Van Olst en Barbançon blijven in de clinch over diepvriesrietjes Painted Black

Van Olst en Barbançon blijven in de clinch over diepvriesrietjes Painted Black

Het paardensperma van Painted Black, een voormalig toppaard van Anky van Grunsven, is het middelpunt van een juridisch conflict tussen Morgan Barbançon en hengstenhouderij Van Olst. Het zaad, dat potentieel lucratief is, zorgt voor een heftige rechtszaak waarin de waarde van 718 rietjes sperma ter discussie staat. 


Anky van Grunsven & van Olst Horses

Painted Black, een hengst geboren in 1997, was een absolute topper in de paardensportwereld. Met Anky van Grunsven op zijn rug behaalde hij verschillende successen, waaronder een derde plaats in de wereldbekerfinale van 2009. Toen Painted Black 13 jaar oud was, werd hij verkocht aan Morgan Barbançon, een Spaans-Franse amazone. Na enkele jaren verhuisde Painted Black naar Van Olst Horses, waar hij werd verzorgd door Gertjan van Olst. 

In 2020 verhuisde Painted Black naar een andere stal in Duitsland, maar zijn diepvriessperma bleef achter bij Van Olst Horses. Barbançon claimt dat de waarde van één dekking met dit sperma 1500 euro is, en dat er in totaal 718 rietjes sperma zijn, wat neerkomt op een totale waarde van ruim 260.000 euro. Barbançon is niet aanwezig bij de rechtszaak omdat ze naar Doha is voor een internationale wedstrijd. Haar advocaat, Stephan Wensing, benadrukt dat het gemis van de sperma-opbrengsten catastrofaal zou zijn voor zijn cliënt.

Van Olst betwist de claim van Barbançon. Hij stelt dat Painted Black uit de markt was en dat er geen vraag meer was naar zijn sperma. Volgens hem is de claim van Barbançon zwaar overdreven en is het dekseizoen al begonnen, waardoor hij het geld niet kan missen. 

De rechter geeft beide partijen een ultieme kans om tot een compromis te komen, maar bij terugkomst is er geen sprake van een oplossing. De rechter zal uiterlijk donderdag 7 maart uitspraak doen in deze zaak.

Het juridisch conflict over het paardensperma van Painted Black is een complexe zaak waarin de waarde van sperma en de afspraken tussen partijen centraal staan. De uitspraak van de rechter zal bepalend zijn voor de uitkomst van deze zaak.


Bron: De Stentor