Dinja van Lieren: "Door corona blijft het olympisch gevoel een beetje uit, daar helpen de lege tribunes niet bepaald bij"

Dinja van Lieren: "Door corona blijft het olympisch gevoel een beetje uit, daar helpen de lege tribunes niet bepaald bij"


Dinja van Liere reisde met haar paard Haute Couture als reservecombinatie mee naar de Olympische Spelen. Haar weg naar Tokio was allesbehalve geplaveid. Van Liere zat dichtbij die felbegeerde teamplaats, maar vanwege een administratieve fout weerhield de FEI haar paard Hermès van deelname. Van Liere praat ons bij over de rollercoaster van de afgelopen weken.


“Het voelt hier erg dubbel om hier te zijn”, begint de amazone uit Uden. “Ik maak natuurlijk niet echt deel uit van het team, al ben ik wel superblij dat ik mee mag. Laat ik voorop stellen dat ik trots ben dat ik twee van die supergoede paarden heb. Ik heb met Hermès en Haute Couture twee negenjarige paarden op olympisch niveau, die ook nog eens niet voor elkaar onderdoen. Dat is niet niks. Toch zijn het andere Spelen dan ik gehoopt had.”

Het olympische gevoel
Hoe ervaart Dinja het olympische gevoel? “Ik hoor geregeld dat de Spelen anders zijn dan elk ander internationaal kampioenschap, maar ik heb nog niet eerder een internationaal kampioenschap gereden. Er heerst wel een andere sfeer dan op een internationale wedstrijd. Het is heel leuk om de anderen te zien. Het niveau is bij sommige combinaties heel hoog, maar ook hier rijden mindere ruiters mee. De regels zijn veel strenger dan normaal het geval is. Voordat je in de baan mag rijden, worden alle labeltjes afgeplakt. Geen merkje mag zichtbaar zijn. Het papierwerk van tevoren is vreselijk veelomvattend. Door corona blijft het olympisch gevoel een beetje uit, daar helpen de lege tribunes niet bepaald bij.”

Vals-positieve coronatest
“Alle grooms moesten zes, drie en twee dagen van tevoren een PCR-test doen. Mijn vriend Robin reist mee als mijn groom, maar hij testte de tweede keer opeens positief. Een flinke hobbel op de weg, want hij kon daardoor pas later vliegen en daardoor niet Haute Couture opvangen. Gelukkig bleek die test later vals-positief. De andere grooms hebben de zorg voor Haute Couture op zich genomen. Voor haar verliep de reis gelukkig heel glad. Ze liep die container op alsof ze het elke dag doet en stond meteen relaxed te eten. In Tokio is ze vanaf de eerste dag fit en fris, ze heeft het super naar haar zin. Ze krijgt hier veel aandacht en daar geniet ze volop van. Ik denk dat ze straks heimwee heeft”, lacht Dinja.

Hoe is het in het olympisch dorp?
“De eerste dagen was het heel leuk. We delen als team een appartement met een supermooi uitzicht. Eten kan in een hele grote ‘dining hall’ waar 101 dingen te verkrijgen zijn, het eten is echt heel goed. De volgende horde ontstond al na een paar dagen. Er werd verteld dat wij in het vliegtuig vlakbij iemand hadden gezeten die positief is getest op corona. Dat maakte mij, samen met Alex van Silfhout, een ‘close contact’ en dan komen er opeens veel regels bij. Zoals een dagelijkse PCR- en speekseltest. Gelukkig mogen we nog wel op het wedstrijdterrein zijn.”


Bron: KNHS