danciero met Anna Kaprzak in het zadel, zij zei: ‘het is makkelijk een goede ruiter te zijn met dit geweldige paard.’ Dat gold zeker ook voor de winnares van de bronzen medaille, Kirsten Brouwer. Zij zette voor Nederland met Lightning Star een sublieme en foutloze proef neer.

Lightning Star behaalde een score van 81.779 met een 9.0 voor de zuivere en actieve stap, een 9.1 voor de krachtige en expressieve draf en voor de submission, die alles zegt over harmonie en rijdbaarheid, zelfs een 9.2. In 2021 won deze merrie de bronzen medaille op het WK in Verden en nu dus weer. Kirsten: “Ik heb vandaag echt genoten van hoe ze liep, dat ze dan ook nog brons haalt is natuurlijk geweldig. Het is altijd een heerlijk paard om mee te werken. Ze krijgt nu even vakantie en daarna ga ik haar voorbereiden op de Lichte Tour.” De moeder van Lightning Star is de elite prestatie preferente sportmerrie Daily Enjoy (De Niro x OO Seven). In de moederlijn is een 3*-eventingpaard te vinden, alsmede een 1.60m-springpaard en twee Zware Tour-dressuurpaarden. Lightning Star staat geregistreerd bij R&R Sporthorses BV en Stal Brouwer. Als vader staat Ferguson op papier en ze is gefokt door Titan Wilaras.

Las Vegas naar negende plek
De tweede KWPN-er die zich met een vierde plaats had weten te plaatsen voor de finale vandaag was Hans Peter Minderhoud met de KWPN-hengst Las Vegas. Vrijdag liet de combinatie een fantastische proef zien, vandaag was het net iets minder en oogde de hengst wat vermoeid. Zijn basisgangen zijn natuurlijk goed en hij blijft een indrukwekkende verschijning. Het zijn natuurlijk ook nog relatief jonge paarden. Toch behaalde het duo in dit zware deelnemersveld nog een negende plaats en 75,23%. Las Vegas is een zoon van Ferdeaux, die als vijf- en zevenjarige ook in de finale meedeed op het WK. Moeder is voorlopig keurmerrie Dalia Delin (v. Wynton). Hij is gefokt bij de familie Deenen in Heijen en staat geregistreerd bij Nico Witte en Nol Gerritsen.

Especial en Iago laten zich opvallen

Deelnemers in de CDI3* hadden na de Grand Prix de keuze om de Special of de kür te rijden. De top 3 van de Grand Prix Special was identiek aan die van de Grand Prix Opnieuw stond Total Hope (v.Totilas) bovenaan, daarna volgde Charlotte Fry met Especial. In een door stroomuitval wat rommelig verlopen kür op muziek zorgde Liesbeth geven voor het beste KWPN-resultaat.

Especial, een zoon van Everdale (uit Ethel elite IBOP-dres sport-dres PROK van Vivaldi), ging naar 72,23%. De door Van Olst gefokte schimmel is een fraaie verschijning met veel aanleg voor de Grand Prix-onderdelen, en met zijn negen jaar zit er qua score nog zeker meer in.

Haute Couture naar 71,22%
Op de vierde plaats zien we Haute Couture (Connaisseur uit Destiny ster prest PROK van Krack C, fokkers Joop van Uytert en Albert Drost). Het voormalige teampaard van Dinja van Liere maakte qua score een hele verbetering door ten opzichte van de Grand Prix. Met de Amerikaanse Katherine Bateson Chandler in het zadel verkreeg de elitemerrie 71,22%.

Liesbeth Geven vierde in kür
In een door stroomuitval rommelig verlopende kür op muziek werd Liesbeth Geven vierde met haar Iago/ De Dream Boy-nazaat (uit A.Bertje ster pref prest PROK van Jazz), gefokt door W.P.S. van Weert en R. Moes, liet 74,26% noteren. Jeanine Nieuwenhuis scoorde met Jack Black WW (Hofrat uit Facharel ster van Vivaldi, fokkers J.Wilting en I.G.W. Wilting) 72,70% en werd daarmee zevende, daarna volgt Floor van Kempen en de door haarzelf gefokte Geronimo. De zoon van Bordeaux (uit Paragon keur pref sport-dres van Gribaldi) bemachtigde 71,78%.


Bron: KWPN