Electron pakt overwinning in het ZZ-Zwaar

Electron pakt overwinning in het ZZ-Zwaar
Fieke Houwen bracht de KWPN-goedgekeurde hengst Electron aan de start op de subtopwedstrijd in Reuver. De Ampère zoon liep naar een score van 68% in de klasse ZZ-Zwaar.

Na een wedstrijdpauze was er direct een persoonlijk record en een overwinning voor Fieke Houwen en Electron (uit Zamba Sollenburg ster PROK van Fidermark, fokker Adri Zekveld uit Almere). “Electron heeft een fantastisch karakter, het is een super lieve hengst. Echt een goedzak”, aldus zijn amazone.

Doortrainen
“Ik was heel blij met de proef”, vertelt Fieke Houwen. “Het was even spannend voor mij hoe hij zou reageren omdat ik hem een maand of drie niet meer mee op wedstrijd had genomen. De eerste indoorwedstrijden verliepen namelijk niet helemaal zoals gehoopt, waardoor ik besloten had even een stap terug te nemen en thuis door te trainen. Ik wilde hem de kans geven om sterker te worden voor dit niveau. Twee weken geleden dacht ik: ‘hij loopt wel lekker’. Toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ons ingeschreven voor deze wedstrijd, dat pakte goed uit. Het was even aftasten in de ring maar we hadden geen fouten. Wel wat kleine dingetjes, maar dan ga je van een 7 een 8 maken.”

Snel gegaan
“Electron wil het echt graag voor je doen, maar heeft nog te weinig wedstrijden in zijn leven gelopen om echt ringervaring op te doen. In het ZZ-Licht ging het best wel goed, maar in het ZZ-Zwaar merkte ik toch dat we wel heel snel zijn gegaan. Dat was misschien net te vroeg, vandaar dat ik hem thuis gehouden heb. Hij wil graag leren en pakt alles fijn op, maar maakt het zichzelf soms moeilijk. Hij kan heel goed gaan zitten, dan gaat hij soms te veel zitten en dat kost heel veel kracht. Nu kunnen de bijvoorbeeld de pirouettes in de proef nog beter. Het was voor mij zaak dat hij niet stilvalt omdat hij te veel zijn best doet. Dan moet je keuzes maken en zo’n pirouette bewust wat groter rijden.”

Lichte Tour
“Ik wilde eerst kijken hoe het in Reuver zou gaan voordat ik verder ging denken. Binnen vindt Electron het spannender dan buiten, daarom heb ik de laatste tijd veel binnen getraind. We hebben thuis alleen een 20 bij 40 binnenbak, de serie met vijf wissels kan ik dan niet springen. Met het mooie weer heb ik weer buiten gereden en dan pakt hij dat wel aan; ik wilde hem vandaag niet meteen voor de leeuwen gooien door Lichte Tour te rijden maar ik denk dat het er nu wel een keer inzit.”