Nederland bij zeven meest succesvolle landen ooit op Olympische Spelen

Nederland bij zeven meest succesvolle landen ooit op Olympische Spelen

De Olympische Spelen mogen dit jaar dan wel niet doorgaan maar dat hoeft niet per se slecht nieuws te zijn voor de Nederlandse ruiters. Verschillende ruiters zoals bijvoorbeeld Jeroen Dubbeldam en Jür Vrieling lieten al weten dat ze best een extra jaartje konden gebruiken om zich voor te bereiden op de Olympische Spelen. Corona zorgde ervoor dat dat ook daadwerkelijk gebeurde. Maar wist je dat Nederland bij de vijf meest succesvolle paardensportnaties aller tijden behoort?

Dat Duitsland het meest succesvolle paardenland is, hoeft niemand te verbazen. In 1936 wonnen ze voor de eerste keer goud in alle drie de disciplines, dat de Spelen op dat moment in Berlijn georganiseerd werden en Hitler op dat moment aan de macht is, zal hier wellicht ook wel iets mee te maken hebben gehad... In 1988 deden ze in Seoul die prestatie echter graag nog eens over. In het totaal wonnen de Duitsers 52 medailles tijdens de Olympische Spelen waarvan 25 gouden.

Zweden (43 medailles) en Frankrijk (37 medailles) vervolledigen het podium.

Nederland staat in die ranking op de zevende plaats. Over de jaren heen verzamelden wen 26 medailles tijdens de Olympische Spelen waarvan 10 gouden. 

De meest succesvolle Olympiër aller tijden is Isabell Werth. De 'Queen of Dressage' reed maar liefst 10 medailles bij elkaar waarvan zes gouden. Riener Klimke staat in deze ranking op de tweede plaats. In 1960 nam hij nog als eventingruiter deel aan de Olympische Spelen en daarna besloot hij definitief de omschakeling naar dressuur te maken. Dit bleek een goede beslissing van de Duitse ruiter aangezien hij in die discipline zo zes gouden en twee bronzen medailles bij elkaar reed. Hans Günter Winkler staat in deze ranking op de derde plaats met een totaal van zeven medailles. De Duitser springruiter overleed in 2018.

Nederland staat ook in de top vijf. De meest succesvolle Olympische paardensporter is Anky van Grunsven. Zij won 9 Olympische medailles waarvan 3 gouden.