Andreas Helgstrand moet bronzen medaille op Deens Kampioenschap inleveren

Andreas Helgstrand moet bronzen medaille op Deens Kampioenschap inleveren

Het Beroepscomité van de DRF, de Deense paardensportbond, heeft Andreas Helgstrand met terugwerkende kracht gediskwalificeerd van het Deens Kampioenschap van 2023. De Deen reed er naar de bronzen medaille maar moet die nu, samen met het verdiende prijzengeld terug inleveren nadat hij medicijnen had toegediend zonder daar de juiste goedkeuring voor te hebben. Daarbovenop krijgt hij ook nog een boete van 5.000 Deense Kroon.  

Het beroepscomité oordeelt dat de beklaagde, Andreas Helgstrand, de punt 23 van de Algemene Bepalingen van DRF heeft overtreden door zijn paard Jovian te behandelen voor (lichte) koliek, die niet vooraf was goedgekeurd door de Veterinair Consulent van DRF. Op het concours werden traumeel en duphalyte toegediend door middel van een sonde. De medicijnen zijn niet opgenomen op de FEI Dopinglijst. 

De regels die werden overtreden waren onder andere het toedienen van medicijnen, die tevens niet de voorgeschreven medicijnen zijn voor het behandelen van koliek, op een wedstrijd zonder beoordeling en toestemming van de aanwezige veterinaire verantwoordelijken. Ook het toedienen van een sonde, waarop het paard dus niet vrijwillig de middelen opneemt, is verboden tenzij met goedkeuring van het veterinaire consulent en met uitzondering van levensbedreigende of ernstige situaties.

Hoewel Helgstrand beroep aantekende op de aanklacht, besliste de tuchtcommissie toch om over te gaan op een diskwalificatie. Het team werd gediskwalificeerd voor de betreffende DM-klasse op zondag 4 juni 2023 en moet de ontvangen prijzen teruggeven, en ontvangt een boete van 5.000 DKK.


Bron: DRF