Gert Jan van Olst: "Het EK in Riesenbeck en de Olympische Spelen zijn ons doel"

Gert Jan van Olst: "Het EK in Riesenbeck en de Olympische Spelen zijn ons doel"

Van schitterende dressuurproeven, spannende springparcoursen, shows en alles wat de paardensport te bieden heeft, telkens is het opnieuw genieten van wat de topsport ons brengt Echter zonder eigenaren van de topatleten geen topsport en daarom mogen deze pijlers van de paardensport weleens in het zonnetje gezet worden. Ons inziens is er bijna niemand anders om mee te beginnen dan de Nederlandse eigenaar van de wereldkampioen van het WK in Herning 2022: Gert Jan van Olst.

Top jaar 2022


Natuurlijk beginnen we ons gesprek met nogmaals onze felicitaties en vragen we of hij nog steeds trots is op zijn hengst Glamourdale en stal-amazone Charlotte Fry. Gert Jan: “Natuurlijk! In 2018 deed hij het al super tijdens het WK voor zevenjarigen. Daarna hebben we bewust naar vorig jaar toegewerkt en 2022 is een fantastisch jaar geworden. Nadat 2021 hét jaar van onze hengst Everdale was, werd 2022 het jaar van Glamourdale. Extra bijzonder is dat 31 december jl. 2022 afgesloten werd met zowel paard als amazone op nummer één van de FEI wereldranglijst dressuur. Onze hengst Kjento werd ook nog wereldkampioen bij de zevenjarigen, dus beter kon bijna niet.

Glamourdale één week oud veulen gekocht


Ik kocht Glamourdale als veulen van zeven dagen oud. Hij is gefokt door Joop Roodenburg, een goede klant van ons die inmiddels is overleden. De betreffende klant kwam om de merrie opnieuw te laten dekken en die had Glamourdale aan haar zijde. Hij viel me meteen op en ik heb gelijk besloten om hem te kopen. Toen hij ca. vier maanden was is hij bij ons gekomen en dus nooit meer weggegaan, ondanks dat er veel vraag naar is geweest. Als driejarige was hij op de keuring al kampioen en als hengst heeft hij het altijd goed gedaan. In 2014 kwam Charlotte bij ons werken, maar zij is hem niet meteen gaan rijden. Hun samenwerking begon toen hij vijf jaar oud was en er was meteen een klik. Het zag er echt goed uit, hij dekte goed en we besloten om hem te houden. Lottie heeft eerst met onze ruin Dark Legend veel ervaring opgedaan en zo konden Everdale en Glamourdale zich mooi in zijn schaduw ontwikkelen. In 2021 en 2022 viel alles op zijn plek. Een sprookje ja, maar dat ging zeker niet vanzelf, met ons hele team hebben we er veel werk ingestoken.

Dark Legend


Dark Legend, hij is genoemd. Het paard waar Lottie haar carrière mee begonnen is en Europees kampioen werd in de U25 klasse . Vervolgens was het EK 2019 in Rotterdam haar eerste kampioenschap bij de senioren. Helaas werd Charlotte Dujardin gediskwalificeerd en viel het Britse team waarvoor Lottie reed buiten de medailles. Dark Legend heeft veel voor ons betekend ondanks dat hij een ruin is op een hengstenstation. Hij heeft ons en Lottie in staat gesteld om naam te maken en de Europese top te bereiken”.

Trouwe supporter


Gepassioneerd vertelt Gert Jan over zijn paarden en zeer getalenteerde stalamazone. Als we zijn naam horen, denken we automatisch aan hengsten, maar op ons komt over dat hij toch ook wel heel gek op de sport is. Gert Jan: “Dat klopt, ik ben zeker ook sportman en ik ga dan ook zoveel mogelijk kijken als Charlotte onze paarden uitbrengt. Anne en Lottie gaan meestal wel vooruit en ik kom op de dag dat ze daadwerkelijk de ring inrijdt. Ook als dat jonge paarden betreft, ik vind het allemaal heel mooi en geniet daarvan”.

Ongelijke strijd


Wij genieten van het verhaal van Gert Jan, hier vertelt een liefhebber en zeker niet alleen een hengstenhouder. We zijn benieuwd of we hem en één van zijn paarden in juni in het Kralingse bos gaan zien. Gert Jan: “Eerlijk gezegd hou ik me niet bezig met de planning, dat is de taak van de dames (zijn vrouw Anne en Lottie). Ik ben van de hengsten, de jonge paarden en hert scouten en zij van de topsport. Maar ik weet wel dat het EK in Riesenbeck dit jaar natuurlijk het doel is en volgend jaar 2024 uiteraard de Olympische Spelen in Parijs. De kans is groot dat Everdale en/of Glamourdale in Rotterdam van de partij zijn. (lachend) Natuurlijk praat ik mee over de planning, maar de dames zijn het eigenlijk altijd samen eens en dus is het een ongelijke strijd als ik een andere mening heb, dan is het twee tegen één. Overigens is dat een luxe probleem, want we hebben de laatste jaren meerdere paarden voor het hoogste niveau.

Als springgroom naar het CHIO


De eerste keer dat ik in Rotterdam kwam was niet als publiek, niet als ruiter, niet als hengstenhouder, maar als groom. Als springgroom zelfs, van Henk Nooren. Dat was toen ik 18 jaar was. Als ik nu aan het CHIO denk, denk ik aan het mooie Kralingse bos, de weg naar de terreinen langs het water, aan de geweldige sfeer, aan het pannenkoekenhuis en aan de lange, maar zeer plezierige weg van de stallen naar het hoofdterrein. Ik ging en ga heel graag naar Rotterdam en het is ook nog eens lekker dichtbij”.

Tophengsten – topsport


Zoals gezegd, we zetten Gert Jan in het zonnetje, omdat hij eigenaar is van meerdere toppaarden en deze aanhoudt voor de sport. We vragen hem of hij die paarden ook zou aanhouden als hij geen hengstenhouder was geweest en ze geen geld in het laatje zouden brengen. Gert Jan is eerlijk: “Dat weet ik niet zeker. Ik kom uit de springsport en vond altijd al dat hengsten op het hoogste niveau moeten kunnen presteren als ze voor nageslacht ingezet worden. Mijn drive is dat mijn dressuurhengsten dat ook moeten. Het aanhouden van paarden voor de 'grote sport' is een kostbare zaak. Inkomsten zoals dekgelden, maken het voor ons iets makkelijker om de toppaarden te houden.”

Blijven genieten van de sport


Duidelijk, eerlijk en een begrijpelijk verhaal. Tenslotte vragen we Gert Jan het gesprek zelf af te sluiten. Hij moet even nadenken, maar dan komt ook nu een beslist antwoord. Gert Jan: “Er is een heleboel narigheid in de wereld in de vorm , zoals oorlogen, coronavirus etc. Op een ander niveau Ik hoop dat dat we daar met zijn allen een positieve draai aan kunnen geven zodat we kunnen blijven genieten van onze paarden en van mooie evenementen zoals het CHIO Rotterdam”.

Een verhaal met passie door een gepassioneerde paardenman. Over zijn hengsten. Over zijn stalamazone. Over de sport. En tot ons plezier ook over ons concours. Dank voor je mooie woorden Gert Jan! 


Bron: CHIO Rotterdam