Diederik van Silfhout Kampioen Lichte Tour, Gerdine Maree KNHS Kampioene ZZ-Zwaar, Marten Luiten pakt nationale titel Junioren

Diederik van Silfhout Kampioen Lichte Tour, Gerdine Maree KNHS Kampioene ZZ-Zwaar, Marten Luiten pakt nationale titel Junioren

Spannende eindstrijd brengt Diederik van Silfhout Lichte Tour kampioenschap


Bijzonder spannend was het tot het laatst in de finale van het Lichte Tour kampioenschap. Diederik van Silfhout won de KNHS-titel in deze prestigieuze rubriek door Dinja van Liere met een zeer minimaal verschil van 0,09% over twee proeven achter zich te houden. Van Silfhout deed dat met de Duitse ruin Fine Surprice (v. Fiorano). Eerder op de dag won Diederik al zilver in het ZZ-Zwaar. “Brons morgen met Expression in de Zware Tour zou het helemaal compleet maken”, blikt hij al vooruit, daaraan toevoegend dat dat een hele klus gaat worden.

“We stapelen de titels gewoon op”, lacht Van Silfhout, nadat hij voor de zoveelste keer gehuldigd is op het NK Dressuur in zijn eigen provincie, nu dus met Fine Surpice in de Lichte Tour. “Ik ben hier hartstikke blij mee. Ik rijd Fine Suprice nu ongeveer vijf maanden. Hij is van Duitse eigenaren. Het leek aan het begin veelbelovend, maar hij was wat druk en heet en daardoor niet te makkelijk in de aanleuning. Daar zijn we mee aan de gang gegaan en hij heeft zich zo boven verwachting ontwikkeld. Dat is wel bijzonder. Een Fine Surprice. Het zit in de naam.”
Onervaren was de tienjarige ruin van Fiorano echter niet. “In Duitsland had hij Lichte Tour gelopen en was eigenlijk Grand Prix klaar. Het is de bedoeling dat hij binnenkort ook Intermediaire II en Grand Prix gaat lopen. Dat lijkt heel goed. In principe staat hij bij me voor de verkoop, dus dat is wel jammer. Hij loopt heel strak door de proeven en is gewoon een heel fijn paard.”

Vooruit kijkend naar de zondag hoopt Van Silfhout op een plaats op het podium in de Zware Tour met Expression. “Maar ik heb Zonik, Dream Boy en Apache voor me. Deze titel kwam ook niet vanzelf, maar ligt meer voor de hand dan dat ik morgen brons win. Dan zou het NK wel heel geslaagd zijn, maar met een vierde plaats ben ik ook wel heel tevreden. Het NK is in ieder geval al goed met dit goud en het zilver van Impression in het ZZ-zwaar.”

Dinja van Liere lacht voorafgaand aan de prijsuitreiking van de strijd om de V2-Facility Prijs. “Dit was voor Geniaal pas zijn vierde wedstrijd in de Lichte Tour en zijn eerste Kür. Dan ben ik gewoon heel tevreden. Als hij meer ervaring heeft, dan kan je er ook wat meer aan rijden en wat meer risico nemen. Maar dit is hartstikke goed. Ik gun het Diederik van harte. Ik train bij hem en dit is hartstikke goed zo.” Van Liere reed de goedgekeurde KWPN-hengst Geniaal (v. Vivaldi) naar de overwinning in de Prix St George en werd tweede in de finale. Eerder op de dag won Dinja met haar andere troef Hartsuijker (v. Johnson) de kleine finale van het ZZ-zwaar.

Het brons in de titelstrijd was voor Para-dressuur bondscoach Joyce Heuitink en de talentvolle Gaudi Vita (v. Apache). Met de achtjarige ruin, die Joyce zelf opleidde en gezamenlijk in eigendom heeft, reed ze in de Prix St George naar de tweede plaats. In de finale moest ze winnaar Van Silfhout en Dinja van Liere voor zich dulden.

Marten Luiten pakt met Fynona nationale titel Junioren


Na vele nationale titels bij de pony’s voegde Marten Luiten zijn eerste Juniorentitel toe aan zijn palmares. De ervaren ruiter uit Winschoten won het door Kaak Event Rent ondersteunde kampioenschap met de merrie Fyona (v. Ampère). Sanne van der Pols reed Excellentie (v. Don Schufro) naar het zilver en Micky Schelstraete kreeg de bronzen medaille uitgereikt voor de prestaties met Grand-Charmeur (v. Apache).

Marten Luiten volgt Daphne van Peperstraten op als Juniorenkampioen van Nederland. “Super toch”, is de eerste reactie van Marten. “Ik had het niet echt verwacht, maar je hoopt er natuurlijk wel op.” De voorbereiding op het NK moest Marten verdelen met zijn tijd voor school. “Ik had net mijn laatste VWO-examen gehad, daar heb ik ook wel een goed gevoel over. Ik ben van plan om Bedrijfskunde in Groningen te gaan studeren. Kan ik lekker thuis blijven wonen en doorgaan met rijden.” Vanwege school reed Marten dit jaar nog niet vele buitenlandse wedstrijden. “Binnenkort gaan ik naar Hagen, daarna Exloo en dan hoop ik het EK te rijden.”
Luiten won de eerste proef van het NK op vrijdag en ook de Kür op Muziek werd een overwinning. “De fout aan het begin van de proef waarbij ze aansprong in galop bij het schouderbinnenwaarts, verraste me wel iets. Ik schrok niet. Alles kon nog. Ik weet dat mijn proef een hoge moeilijkheidsgraad heeft en dat kwam aan het eind met de contragalop. Daar maakte ik die fout van het begin weer goed.”

