Ongeloof en woede bij paardensportbond om coronaregels

Ongeloof en woede bij paardensportbond om coronaregels

Emile Hendrix, bestuurslid van de nationale paardensportfederatie KNHS en voormalig topruiter, is teleurgesteld en boos, omdat de paardensport in Nederland nog altijd stilligt vanwege het coronavirus. "We lopen een achterstand op ten opzichte van het buitenland."

In Duitsland is er dit weekend een eventing- en endurancewedstrijd en volgende week gaan de eerste springpaarden van start in Saint-Tropez, maar in Nederland zijn wedstrijden tot 1 september nog verboden.

Ondanks dat voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg van sportkoepel NOC*NSF woensdag zei dat er in de buitensporten veel ruimte zit, werd de paardensector, tot ergernis van Hendrix, buiten beschouwing gelaten.

"We laten tijdens oefenparcoursen zien dat onze sport überhaupt niet ter discussie zou kunnen staan", begint Hendrix zijn pleidooi. "We volgen alle protocollen die er zijn en social distancing is absoluut geen probleem voor ons. Zelfs als we drie meter afstand van elkaar zouden moeten houden, is dat nog geen probleem."

"Daarnaast zijn we in de buitenlucht en is het geen contactsport", gaat Hendrix verder. "We zijn een sport met nul risico op besmetting en hebben daarom alle reden om zo snel mogelijk los te gaan."

1 miljoen euro verlies

Hendrix benadrukt dat het niet mogen organiseren van wedstrijden grote economische gevolgen heeft voor de paardensector. "Als het zo doorgaat, loopt bijvoorbeeld de KNHS tegen een verlies aan van 1 miljoen euro."

"De sport brengt veel bedrijvigheid, prijzengeld, maar ook veel handel met zich mee", legt Hendrix uit. "Voor de hele breedte van de paardensector is het van belang dat de sport weer op gang komt."

bron: NOS.