Noors moeder-dochterduo plant klonen van miljoenenpaard Donkey Boy

Noors moeder-dochterduo plant klonen van miljoenenpaard Donkey Boy

Het Noorse moeder-dochterduo Kristin en Alexandra Andresen heeft grootse plannen om top-paard Donkey Boy te klonen, met de bedoeling om de klonen even succesvol en waardevol te maken als het origineel. 

Het paard werd oorspronkelijk verkocht voor 25 miljoen kronen aan een Nederlandse koper, maar na een juridisch geschil kwam het terug in bezit van de Andresen-familie. De kloning zal worden uitgevoerd door hetzelfde bedrijf dat eerder succesvolle klonen heeft geproduceerd voor een Deense vriendin van de Andresens.

Het kloningsproces kost ongeveer een miljoen kronen voor drie bevruchte klooneieren die in drie surrogathoppen worden geplaatst. Als de klonen even goed worden als het origineel, zou dit een lucratieve investering kunnen zijn, aangezien de prijs van de beste veulens snel kan oplopen tot tussen een half miljoen en één miljoen kronen op veilingen.

Hoewel sommige fokverenigingen nog steeds terughoudend zijn om klonen te accepteren, is de houding aan het veranderen, omdat sommigen geloven dat klonen de duurzaamheid van paardenfokkerij kan verbeteren door de beste eigenschappen van top-paarden uit het verleden opnieuw naar voren te brengen. Voorlopig lijkt het erop dat de klonen van Donkey Boy geregistreerd zullen worden in stamboeken die klonen accepteren, waarschijnlijk in België of Nederland.




Bron: E24