Sanne van der Pols, eerder op de dag al winnaar van de kleine finale met Cuvanck PP, reed een hele mooie, gedragen finaleproef op de vrolijke klanken van Abba met de swingende Excellentie. Het was goed voor de tweede plaats in het kampioenschap.

Micky Schelstraete rijdt nog het minst lang bij de paarden en kwam ijzersterk voor de dag door brons te veroveren met de sterk bewegende Grand Charmeur.

Bondscoach Monique Peutz is super tevreden over de verrichtingen van de Junioren. “Alles zes finalisten zijn super knappe ruiters en amazones. Ik ben heel blij. Een hele goede top. Shanna Baars had wat pech, maar ze loste het heel goed op in de proef nadat haar merrie veel spanning kreeg. De anderen hebben allemaal echt top gereden. Ze hebben hele goede paarden. Maar wat ik nog veel belangrijker vind, is dat ze heel goed paardrijden en weten wat ze aan het doen zijn. We gaan zeker voor een goed resultaat op het EK.”

Klik hier voor de finale-uitslag van het NK Junioren 2019.

Gerdine Maree en Holiday KNHS Kampioenen ZZ-Zwaar


Gerdine Maree (foto midden) is de eerste kampioene op het NK Dressuur Gelderland. Met haar zevenjarige ruin Holiday wist ze zowel de ZZ-Zwaar proef op vrijdag als de finale, de Kür op Muziek te winnen. De top drie van de finale bezette ook het podium van deze klasse en met het behalen van de KNHS-titel in deze rubriek klonk voor het eerst op het NK Dressuur het Wilhelmus voor Gerdine Maree, met Diederik van Silfhout op plek twee en Floor van Kempen op drie.
Zoon van Dream Boy


Na de winst met 73.619% in de eerste proef en de winst met 77.375% in de Kür op Muziek ging de titel in het ZZ-Zwaar, de Dressuur Magazine Prijs, naar Gerdine Maree en Holiday en dat terwijl het galopgedeelte in de finaleproef niet eens foutloos was. “Of de galoptoer is geniaal en de draf is iets minder of andersom, maar dat is een deel van het africhtingsproces. Zoals het vandaag al ging, met zijn enthousiasme, daar ben ik gewoon erg blij mee. Gisteren in ring 2 was het iets rustiger, maar vandaag met de muziek erbij en de vlaggen deed Holiday het ook heel goed. Hij heeft nog niet zoveel ervaring. We hebben afgelopen winter wat ZZ-Licht gereden. Het doel was om hier met succes mee te doen in het ZZ-Zwaar en dat is goed gelukt. Over een maand wil ik hem een keer Prix St Georges rijden. Dan is dat doel gehaald en is mijn hart gerust. Daarna trainen we rustig door.”

Maree’s ruin Holiday is een zoon van Glock’s Dream Boy, die Gerdine opleidde totdat Hans Peter Minderhoud twee jaar geleden de teugels overnam. Ziet ze overeenkomsten tussen vader en zoon? “Ze hebben dezelfde instelling, zijn heel lief en willen het graag voor je doen. Holiday is nog wel iets scherper dan zijn vader. Dat is soms in mijn voordeel, soms in mijn nadeel. Of hij dezelfde weg gaat als Dream Boy, weet ik nog niet. Met volle moed blijf ik deze uitdaging nog aangaan.”

Genietende juryvoorzitter


Diederik van Silfhout maakte indruk met de zesjarige KWPN-goedgekeurde hengst Impression, het jongste paard in dit KNHS-kampioenschap. Zeker in de oefeningen waar verzameling wordt gevraag liet Impression zijn talenten zien. Maar ook in de verruimingen overtuigde de hengst van fokker Matthijs Maat en Joop van Uytert.

Floor van Kempen en Echt Mooi, in maart KNHS-Indoorkampioen ZZ-licht, klommen in het kampioenschap van de vierde naar de derde plaats met een lichtvoetige, sympathieke en foutloze finaleproef. De stalamazone van Adelinde Cornelissen rijdt Echt Mooi met veel succes voor een buitenlandse klant van Adelinde.

“We hebben als juryleden echt genoten van de optredens van de top drie”, vertelt juryvoorzitter Mascha Reijs. “Je kon zien dat de paarden nog wat groen waren op dit niveau. Echt Mooi van Floor van Kempen was het meest constant, maar mag nog wat meer kracht vasthouden achter. Holiday van Gerdine en Impression van Diederik zijn paarden met veel power, goede achterbenen en mooi opgericht. Gerdine en Diederik hebben als ruiter mega veel ervaring en dat kan je zien aan de manier waarop ze de oefeningen in de Kür verfijnd hebben. Dat is het verschil met de wat minder ervaren combinaties. De kunst in de Kür is om de oefeningen te blijven afwerken.”

Klik hier voor de finale-uitslag van het KNHS Kampioenschap ZZ-Zwaar.