Opnieuw een speciale Europese overwinning voor von Bredow-Werndl: "Ze was in topvorm en luisterde goed"

Opnieuw een speciale Europese overwinning voor von Bredow-Werndl: "Ze was in topvorm en luisterde goed"

De verdedigende kampioenen, Duitslands Jessica von Bredow-Werndl en de 16-jarige merrie TSF Dalera BB, maakten het twee op rij door als winnaars uit de bus te komen in de Grand Prix Special op het FEI Dressage European Championship 2023 in Riesenbeck (Duitsland) vandaag.

Het paar behaalde twee jaar geleden in Hagen (Duitsland) een score van 84,271 om de titel te veroveren, maar vandaag speelden ze hun spel nog hoger en behaalden ze een persoonlijk record van 85,593 voor de overwinning. In een kampioenschap dat gevuld was met zowel gevestigde partnerschappen als velen die pas aan hun reis op dit niveau van de sport begonnen, ging de zilveren medaille naar de Deense Nanna Skodborg-Merrald en de 15-jarige ruin Blue Hors Zepter, terwijl de Britse Charlotte Dujardin met de 10-jarige nieuwkomer Imhotep het brons veroverde.

Vroeg doel

Het was von Bredow-Werndl's landgenote Isabell Werth die de vroege doelscore zette op 78,252 met DSP Qantaz. "Hij was fantastisch, hij is echt in topvorm!", zei ze. "De fijne afstemming is perfect, hij vertrouwt me, het zelfvertrouwen is echt aanwezig en hij was zo soepel", zei de legendarische dame die in 2021 op de tweede plaats eindigde in de Special.

Maar toen veranderde de Britse Lottie Fry het hele verloop van de competitie door 81,763 punten te behalen met de hengst Glamourdale. "Hij voelde zich vandaag echt goed in de ring, veel beter dan gisteren, meer geconcentreerd, we hadden slechts een klein foutje in de een-tempowissels achter, maar afgezien daarvan kon ik niets aanmerken.

"Het algemene testresultaat was veel beter dan gisteren, hij was veel meer bij me. De pirouettes waren vandaag een echt hoogtepunt, en het drafwerk. En zijn stap is ook enorm verbeterd", legde ze uit. Piaffe kreeg ook beoordelingen van 9 en 10 gedurende de hele test.

Met de lat nu echt hoog gelegd, betraden von Bredow-Werndl en de merrie waarmee ze alle gouden medailles won op de uitgestelde Olympische Spelen van Tokio 2020 en slechts enkele weken later op het Europees kampioenschap in Hagen in 2021 de ring. En ze stelden zeker niet teleur. Ondanks wat friemelen in de eerste halt, zetten ze de rest van de test in stijl voort en gingen ze ruim aan de leiding met die score van 85,593.

Ze wist dat ze het overliet aan de overgebleven drie.

"Ze (Dalera) was in topvorm en luisterde goed, en nu is het zo gemakkelijk voor haar. Nu heeft ze de kracht. Natuurlijk zweette ze, maar toen we uit de ring kwamen, was haar ademhaling na een minuut weer normaal. Zo kun je zien hoe fit ze is", zei von Bredow-Werndl.

Ze werd eigenlijk niet bedreigd door de laatste drie, ondanks enkele meer spectaculaire optredens, waarbij de Britse Charlotte Dujardin en Imhotep de teamgenoot Fry voorbijstreefden door 82,583 punten te behalen, en Carl Hester 80,106 punten behaalde met de 13-jarige Fame. "Ik heb hem nog nooit zo ontspannen gehad, het was alsof hij op deze show volwassen werd, hij accepteerde al mijn hulpen heel mooi en ik had gewoon een heel fijne rit!", zei Hester.

Opbouw

In de aanloop naar het kampioenschap ging alle aandacht uit naar het treffen van giganten - de eerste confrontatie tussen de merrie van von Bredow-Werndl die al lange tijd onverslaanbaar is en de hengst van Fry die de individuele titel won op het Wereldkampioenschap afgelopen zomer, samen met de opkomende sterren bereden door Dujardin en Hester.

Iets stiller onder de schijnwerpers was echter het relatief nieuwe Deense partnerschap van Nanna Skodborg Merrald en Blue Hors Zepter. Iedereen die hun voortgang heeft gevolgd sinds ze aan het begin van het jaar samenkwamen, wist dat ze deze week niet over het hoofd konden worden gezien. En dat bleek ook zo te zijn. Met al hun klasse schudden ze het klassement op toen ze op de tweede plaats terechtkwamen met een super score van 82,796, waardoor Dujardin naar het brons werd gedegradeerd en Hester van het medaillepodium werd gestoten naar de vierde plaats.

