Aftellen naar CHIO 2022 met Thamar Zweistra: "Ik maak me zoals veel collega’s zorgen om onze sport"

Aftellen naar CHIO 2022 met Thamar Zweistra: "Ik maak me zoals veel collega’s zorgen om onze sport"

De laatste keer dat de organisatie van CHIO Rotterdam met Thamar Zweistra sprak, in aanloop naar het CHIO 2021, was ze enigszins teleurgesteld vanwege haar reserveplaats voor het EK in Hagen. Dit keer is alles anders. Ze behaalde een geweldige tweede plaats op het Nederlands Kampioenschap, in het zadel van de negenjarige stoere schimmelhengst Ich Weiß (v. Rubiquil). Toen ze 16 was, reed ze al op het CHIO Rotterdam en daarna zo vaak, dat ze de tel is kwijt geraakt.


De Zeeuwse zit duidelijk goed in haar vel. Thamar: “Ja, ik ben heel erg blij. Dit resultaat had ik niet verwacht. Ik heb echt fijn gereden in Ermelo. Nog wel met kleine foutjes, maar dat is een kwestie van kilometers maken. Er zit nog zoveel meer in en Hexagons Ich Weiß vindt het helemaal niet moeilijk en doet het graag, dus dat werkt fijn.

Ich Weiß

Ich Weiß is gefokt en in eigendom van Leunus van Lieren en het is tot nu toe de laatste nakomeling van Rubiquil. De hengst is fanatiek en heeft echt lol in het rijden. Wanneer je naast hem staat, heeft hij wel een soort ADHD, maar als je erop zit, is hij gefocust. In zijn stal is hij ongeduldig en speelt hij graag met stro, dat gooit hij alle kanten op. Hij lijkt groot, maar dat maakt hij zich vooral in de ring, hij meet 1.68m. Ik ken hem dus zijn hele leven al en toen hij 5 was ben ik hem gaan rijden. Zijn moeder Vinegra (v. Negro) heb ik ook in de Grand Prix gereden, dus hij heeft het talent niet van een vreemde. Ich Weiß was geen type paard voor jonge paarden proeven, ik heb één keer een zesjarigen proef gestart bij De Kroo, één keer ZZ zwaar in Aerdenhout. Toen hij zeven was heeft hij Lichte Tour gestart en daarna heb ik hem doorgetraind tot aan de Zware Tour.

Toekomst voor TeamNL positief

Op het NK waren andere deelnemers dan normaal. Hans Peter en Edward waren er natuurlijk niet, dus het leek vooraf smal aan de top, maar dat was zeker niet zo. ik vond zelfs dat het deelnemersveld in de breedte gegroeid is. Er zijn veel nieuwe veelbelovende combinaties en vergeleken met concurrerende landen moeten we nog wel groeien, maar ik zie de toekomst positief als alle paarden voor Nederland behouden en fit blijven.

Voor de Wereldkampioenschappen zijn er nog twee observaties, Exloo en dan Rotterdam of Aken. De bondscoach zal beslissen, maar ik hoop dat ik Rotterdam mag rijden en dan het allerliefst in het team wat de landenwedstrijd rijdt, dat is echt een droom van mij. Eerst ga ik nog naar Compiègne met Double Dutch en Ich Weiß, dan rij ik Exloo en dan dus hopelijk het CHIO. Tussendoor doe ik thuis rustig aan, de paarden doen al genoeg. Rotterdam is de laatste observatie voor het WK en dus heel belangrijk. Ik heb vertrouwen in Herning. Ik hoop dat Glock’s Dreamboy van Hans Peter en Desperado N.O.P van Emmelie Scholtens snel weer fit zijn en met de top 3 van het NK en nog een paar combinaties heeft de bondscoach denk ik echt wat te kiezen.

Samen met Leunis heb ik onder andere een zesjarige van Glock’s Johnson, die onze stalruiter Benedek Pachl rijdt in de selecties voor het WK jonge paarden. Ook loopt er een goede vijf jarige Toto jr. mee in die selecties, Hexagon’s Gorgeous Black Art een NRPS gekeurde hengst. De Johnson ga ik sowieso overnemen, hij is deels in mijn eigendom. Wel maak ik me zoals veel collega’s zorgen om onze sport. Het is jammer dat dat nodig is, want onze sport is zo mooi, het samenspel tussen paard en ruiter. Ik denk dat we meer naar buiten moet treden, dat we de buitenwereld meer moeten laten zien en horen. Anky was daar voorheen heel goed in, zij was veelvuldig in de media en echt een paardenmeisje met een grote aanhang. In de huidige tijd denk ik dat Dinja hier een rol in zou kunnen spelen, (schatert het weer uit) zij is goed met sociale media en is echt zo’n modelletje”. 


Bron: CHIO Rotterdam