Domien Michiels, de eerste Belg die de wereldbeker dressuur wint: "Ik word hier heel emotioneel van"

Domien Michiels, de eerste Belg die de wereldbeker dressuur wint: "Ik word hier heel emotioneel van"

Domien Michiels (41) uit Bierbeek heeft in Göteborg geschiedenis geschreven: hij won er de wereldbeker dressuur. In de Grand Prix, de kwalificatie voor de Wereldbeker, reden Domien en Intermezzo van het Meerdaalhof naar 70,848%, goed voor een tweede plaats. In de Wereldbeker Kür op muziek dansten ze naar 78,300%, de hoogste score en een persoonlijk record. En dat in een Olympisch jaar.

‘Wat gebeurt er allemaal? Ik weet het niet en besef het nog niet. Ik geloofde het aanvankelijk zelfs niet. En 78%? Ik heb mijn winnende Kür inmiddels al 78 keer bekeken’, glimlacht Domien: ‘Voor dit uniek moment heb ik 10 jaar gewerkt en getraind. Ik word hier heel emotioneel van. Dit is de ultieme beloning en bekroning. En die kwam uit de lucht gevallen. Het was initieel zelfs niet de bedoeling om naar Göteborg te gaan. België kreeg last minute twee uitnodigingen, ik kreeg de vraag of het me interesseerde en ik ben afgereisd. Alles was in alle opzichten verrassend en onverwacht. Ik reed mijn Kür en ben naar de stal gegaan. Er startten na mij nog vier combinaties en die heb ik bewust niet gezien.


‘De OS in Tokio waren overweldigend, maar dit is het summum’


Ik voelde de voorbije weken dat Intermezzo zich goed en ontspannen voelde, maar geen haar op mijn hoofd dat dacht aan winnen. En plots komen ze je halen voor de prijsuitreiking en rijd je als winnaar een ereronde voor 9.000 uitzinnige toeschouwers. De Olympische Spelen in Tokio waren overweldigend, maar Göteborg was het summum.’

Domien deed het met Intermezzo van het Meerdaalhof, die 16 is, en Marc Steeno als eigenaar heeft. ‘Ik rijd hem al sinds z’n 5 jaar en nooit eerder gaf hij mij zo’n harmonieus gevoel. Onze connectie, zijn elegantie, het wederzijds vertrouwen, de perfecte eenheid tussen paard en ruiter, alles klopte in Göteborg en dat is de sleutel tot succes. Het is de juryleden evenmin ontgaan. Ze zetten me unaniem op de eerste plaats. Als je dit bereikt met een 16-jarig paard, zegt dat ook veel over hoe goed Intermezzo zich voelt en verzorgd wordt. Hij wordt beter met de jaren. Winnen was leuk, en even fijn waren de lovende commentaren van de collega’s. Iedereen gunde het ons en dat is hartverwarmend.’

Domien merkt op dat zijn resultaat ook goed is voor de Belgische dressuur. ‘De Olympische Spelen van Tokio en de kwalificatie voor Parijs hebben de dressuur in België een boost gegeven. Kijk naar al onze resultaten. Larissa Pauluis, Flore De Winne, Charlotte Defalque, we doen echt mee op internationaal niveau. België is geëvolueerd naar een volwaardig dressuurland.’

De overwinning in Göteborg was ook een mentale opsteker voor Domien en Intermezzo van het Meerdaalhof, die uit een dipje komen: ‘vorig jaar startten we eveneens goed, maar er was de druk voor het EK en de Olympische selectie. We hebben vorig jaar enkele wedstrijden te veel gereden en dat heeft zijn tol geëist. Het was vorig seizoen technisch allemaal OK, maar de uitstraling en sprankeling ontbrak op het einde bij Intermezzo en dat is nu terug. Daarom heb ik dit jaar een andere planning gemaakt, zonder druk. We reden nu Göteborg, onze volgende wedstrijd zal eind april zijn. Vorig jaar wilde ik absoluut op het EK voor de Olympische kwalificatie rijden. Ik heb daaruit geleerd dat ik Intermezzo niet mag pushen.

Uiteraard wil ik graag naar Parijs, maar het mentaal en fysiek welzijn van Intermezzo primeert. Hij moet er in de eerste plaats plezier in hebben. Dat straalt hij dan ook uit en dat zie je aan onze percentages. Het zou geweldig zijn als ik naar de Spelen mag, maar ik ga er mijn tanden niet op stuk bijten. Als ik niet geselecteerd word omdat er drie betere combinaties zijn, ga ik me daar sportief bij neerleggen. Er is in het verleden al zoveel onverwacht op mijn pad gekomen, zoals Tokio en nu Göteborg, dat ik het allemaal graag onderga. Ik denk in de eerste plaats aan Intermezzo en laat het op me afkomen.

En wie weet wat er nog op mijn pad komt? Ik maak een eerlijke analyse. Vorig jaar zijn er drie sterke amazones opgestaan en wees alles er op dat zij naar Parijs zouden gaan. Ik zag mezelf in de rol van reserve. Nog altijd trouwens. De wereldbekerzege in Göteborg heeft me wel een boost gegeven. Ze mogen me nog niet afschrijven voor Parijs. Dat op zich is een opsteker voor de sport. Zo houden we elkaar scherp en brengen we elkaar naar een hoger niveau. Het worden nog spannende maanden’, besluit Domien Michiels.



Bron: De Zadelkamer