KNHS voert vanaf 1 april reglementswijziging dressuur door

KNHS voert vanaf 1 april reglementswijziging dressuur door

Op 1 april 2019 gaat het nieuwe KNHS-wedstrijdreglement dressuur in. In dit artikel lees je wat de belangrijkste wijzigingen zijn.

FEI-jeugdrubrieken
Uit het wedstrijdreglement dressuur zijn de bepalingen voor deelname aan de FEI-rubrieken Junioren en Young Riders per 1 april 2019 verwijderd. Deze rubrieken worden verreden volgens het FEI-reglement en horen daarom niet thuis in het wedstrijdreglement dressuur. In het KNHS-wedstrijdreglement dressuur is per 1 april opgenomen dat de behaalde punten door Young Riders op KNHS-wedstrijden worden geregistreerd in de klasse Young Riders. Dit betekent dat Young Riders volgens de reguliere promotieregeling bij het behalen van 10 winstpunten kunnen promoveren naar de klasse Lichte Tour. De punten behaald in Childrenproeven worden bijgeschreven in de klasse Z1 en tellen ook mee voor promotie. Dit ter promotie van de FEI-jeugdrubrieken voor Children, U25, Junioren en Young Riders.

Leeftijd paard
Het KNHS-reglement is per 1 april 2019 gelijk getrokken met de bepalingen van de FEI, wat betreft de vereiste leeftijd van het paard voor deelname aan Young Riders-rubrieken. Een paard dat deelneemt aan een dressuurwedstrijd moet de volgende leeftijd* hebben bereikt:
Klasse BB en B: minimaal 3 jaar vanaf 1 oktober
Klassen L1 en L2: minimaal 4 jaar vanaf 1 april
Klassen M1 en M2: minimaal 5 jaar vanaf 1 april
Klassen Z1 en Z2: minimaal 6 jaar
Klasse ZZ-Licht: minimaal 6 jaar
Klasse ZZ-Zwaar: minimaal 6 jaar
Klasse Lichte Tour: minimaal 7 jaar (nieuw)
Klasse Zware Tour: minimaal 8 jaar (nieuw)
Voor de jeugdrubrieken Children, Junioren, Young Riders en U25 zie de bepalingen op deze website.

*De leeftijd van een paard wordt gerekend vanaf de eerste januari van het geboortejaar en wordt per 1 januari met een jaar verhoogd. Voor bepaalde internationale wedstrijden gelden aanvullende beperkende bepalingen (zie hiervoor het FEI-reglement dressuur).

Voorlezen
Alle proeven tot en met de klasse ZZ-Zwaar mogen vanaf 1 april 2019 worden voorgelezen. Op deze manier is dit voor alle KNHS-dressuurproeven gelijk.

Kledingvoorschriften
In de kledingvoorschriften zijn de uitzonderingen met betrekking tot het verenigingstenue verwijderd in het disciplinereglement dressuur. Wordt er met verenigingstenue gereden, dan gelden de bestaande  kledingvoorschriften.

Harnachement
Bij het harnachement is een bepaling opgenomen over hoe strak de neusriem mag worden bevestigd (kijk hier voor de video met toelichting). Het gebruik van beenbescherming en / of springschoenen is vanaf 1 april 2019 toegestaan tijdens een hors-concours (HC) start. Hier is veel vraag naar omdat paarden vaak HC worden gestart om weer in het wedstrijdritme te komen na bijvoorbeeld een blessure. Het gebruik van een Thiedemann-teugel is niet meer toegestaan tijdens het losrijden maar alléén tijdens een prijsuitreiking. Dit omdat de Thiedemann-teugel in de praktijk vaak onjuist wordt gebruikt tijdens het losrijden.

Jurering
De tweede proef van dezelfde combinatie hoeft per 1 april 2019 niet meer door een ander jurylid te worden beoordeeld. Dit omdat in de praktijk dit al vaak het geval was. Het maximaal aantal te beoordelen combinaties door een jury per dag wordt voor alle rubrieken gelijkgetrokken naar 36 combinaties.

Afdelingsdressuur
De klassenindeling voor de afdelingsdressuur komt per 1 april 2019 te vervallen. Ieder team bepaalt zelf in welke klasse zij uit willen komen. Dit om de afdelingsdressuur te stimuleren en laagdrempeliger te maken.

Viertallen kür op muziek
De kür op muziek voor viertallen wordt bij voorkeur beoordeeld door een jurylid met zowel de licentie ‘Kür op muziek’ als de licentie ‘Afdelingsdressuur’. Als de kür op muziek wordt beoordeeld door twee juryleden dan jureren zij gezamenlijk bij C. Dit laatste is nieuw en heeft als reden dat bij twee juryleden beide licenties vertegenwoordigd zijn en het ene jurylid zich kan focussen op de technische beoordeling en het andere jurylid op de artistieke beoordeling van de proef.

Dameszadel
Het artikel over dameszadel komt te vervallen in het wedstrijdreglement dressuur. Dit komt eigenlijk niet meer voor tijdens reguliere dressuurwedstrijden.

Bekijk hier het KNHS-wedstrijdreglement dressuur per 1 april 2019.

Heb je nog vragen? Dan kun je contact opnemen met de KNHS.