Mercurius ACM en Hexagons Luxuriouzz bovenaan in finale Subli Competitie

Mercurius ACM en Hexagons Luxuriouzz bovenaan in finale Subli Competitie

Donderdagavond 13 januari werd in Tolbert de allesbeslissende finale van de Subli Competitie voor jonge dressuurpaarden 2021 verreden. De grote winnaar bij de vierjarigen werd Amber Hage die met haar KWPN-gefokte hengst Mercurius ACM (v.Dream Boy) een topscore van maar liefst 91,6 punten behaalde. Bij de vijfjarigen ging de winst overtuigend naar Beni Pachl die met zijn Hexagons Luxuriouzz (v.Johnson) 85,6 punten scoorde.


Beide rubrieken werden gejureerd door juryleden Patricia Wolters en Monique Peutz die vol waren over de finalisten die in de baan verschenen. Patricia Wolters vertelt na afloop: “We hebben als jury echt genoten van deze geweldige wedstrijd met ontzettend veel kwaliteitsvolle paarden. Het was eigenlijk jammer dat het er niet meer waren. Bij de vierjarigen was er één combinatie die er voor ons met kop en schouder bovenuit stak: Amber Hage met de hengst Mercurius ACM. Deze hengst is echt bijzonder goed, je zou bijna vergeten dat hij pas vier jaar is. Hij heeft ontzettend veel balans, prachtige verruimingen en een mooie constante aanleuning. Ook zijn schakelvermogen is geweldig en hebben we beloond met een tien. Net als de draf trouwens. Hij liet zich ook heel goed bewerken door Amber en toonde totaal geen spanning. Een genot om naar te kijken.”

Schakelvermogen

Ook Amber zelf kijkt vol trots terug op de prestaties van haar zelfgefokte hengst Mercurius ACM  (Dream Boy uit Fiësta stb-ext sport-dres D-OC van Gribaldi, fokkers J.A.M van der Horst-Meeus uit Huijbergen en C.C. Meegdes uit Hoogerheide). Ze vertelt: “Mercurius is voor mij een droom die uitkomt. Hij is zo geweldig, echt bijzonder om mee te maken. Daarnaast heeft hij ook nog eens een heel lief karakter en doet hij altijd zijn best. Als ik hem naar voren vraag is het net of hij opstijgt, echt een bizar gevoel. En bij het terug gaan in tempo, hoef ik er alleen maar te denken en hij komt al terug. Zijn schakelvermogen is echt geweldig goed. Het is zo mooi om dit met hem mee te kunnen maken en deze competitie te winnen. Het is voor hem natuurlijk allemaal de eerste keer, maar voor mij ook en dat is gewoon super leuk. We gaan kijken wat de toekomst ons allemaal brengt. Ons doel voor dit jaar is om toe te werken naar het WK voor Jonge Dressuurpaarden, dat lijkt me echt geweldig. We zitten inmiddels al in het traject voor de voorselectie, dus ik benieuwd hoe hij dat verder oppakt.”

Vierjarigen

Het podium van de vierjarigen werd aangevuld met Beni Pachl met Heaxgons Gorgeous Black Art op de tweede plaats en Renate van Uytert met de KWPN-hengst My Blue Hors Santiano (Sezuan uit Romanik van Romanov, fokker Straight Horse Aps uit Alleroed) als derde. Sharon van Dijk werd vierde met Montreux (Gunner KS uit Ulyande van Gribaldi, fokker P. Man in ’t Veld uit Turnhout), gevolgd door Femke de Laat met Mission (Eye Catcher uit Black Beauty L elite IBOP-dres PROK van UB40, fokker T. Wilaras uit Riel).

Kracht en power

Bij de vijfjarigen kwam Beni Pachl tot de hoogste score met de Johnson-zoon Hexagons Luxuriouzz (uit Walida v/d Waalsehoeve elite IBOP-dres PROK van San Remo, fokker W. Plomp uit Tull en ’t Waal). De uit Hongarije afkomstige ruiter werkt nu al ruim twee jaar als stalruiter bij Stal Hexagon en blijft scoren met de indrukwekkende voshengst Hexagons Luxuriouzz. Jurylid Patricia vertelt over deze combinatie: “Deze hengst beschikt over heel veel kracht en power. Hij werd keurig voorgesteld door Beni en liet zich goed bewerken. Hij liet prachtige bergopwaartse bewegingen zien en toont absoluut veel kwaliteit en aanleg voor de toekomst. Dat geldt ook zeker voor de nummer twee, Bart Veeze met Supreme. Deze hengst werd ook heel fijn voorgesteld en liet veel souplesse zien. In de verruimingen mocht het verschil alleen iets duidelijker getoond worden.” Vlak achter Bart Veeze en Supreme (v.Sezuan) eindigde Jill Bogers met Lennox U.S. (Grand Galaxy Win uit Herarona elite IBOP-dres D-OC van Rousseau, fokker B. Wilschut uit Bosschenhoofd) als derde. “Bij deze combinatie was er duidelijk wat spanning aan het begin van de proef. Lennox was niet helemaal bij de les, maar tijdens de galop en zeker daarna werd het veel beter en zag je een duidelijk verschil. Toen kwamen echt de kwaliteiten van het paard naar voren.”

Bron: KWPN