Duitse journalistiek niet mild voor Charlotte Fry en Everdale - Hoofdredacteur uit stevige kritiek

Duitse journalistiek niet mild voor Charlotte Fry en Everdale - Hoofdredacteur uit stevige kritiek

De Duitse hippische pers neemt geen blad voor de mond en neemt Charlotte Fry's optreden met Everdale in Amsterdam stevig onder de loep. De hoofdredacteur van het blad St. Georg, Jan Tönjes, heeft een duidelijke en klare mening gedeeld over de toekenning van de punten aan het Britse duo. 

Het bericht van de hoofdredacteur ging als volgt:

"Beste lezers,

De verschrikking keert terug. Een zwart paard gaat permanent te nauw en onregelmatig door een proef, loopt tijdens de openingsgroet achteruit in plaats van stil te staan. Het ritme is onduidelijk, passen lijken steeds op een of andere manier kunstmatig, mechanisch. In een landelijke L-dressuur zou men ver verwijderd zijn van een plaatsing vanwege de opvallende trainingsfouten (lage rug, hoge croupe, achterbenen die naar achteren werken in plaats van te dragen, de hals gedurende de hele proef veel te strak). In de wereldbeker van Amsterdam wordt zo iemand de winnaar. Gefeliciteerd! Slecht, verkeerd rijden - Hoera! Groeten aan Anky van Grunsven's Salinero, het gebabbel over het zogenaamd "beste rijden ooit", dat weekend na weekend op de persberichten en socialemediakanalen wordt geblazen, is ontmaskerd."

"Het is als het gehijg van de angstigen die in het bos onderweg zijn. En het is pure zelfbedrog. De beoordeling van de Britse Charlotte Fry en Everdale heeft afgelopen weekend laten zien op welke weg de internationale dressuur zich momenteel bevindt: op het verkeerde pad. Opnieuw!"

"Juryleden die ofwel hun vak niet begrijpen, of opzettelijk "beroemdheden" omhoog waarderen - en daarmee de dressuursport executeren - fungeren als grafgravers voor fatsoenlijk rijden. De Olympische Spelen van Parijs zijn het grootste doel van het seizoen dit jaar. Er waren voorafgaand aan het evenement in het gastland discussies over de olympische paardensport. Er zijn genoeg prangende vragen. Het antwoord kan niet zijn: "Nou, voor MIJ was dat een 8".

Voordat ik toch een fijne week wens, heb ik nog een kleine podcast-tip: Rebekka Klubien, de Deense tv-journaliste die stiekem heeft gefilmd bij Helgstrand Dressage, heeft met mij gesproken over haar onderzoek.

In dat opzicht, hartelijke groeten uit Hamburg,

Jan Tönjes
Hoofdredacteur St.GEORG"