Nieuwe start voor Olympisch eventer Jonty Evans in Para Dressuur

Nieuwe start voor Olympisch eventer Jonty Evans in Para Dressuur

De Ierse Olympische eventingruiter Jonty Evans liep in 2018 een zwaar hersentrauma op na een val van zijn paard. Na een lange herstelperiode is de paardenmicrobe nog niet verdwenen waardoor Evans besloten heeft om als para-dressuurruiter zijn carrière verder te zetten.

De eventingsport vormt al ruim twintig jaar de scène voor Jonty Evans. Met successen als onder andere een zevende plaats op het EK in 2005 en zijn deelname met het winnende Ierse team tijdens de Nations Team in Boekelo in 2015 wat leidde tot een negende plaats op de Olympische Spelen van Rio in 2016. In 2017 dreigde zijn toppaard verkocht te worden maar een grote crowdfuningsactie hield Evans en zijn paard samen. 

Maar in 2018 gebeurde het ondenkbare, Evans viel tijdens het cross onderdeel van zijn paard en liep daarbij een zwaar hersenletsel op. Evans moest niet enkel opnieuw beginnen met zijn spraak en bewegingen in het dagelijkse leven, ook het paardrijden zag er vanaf dan volledig anders uit. Ondanks zijn rentrée in de springsport in 2019 heeft de Ier nu besloten zich te richten op het para-dressuur.


Bron: Eurodressage