Vai Bruntink: "Soms is Ebony een tikje te fanatiek..."

Vai Bruntink: "Soms is Ebony een tikje te fanatiek..."
Vai Bruntink bracht de KWPN-goedgekeurde hengsten Ebony en Cum Laude dit paasweekend aan de start in de Lichte Tour. In Noord-Sleen won Cum Laude en werd Ebony tweede, in Emmeloord wisselden ze van plek.

De zwarte hengsten Ebony (Painted Black uit Vanolite van Jazz, fokker A.J. Groen uit Andijk) en Cum Laude (Apache uit Pacharel T pref pres van Weltmeyer, fokker J.A.M. Schel uit Linden) deden dit weekend goede zaken. Zondag scoorde Cum Laude 70,1% in de Prix St. George en werd Ebony gewaardeerd met 69,6%. In Emmeloord schreef Ebony met 72% de overwinning op zijn naam en werd Cum Laude tweede met 71,4%.

Tevreden
“Ik was in Noord-Sleen al super tevreden over beide hengsten”, begint Vai Bruntink. “In Emmeloord heeft Ebony er zeker nog een schepje bovenop gedaan; ik kon hem nog mooier op het achterbeen houden. Van Dirk de Haas kreeg ik 75,5% met Ebony en 69,5% met Cum Laude, dat kwam wel overeen met mijn gevoel. Cum Laude begon heel sterk, maar in de galoptour voelde hij iets moe aan. Ik ben er heel blij mee hoe ze het twee dagen gedaan hebben.”

Potentie
“Ebony en Cum Laude zijn beide geweldige paarden met veel potentie, maar ze zijn wel verschillend. Soms is Ebony een tikje te fanatiek, dan wil hij wat onder me vandaan lopen. Vandaag lukte het heel goed om hem de hele proef mooi gedragen te houden. Het is bij hem een mentaal stukje, hij moet de hele proef gefocust blijven. Hij heeft ontzettend veel in zijn mars, maar als hij er in de baan nog een schepje bovenop deed was het lastig om hem mooi op achter te houden. Nu verbetert hij zich echt iedere wedstrijd en blijft hij steeds beter bij me.”

Nuchter
“Bij Cum Laude is de draf echt mega goed, in de galop moet hij nog wat handiger en sterker worden maar dat is een kwestie van trainen. Hij heeft nog relatief weinig meters gemaakt, dus ik ben meer dan tevreden hoe hij nu de proef doorloopt. Hij is ontzettend nuchter en overal hetzelfde, dat is echt heerlijk rijden. Ik kan altijd volledig op hem rekenen. Cum Laude en Ebony hebben nu de kwalificatie voor het NK Dressuur binnen, maar ik weet nog niet zeker of ik ze allebei mee ga nemen; dat ligt aan hun vorm op dat moment. Het is mooi om daar te rijden, maar geen must. Ik ga ze rustig doortrainen, want ik weet dat er nog wel rek in deze scores zit. Dat is alleen maar positief!”