FEI schrapt resultaten Grand Prix Special CDI Lier uit de ranking

FEI schrapt resultaten Grand Prix Special CDI Lier uit de ranking
Na onderzoek van favoritisme in de jurering op het CDI in Lier worden de resultaten in de Grand Prix Special door de FEI geschrapt uit de ranking.

Het gaat om buitensporige scores die twee jury leden uit OekraĂŻne, een landgenote, de OekraĂŻense dressuur amazone Inna Logutenkova (foto), gaven tijdens de Grand Prix special van 2 maart 2016. De FEI is na het onderzoek tot de conclusie gekomen dat de betreffende jury leden de hoge scores op basis van nationalisme toekenden.

Daarop heeft de FEI net besloten dat de resultaten van de CDI3 * Grand Prix Special niet zullen meetellen voor de Olympische Spelen en de World Rankings.

"Er was duidelijk sprake van nationale favoritisme bij de jurering en dit is iets wat de FEI hoog opneemt", aldus FEI secretaris-generaal Sabrina Ibáñez. "Alle FEI evenementen moeten absoluut eerlijk  verlopen. Waarbij de integriteit van de jury's onberispelijk moet zijn. Daarop hebben we dan ook besloten om passende maatregelen te nemen in deze zaak"

Na een klacht van Polen omtrent deze jurering was er lange tijd onduidelijkheid wie de zesde individuele startplaats voor de Olympische spelen in handen had. De advocaten van Logutenkova, Mr. Luc Schelstraete en Mr. Piotr Wawrzyniak, vroegen de FEI om opheldering en hebben inmiddels de bevestiging ontvangen dat Logutenkova haar land mag vertegenwoordigen op de Spelen in Rio dit jaar.

De FEI had de definitieve lijst met toewijzing van plaatsen voor de Olympische Spelen in RIO bekend gemaakt, deze is hier terug te vinden.