Het Nederlandse team wint de landencompetitie bij de para-dressuur in Herning

Het Nederlandse team wint de landencompetitie bij de para-dressuur in Herning

Luid gejuich barst los, want Frank Hosmar verzekert Nederland zojuist van teamgoud in de para-dressuur landencompetitie! Team NLO-WVM-TeamNL Paradressuur stoot daarmee Denemarken, die hier een zeer sterke thuiswedstrijd kent, van hun troon. Sanne Voets: “We hebben het goud terug!”

Sanne Voets, Frank Hosmar, Demi Haerkens en Lotte Krijnsen tonen in Herning hun absolute wereldklasse. De toon werd gisteren gezet door eerstgenoemde amazone met Demantur RS2 (v. Vivaldi, in eigendom van RS2 Dressage Centre). De gouden combinatie zette een wereldrecord neer in de Individuele Test in Grade IV. Toen Demi Haerkens en EHL Daula (v. Gribaldi, in eigendom van EHL Horses, P. Swinkels, R. Swinkels, B.Ugen) gisteren hun zilveren score van woensdag ook nog eens herhaalden, verscheen er een twinkeling in de ogen van bondscoach Joyce van Rooijen-Heuitink.

Lotte Krijnsen en Rosenstolz (v. Rotspon, eigenaar fam. Krijnsen) klimmen vandaag in Grade III op naar de vijfde plaats met een score van 71.412%. Ze verzekert zich zo van een startplaats in de Kür op Muziek op zondag. Grootste concurrent Denemarken had echter na deze grade een indrukwekkend puntentotaal verzameld en de verlossing moest dus komen van Frank Hosmar. De missie was duidelijk: alles boven 75.3% zou het Nederlandse team van het goud voorzien. Frank Hosmar had heel wat druk op zijn schouders. Toch startte hij met een grote glimlach aan zijn proef samen met Alphaville N.O.P. (v. Sandreo, in eigendom van F. Hosmar en A. Hosmar-Keekstra). Een sterk begin, maar de score zakt iets in het midden van de proef. Wat is het spannend! Frank perst het laatste uit zijn proef en dan is het wachten op de officiële einduitslag. De commentator begint, maar het Nederlandse team heeft het al gezien op het scorebord en begint te juichen: 75.786% voor Frank en goud voor Nederland!

De bondscoach kan het bijna niet geloven: “Ik heb de tranen in mijn ogen staan! Thuisland Denemarken maakte dit kampioenschap ongekend spannend. Het was op voorhand echt niet zo makkelijk. Ik heb natuurlijk de concurrentie in de gaten gehouden dit seizoen, wie scoort wat. Het thuisvoordeel kan bovendien ook wonderen doen, daar hebben we zelf in Rotterdam ook wel eens profijt van gehad. Bovendien hebben wij twee debutanten mee en die moeten ook maar het hoofd koel houden, maar onze ploeg deed het fantastisch. Een droomscenario en deze gouden medaille geeft vleugels voor de toekomst.”

Één van die debutanten is Demi Haerkens, en het resultaat mag er tot nu toe zijn: individueel zilver en teamgoud, met de Kür nog te gaan op zondag. De amazone geeft hierbij alle eer aan de eigenaren van haar EHL Daula: “Rianne en Paul Swinkels van EHL Horses gaven aaan: ‘Ga een paard zoeken voor de sport.’ We vonden uiteindelijk Daula, die zij hebben aangekocht en mij ter beschikking hebben gegeven. Rianne en Paul zijn er elke wedstrijd bij en steunen mij iedere keer weer, ik heb heel veel aan hen te danken. Het is superfijn om zulke mensen achter je te hebben staan.”

Een top-6 klassering zou volstaan voor een rechtstreekse plaatsing voor de Paralympische Spelen van Parijs. “Nou, dat is gelukt”, grijnst chef d’equipe Joyce van Rooijen-Heuitink. “Dit viertal zou in zijn geheel kunnen gaan, maar we weten natuurlijk wie er tegen die tijd het meest in vorm is. Hopelijk is de rest thuis geïnspireerd om deel uit te maken van deze club en gaan ze heel hard trainen om ook naar Parijs te kunnen. We hebben natuurlijk nog een paar goede reserves zoals Maud de Reu en Britney de Jong die ook heel sterk zijn. Ik had ook wel het vertrouwen in een goed resultaat, als er iemand uit zou vallen met deze reserves.”

Denemarken zilver, USA brons
Nederland wint de landenstrijd met een totaal van 230.225 en blijft zo nipt voor op team Denemarken (229.751%). Het brons gaat uiteindelijk naar Team USA met 225.335%. Ook Groot-Brittannië (223.395) en België (223.164) scoren goed. Zij plaatsen zich op de vierde en de vijfde plek. 

Klik hier voor de resultaten

Bron: KNHS.nl/LonginesTiming