FEI schorst Dr. Cesar Parra na verschijnen mishandelingsvideo's

FEI schorst Dr. Cesar Parra na verschijnen mishandelingsvideo's

De internationale paardensportgemeenschap staat op zijn kop na de voorlopige schorsing van de Amerikaanse dressuurruiter Dr. Cesar Parra door de FEI. Deze maatregel volgde snel op het verschijnen van schokkende video's op sociale media, waarin mishandelingsscènes te zien waren. 

Parra, oorspronkelijk afkomstig uit Colombia en genaturaliseerd tot Amerikaans staatsburger, mag voorlopig niet deelnemen aan wedstrijden. De FEI heeft gereageerd op de verontrustende beelden en benadrukt het cruciale belang van het welzijn van paarden in de sport.

Dr. Cesar Parra, een gerenommeerde dressuurruiter gevestigd in Florida, werd voorlopig geschorst door de FEI, minder dan 24 uur nadat videomateriaal opdook op sociale media. De beelden toonden mishandelingsscènes die de FEI als verontrustend en afschuwelijk beschouwde. Meer dan 70 bestanden op internet worden aan Parra toegeschreven, hoewel hij niet op alle beelden te zien is.

In een verklaring bevestigde de FEI de schorsing van Parra en benadrukte het onmiddellijke karakter ervan. Het FEI-reglement plaatst het welzijn van het paard op de voorgrond, en elke handeling die het dier pijn of onnodig ongemak bezorgt, wordt als een ernstige overtreding beschouwd en bestraft.

De paardensport is gebaseerd op respect voor de partners, de paarden, met een primaire zorg voor hun mentale en fysieke welzijn. De FEI is vastbesloten om de hoogste normen voor het welzijn van paarden te handhaven en zal gedragingen sanctioneren die afwijken van deze principes.

Het lopende onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de Amerikaanse paardensportorganisatie. Tijdens dit proces zullen geen verdere opmerkingen worden gemaakt over de vermeende overtredingen. Parra heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

De FEI benadrukt haar toewijding aan het waarborgen van een positief welzijn voor paarden in de sport gedurende hun hele leven. De voorlopige schorsing en eventuele daaropvolgende sancties zullen ook op nationaal niveau worden erkend.





Bron: St Georg