Marten Luiten: "Natuurlijk was de Nederlandse titel mijn mooiste overwinning van het afgelopen jaar"

Marten Luiten: "Natuurlijk was de Nederlandse titel mijn mooiste overwinning van het afgelopen jaar"

Normaal gezien hadden deze week de Nederlandse kampioenschappen dressuur moeten plaatsvinden. Helaas stak het Coronavirus daar een stokje voor. Toch gingen we even luisteren bij de winnaars van vorig jaar over hoe zij hun tijd nu spenderen en hoe ze terugkijken op hun overwinning van vorig jaar. Vandaag is het aan Marten Luiten, die zich tot Nederlands kampioen bij de Junioren kroonde! 

"Hoe ik mij nu vooral bezig houd? Ik ben vooral bezig met basiswerk. De paarden hebben niet helemaal rust, maar we trainen niet volop omdat we nu natuurlijk niet naar een piekmoment op een wedstrijd toewerken".

Was het winnen van het Nederlands kampioenschap je mooiste overwinning van vorig jaar?

Absoluut!! Het Nederlands kampioenschap is (naast het Europees kampioenschap) toch iets waar je het hele seizoen naar toe werkt en naar uit kijkt. Als alles daar verloopt zoals je gepland had en je wordt kampioen, dan is dat super leuk! Jazeker! Ik weet nog dat de voorbereiding vrij hectisch was door de centrale eindexamens. Toen ik de eerste proef ruim had gewonnen, vond ik het wel lastig om nog een dag te wachten om dan de kür te rijden. Als het lekker gaat, wil je het liefst gelijk door haha. De dag erna wonnen we ook de kür en daardoor werden Fynona en ik Nederlands kampioen Junioren 2019!

Wat ging er door je hoofd toen je besefte dat je gewonnen had?

"Toen de score binnen kwam van mijn kür was ik echt heel erg blij. Op dat moment was het volgens mij de hoogste score die ik bij de kür op muziek bij de junioren had gehaald ooit! Als je dan op de hoogste trede van het podium mag staan en de gouden medaille wordt omgehangen, is dat echt kicken!"

"Of ik nog iets aan iedereen wil meegeven? Blijf gezond en geniet van het bezig zijn met je paard(en), dan komt de rest vanzelf!"

Foto: Norine Habekothe