"Het was vandaag een droom die uitkwam!", zei Skodborg Merrald vanavond. Ik wist dat het mogelijk was om dit jaar voor de medailles te vechten, maar ik wist ook dat ik tegen drie geweldige, sterke vrouwen stond die hetzelfde konden doen (von Bredow-Werndl, Dujardin en Fry). Ik had zoveel focus op het zo goed mogelijk uitvoeren van mijn test vandaag en zien hoe het resultaat zou zijn - het was eigenlijk superclose, dus het zijn alle kleine details die er toe doen". Slechts 0,213 punten scheidden zilver en brons.

"Tijdens de test was ik gewoon gefocust, maar aan het einde dacht ik dat ik alles had gedaan wat ik kon en ik hou echt van dat gevoel, en toen ik de scores hoorde, was het ongelooflijk. Het gevoel dat ik gisteren in de Grand Prix had, was veel vuur en een beetje te veel spanning. Vandaag was meer ontspannen, maar toen twijfelde ik of hij tijdens de test te ontspannen was!", voegde ze eraan toe.

Brons medaille

Dujardin was meer dan tevreden met haar bronzen medaille.

"Ik hou ervan om jonge paarden te hebben en ze op te leiden tot Grand Prix. Het partnerschap dat ik heb met mijn paarden betekent alles voor me. Pete kan een beetje onzeker worden, je kunt het horen aan het niezen, en ik aai hem en zeg hem dat hij het echt goed doet. Ik moet een beetje zijn hand vasthouden, maar elk paard dat ik heb gehad, is anders geweest. Met Valegro drukte ik op 10 en ging hij voor 10, terwijl Pete, hij is een geweldig paard, fenomenaal om op te rijden, maar nu kan ik niet op 10 drukken. Maar volgend jaar kan ik voor 10 gaan!", zei ze, en daagde ze de andere twee medaillewinnaars uit tijdens de persconferentie na de wedstrijd.

"Hun paarden zijn 15 en 16 en ze doen het al veel langer dan Pete. Hij heeft die test niet meer dan zes keer gedaan. Om hier te zitten met een medaille om mijn nek met een paard dat zo onervaren is - gisteren was er niet veel sfeer in de arena, maar vandaag zat het vol met mensen en je kon echt de sfeer voelen. Het kost veel voor een paard om in die omgeving te komen en over dat middenpad te gaan en te stoppen en dan een perfecte test te doen. Voor een paard dat geen ervaring heeft en dat in het diepe is gegooid zoals hij, ben ik zo trots op hem. Hij heeft een gouden hart en wil gewoon de hele tijd met me werken", benadrukte ze.

Verwachtingen beheren

Voor von Bredow-Werndl ging het deze week net zozeer om het beheren van verwachtingen als om het winnen van medailles. Kon zij en Dalera Fry en Glamourdale op afstand houden, of zouden enkele van de andere Britse kanshebbers hen allemaal inhalen? Het blijkt dat Skodborg Merrald en Zepter de grootste bedreiging vormen voor de Freestyle-finale op zondag.

De nieuwe kampioene sprak over de aanloop naar het kampioenschap en de verwachtingen voorafgaand aan de confrontatie tussen haar merrie en haar vele uitdagers.

"Er waren verwachtingen voorafgaand aan Aken en de Wereldbekerfinale, dus ik werk al een paar maanden met deze verwachtingen. Uiteindelijk was ik gewoon blij om ze te ontmoeten. Wat ik deed, was er niet aan denken. Het enige wat ik kan beïnvloeden is Dalera en ikzelf. Dus zo hebben we het aangepakt en hoe we het in de toekomst zullen aanpakken.

"Want als er geen Glamourdale is, is er altijd wel iemand anders. En dat is goed voor de sport en goed voor de competitie, en als er niemand was, kon ik me niet verbeteren, dus het is goed om gepusht te worden en onszelf te blijven verbeteren. En we hebben verbeterd, we hebben onze stap, de passage, de piaffe, de galop, de wissels, zoveel dingen verbeterd. En de kunst is om alles op het juiste moment samen te hebben, maar ook om een gelukkige atleet te hebben die zich wil presenteren omdat ze genoeg kracht heeft.

"En dat is alleen mogelijk als je slim traint, en niet hard, thuis", zei ze.

Ze geniet van elk moment met Dalera, die behoorlijk goed is in het zorgen voor zichzelf.

"Ze is de beste in rusten, ze kan direct aan- en uitschakelen, ze gaat naar de stal en schakelt meteen uit! Ze gaat elke nacht in de stal liggen, ze is de beste reiziger en ze weet hoe ze haar eigen energie moet besparen!"



Bron: FEI