Next D’Or (v.Painted Black) dagtopper in IBOP België

Next D’Or (v.Painted Black) dagtopper in IBOP België

In het Belgische Geel kregen Marian Dorresteijn, Margot Kostelijk en Luuk Smetsers 23 paarden ter beoordeling. In totaal legden zeventien paarden de IBOP met goed gevolg af, waarvan zeven zelfs een 80+ score wisten te bemachtigen.

Marian Dorresteijn steekt enthousiast van wal: “We hebben een lange, maar goede dag achter de rug. We hebben heel plezierig gewerkt, het is hier een fijne accommodatie met een goede bodem en een mooie, rustige baan voor de paarden. Het was een dag vol kwaliteit, er was heel weinig ondereind. We hebben echt fijne, leuke paarden in de ring gehad en opvallend was de correcte en ontspannen manier van voorstellen.”

85,5 punten voor Next D’Or

De hoogste score van de dag, te weten 85,5 punten, werd toegekend aan de Painted Black-dochter Next D’Or (uit Honey D’Or elite sport-dr IBOP-dr PROK v.Chippendale, f/g: B.C. van der Hoorn uit Made). “Een patente merrie die heel werkwillig is en de hele verrichting mooi van achter naar de hand toe liep. De stap toont bijzonder veel lichaamsgebruik met veel ruimte en takt, we hebben hier voor een 9 gegeven. In draf heeft de merrie een goede takt, een mooie veer erin en een sterk achterbeen. De galop is eveneens goed gedragen met een sterk gebruik van het achterbeen. Opvallend was de stille aanleuning, het paard bewoog goed door het lichaam, met souplesse en veel gedragenheid. De rijdbaarheid en bewerkbaarheid hebben we daarom ook een 9 toegekend.” De vierjarige merrie was al voorlopig keur en D-OC en voegt met dit mooie resultaat het elite en IBOP-dr predicaat aan het rijtje toe. 

84 punten voor Glock’s Toto Jr.-dochter

De vierjarige Naturique C-Two (Glock’s Toto Jr. uit Ina Donna Unique C-Two sport-dres v.Don Schufro, f: Carmeliet-Leybaert uit Stekene, g: Make It Work C-Two BV) arriveerde in Geel als Veulenboek D-OC-merrie en keerde huiswaarts met het elite predicaat dankzij een IBOP van 84 punten en 80 punten voor het exterieur tijdens de aansluitende stamboekopname. “Een heel chique, aansprekende merrie met een mooie uitstraling. De stap is heel zuiver, met een goede buiging in de gewrichten en actief vanuit het achterbeen. De draf is lichtvoetig, soms was het wat gehaast, maar de merrie liet ook zien dat ze makkelijk kan schakelen en kan terugkomen op het achterbeen. De galop is lichtvoetig en mooi gesloten. Het is een merrie die heel veel inzet en natuurlijke ‘go’ toont, maar toch mooi gelaten blijft”, licht Marian Dorresteijn toe. Naturique C-Two ontving een 8 voor de galop en verder prijkten er louter 8,5’en op haar protocol. 

CK-kampioene lost verwachtingen in

Odessy van de Kerkhoeve (Zippo EG uit Donna Phamora ster pref IBOP-dr PROK v.Don Schufro, f/g: De Kerkhoeve te Arendonk) werd afgelopen zomer gekroond tot kampioen van de CK in Turnhout. Vandaag wist zij opnieuw te imponeren, de grootramige vos promoveerde tot elitemerrie dankzij 83 punten voor haar IBOP. “Een heel royaal ontwikkelde en sympathieke merrie met veel front. In de draf en galop toont ze daarbij veel balans. Ze liep met een fijne stille aanleuning en was mooi op lengte in de hals. Voor rijdbaarheid en bewerkbaarheid kreeg ze dan ook een 9. In de stap kan ze echt schrijden en heeft ze veel ruimte en zuiverheid, daarvoor hebben we een 8,5 gegeven. Dit cijfer ontving ze ook voor de houding en balans. Wat met name positief opviel is haar hoge bewerkbaarheid, fijne lichaamsgebruik en goed gesloten achterbeen in alle drie gangen.” 

Lichtvoetig

Met een totaalscore van 82 punten was er ook een goed resultaat voor de vierjarige Iconic B-dochter Nelandia Frieschwijk (uit Elanda elite IBOP-dr D-OC v.Tuschinski, f: M. Van Wijk te Aarlanderveen, g: RH Stables te Sint-Gillis-Waas). De KWPN-inspecteurs kenden haar onder meer een 8,5 toe voor de draf, houding & balans en aanleg als dressuurpaard. “Dit is een elegante, aansprekende merrie met een mooie voorhand erin. Ze valt met name positief op in lichtvoetigheid en beentechniek. Ze heeft een heel mooi gebruik van het voorbeen.” 

81 punten

Er was één puntje minder voor Madisson v/h Ringhof (Ror Romance uit Warrant Utopia keur IBOP-dr sport-dr v.Oscar, f: E. Fikse te Oene, g: R. Willekens te Mol). “Dit is een merrie met een aansprekend model en een lichtvoetige maner van draven. De stap is resoluut en actief met een goede takt. De galop is ruim voldoende van ruimte, maar mocht meer gedragenheid tonen. Ze laat een mooie houding en veel souplesse zien in het rijden en is heel geconcentreerd op de ruiter. We hebben haar een 8,5 gegeven voor de stap, souplesse en rijdbaarheid. Ze is daarna met 70 punten voor exterieur ook ster verklaard.” De zwarte driejarige merrie One of A Kind (Sezuan uit Iris elite IBOP-dr PROK v.Desperado, f/g: Y. Kaptein te Hazerswoude Dorp) kreeg eveneens 81 punten toegekend voor haar IBOP. “Dit is een hoogbenige merrie met een stokmaat van 1.73m. Ze heeft een goede stap en een krachtige, actieve en ruime draf. De galop is ook goed van ruimte en daarin heeft ze een sterk ondertredend achterbeen. Ze kan, zeker voor een driejarige, al heel goed verruimen in deze gang zonder daarbij te versnellen. Ze toont daarbij veel inzet en werkwilligheid en ontving dan ook een 8,5 voor de galop en rijdbaarheid en bewerkbaarheid. In de stamboekopname werd deze register A-merrie met 75/80 keur verklaard onder voorbehoud dat ze voldoet aan de aanvullende röntgenologische eisen.” 

Elite

De driejarige Orenda Jones BK (For Ferrero uit Jirenda PROK voorl. keur v.De Niro, f/g: B.E.M. Kortrink te Sint-Michielgestel) was op de merriekeuring al gepromoveerd tot voorlopig keur en behoorde vandaag tot de selecte groep merries die een topscore wist te bemachtigen. Het eindtotaal van 80,5 punten verzekert haar, in combinatie met het al eerder behaalde D-OC en PROK-predicaat, zo van de prestigieuze titel ‘elite’. Marian Dorresteijn licht toe: “Dit is een royale, langgelijnde merrie met een mooie zelfhouding. De draf is krachtig, toont veel schwung en schakelvermogen en ze loopt daarbij mooi naar de hand toe. De stap is krachtig en met een goed lichaamsgebruik. Zowel de draf als de rijdbaarheid en bewerkbaarheid zijn beloond met een 8,5”, besluit Marian Dorresteijn. 

bron: KWPN.nl - F. © KWPN België