Trainen als een Olympische kampioen: Charlotte Dujardin!

Trainen als een Olympische kampioen: Charlotte Dujardin!

Wil je je wat toeleggen op dressuur deze zondag? Wie dan beter om trainingsadvies van te krijgen dan Charlotte Dujardin? Ze deelt enkele van haar beste tips! 

1. Gas geven

Charlotte staat erom bekend graag paarden te hebben die gevoeliger zijn en niet te houden van luie paarden. Wanneer je een paard tegenhoudt, blokkeer je ook zijn energie en beweging. Laat het paard dus vooruit gaan, hij moet gevoelig zijn en meteen op je hulpmiddelen reageren. 

2. Hoe groter hoe beter

Hoe groter hoe beter, stimuleer je paard om grotere passen te nemen en de energie te behouden tot op het einde van je oefening. Je mag meer van je paard en van jezelf verwachten.

3. Fouten maken mag

Fouten horen er nu eenmaal bij, maak ze dus zeker. Ze zijn deel van het leerproces voor jezelf en voor je paard. Verwacht wel altijd het uiterste en wees niet te snel tevreden. Mik hoog maar durf ook dat risico te nemen want als je niet probeert dan kom je er niet. 

4. Vermijd slordigheid

Wees nooit slordig in je rijden en verwaarloos je overgangen niet. Wandelpauzes zijn zeer belangrijk, maar zorg ervoor dat de energie optimaal is en je paard niet instort tijdens de oefeningen. Streef dus altijd naar perfectie. 

5. Schop de ruiter, aai het paard

"Schop de ruiter, aai het paard", dit is een van de bekendste uitspraken van Dujardin. Als je een fout maakt is het nooit de schuld van het paard. Beloon dus altijd je paard luid en duidelijk, geef regelmatig een klopje op de schouder en plan voldoende rust in voor je geliefde viervoeter. 

Bron: Horse-sport