EK-debutante Devenda Dijkstra: "Van iedere wedstrijd leer ik"

EK-debutante Devenda Dijkstra: "Van iedere wedstrijd leer ik"

Devenda Dijkstra en Hero werden kort voor het EK Dressuur in Riesenbeck opgeroepen door bondscoach Alex van Silfhout om TeamNL te vertegenwoordigen. Van ‘the best of the rest’ in eigen land eindigen ze met TeamNL op de vijfde plaats in de landenwedstrijd en op plaats 30 in de Grand Prix en in de Grand Prix Special. We spraken Devenda en haar trainer Laurens van Lieren op haar eerste senioren EK.

Best of the rest
Devenda kreeg kort voor het EK te horen dat ze de plaats van Dinja van Liere in zou nemen in het team. Had ze zich na de laatste observatiewedstrijd in Kronenberg voorbereid op het EK? “Helemaal niet. Het hele jaar niet. De andere combinaties scoren veel hoger dan ik en doen al zo lang mee. Ik dacht daar ga ik nooit tussen komen. Ik heb wel de observaties gereden. Op het NK waren we zevende in de Kür en achtste in de Grand Prix. Dat is natuurlijk niet slecht op een NK, maar toen had ik er nog best wel wat voor me. Daarna ging het in Rotterdam ook best goed met de tweede plaats in de nationale Grand Prix. In Falsterbo in de landenwedstrijd ging het ook wel goed. Toen hebben we gezegd dan gaan we toch nog de laatste observatie in Kronenberg doen. Laurens zei: ‘je zult wel niet in het EK team komen, maar zorg wel dat je ‘the best of the rest’ bent’.”

Long-list
Ik wist dat ik nominatief ingeschreven was voor Riesenbeck. Na Kronenberg kreeg ik een mail van de KNHS over een trainingskamp. Toen vond ik het al heel stoer dat ik op de long-list stond. Dat vond ik al een eer. Ik dacht ik ga nooit bij het team zitten. Na Kronenberg heeft Hero een paar dagen vrij gehad. Maar we hebben hem niet helemaal vakantie gegeven. Toen hebben we hem een week rustig getraind. Daar knapte hij van op en hij was echt goed in vorm.”
Laurens van Liere vult aan: “Je moet zorgen dat Hero in vorm is. Het gaat er om dat als er mensen uitvallen je in vorm bent. Dat hebben we bewust gedaan. Het hele jaar hebben we het EK toch wel in ons achterhoofd gehouden.

Door het dolle
“Nadat Lynne Maas uitviel belde Alex van Silfhout me op of hij kon komen kijken of we goed genoeg in vorm waren om als reserve achter de hand te zijn. Toen was ik al super blij. Toen Dinja van Liere uitviel werd het heel spannend. Alex kwam op maandag langs en zei ‘ik laat het vanavond weten’. Dat werd dinsdagochtend. Toen heb ik wel slecht geslapen. Als je er zo dichtbij zit, dan hoop je er wel op. Alex belde en vroeg: ‘hoe gaat het?’ Ik ben hartstikke chagrijnig’, zei ik. Want ik weet heus wel wat je gaat doen. Toen zei hij: hou maar op met chagrijnig zijn, want ik neem je mee naar het EK. Toen was ik helemaal door het dolle. Echt heel gaaf.”


bron: KNHS.nl