Oefenspringen en -dressuur onder voorwaarden weer mogelijk

Oefenspringen en -dressuur onder voorwaarden weer mogelijk

Met inachtneming van een aantal regels, is het mogelijk om vanaf juni weer de ring in te rijden. De KNHS bracht onlangs al een bericht naar buiten mogelijkheden te zien voor het organiseren van wedstrijden. Omdat vanaf 1 juni buitenactiviteiten die niet onder wedstrijden en competities vallen weer mogen plaatsvinden, zit daar voor de paardensport ook weer ruimte in.

“Dat geeft namelijk de mogelijkheid om beoordelings- en meetmomenten te organiseren in de paardensport. Denk aan bijvoorbeeld het rijden van een proef, parcours of cross”, vertelt Maarten van der Heijden, technisch directeur bij de KNHS. “Het kan voor elke discipline en in de buitenlucht. Op deze manier kunnen wedstrijdsporters voor officiële KNHS-juryleden verschijnen, maar ook voor winstpunten rijden en verder werken aan hun trainingsdoelen. Wedstrijdpaarden kunnen dan ook weer op pad.”

Geen klassement en prijzen

Echter is er dus geen klassement en worden er ook geen prijzen verdeeld. Er gelden duidelijk regels waar organisaties aan dienen te voldoen. Het is nog steeds essentieel dat de regels van de overheid en het RIVM worden nagestreefd, om een tweede golf van het coronavirus te voorkomen.

Geen publiek

Omdat premier Rutte heeft aangegeven dat de versoepelingen alleen mogelijk blijven zolang de besmettingsgraad beneden de 1 blijft, worden de onderlinge beoordelings- en meetmomenten alleen zonder publiek georganiseerd, met voldoende ruimte, een goede routing en tijdsplanning. Een duidelijk protocol voor de organisatie is extra belangrijk.

Protocol

De KNHS en partner FNRS maakten drie weken geleden al een paardensportprotocol voor maneges, verenigingen en stallen. Dat kunnen ze gebruiken bij hun gemeenten als daarom wordt gevraagd. Ook zijn er posters ontwikkeld die op de accommodatie opgehangen kunnen worden om de geldende maatregelen aan bezoekers kenbaar te maken.

Toestemming vragen

Het door de KNHS ontwikkelde aanvullend protocol gaat 1 vanaf 1 juni. In dit protocol staat beschreven binnen welke richtlijnen en voorwaarden bepaalde paardensportactiviteiten weer plaats kunnen vinden. “Het aanvullende protocol kan gebruikt worden door lokale paardensportaanbieders om toestemming te vragen bij gemeenten”, aldus Van der Heijden. Zolang er geen officiële wedstrijden worden georganiseerd, worden er ook geen afdrachten berekend voor organisatoren.

bron: KNHS