Johan Rockx: " Ik ga Danielle en Madeleine zeker in de afweging meenemen"

Op het internationale viersterren dressuurconcours in Roosendaal won Danielle Heijkoop na een lange rustperiode de Grand Prix met haar toppaard Siro. Madeleine Wittte-Vrees reed haar talent Cennin naar de tweede plaats. In de Kür op Muziek draaiden de amazones de rollen om. Het was een spannende strijd met minimale verschillen. Voor bondscoach Johan Rockx een opsteker richting de Olympische Spelen.

Bondscoach Johan Rockx was super tevreden over de prestaties van Heijkoop en Witte-Vrees. “Siro van Daniëlle is er lang uit geweest en dan is het goed te zien dan hij weer terug is. Daniëlle reed heel gefocussed en liet met Siro een hele mooie piaffe zien. Cennin van Madeleine is een paard met veel expressie, maar nog weinig ervaring. Maar hij laat ons nooit zitten. In de Kür op Muziek op kregen ze een fout in de wissels om de twee pas, anders was de score nog hoger geweest.”

Met het oog op de Olympische Spelen in Rio is het goede presteren van de twee combinaties een opsteker. “Hoe meer en hoe beter we scoren is natuurlijk mooi. Deze week gaan we zitten om de combinaties voor de landenwedstrijd in Rotterdam, dat de eerste observatiewedstrijd is, aan te wijzen. Ik ga Danielle en Madeleine zeker in de afweging meenemen”, aldus Rockx.

Kür-winnares Madeleine Witte-Vrees. “Niet normaal. Cennin is pas negen jaar oud en ik weet dat het nog beter kan. De verschillen met Daniellle Heijkoop en Siro waren hier heel klein. Gisteren in de Grand Prix ging Cennin nog niet zal hij kan. Omdat ik vandaag in de proef een fout kreeg ging mijn moeilijkheidsgraad omlaag. Ik ben heel blij met hoe het dit weekend is gegaan.” Voor Witte lijkt een plaats in het team dichterbij te komen. “Ik laat het aan de keuzeheren over. Het maakt mijn nog niet uit, zeker omdat ik weet dat in er nog veel meer in zit. Cennin loopt pas vijf maanden op dit niveau.”

Siro van Daniëlle Heijkoop is met zestien jaar een routinier, die drie jaar geleden deel uitmaakte van de Nederlandse team op het EK in Herning. In Roosendaal maakte de ruin een sterke rentree. Heijkoop: “Dit was een goede start, op het juiste moment. Ik ben Siro alweer een half jaar aan het trainen na zijn blessure. Ik heb speciaal voor Roosendaal gekozen omdat het een niet te grote internationale wedstrijd is. Toch bracht dat wel weer spanning met zich mee. Het is toch anders dan thuis in de training of op een nationale wedstrijd.” Ondanks de routine van de combinatie was de start niet makkelijk. “Voordat ik mijn Grand Prix moest rijden schrok Siro van een auto met aanhanger die over het zandpad naast de ring kwam. Daarom reed ik wat behoudender. Siro voelde nog nooit zo fit aan. Dit was waarop ik had gehoopt. Nu via Rotterdam, het NK naar de Olympische Spelen. Dat is wel het doel”, besluit Heijkoop.