Nu alles op slot is, mag je in België op wedstrijd?

Nu alles op slot is, mag je in België op wedstrijd?

Nu de wedstrijden weer even 'op slot' zijn voor niet professionals, gaan we na wat zijn je opties als ruiter? Mag je bijvoorbeeld deelnemen aan de wedstrijden die in België plaatsvinden? Zoja, welke wedstrijden staan daarvoor open?

Belangrijk om weten is dat je in België, tijdens het indoorseizoen, vaak wedstrijden hebt die niet verbonden zijn aan de ruitersport federatie. Uitgezonderd enkele nationale wedstrijden, zoals de kersthappening die vandaag start, of internationale wedstrijden, zijn het vaak de houders van het hippisch centrum die de wedstrijden indoor organiseren.


Het voordeel is dat je in dat geval niet verbonden bent aan regeltjes, en vaak gewoon te gast, aan de start kan komen. Bij sommige kleinere centra betaal je daar een daglicentie voor indien je geen clublid bent. Dit is meestal een 10-tje. Toch is dit meer uitzondering dan regel. Vaak kan je er gewoon aan de start mits je online ingeschreven bent. (klik hier).


Uiteraard zijn er ook COVID-19 regels van toepassing bij de zuiderburen. Zo mag je geen publiek meenemen en is je entourage beperkt tot een totaal van 2 personen. Mondmaskerplicht is van toepassing net als het bewaren van de minimum 1,5m afstand.


Federatie gebonden wedstrijden


Wil je deelnemen aan wedstrijden die verbonden zijn met de federatie dan is je deelname vaak iets complexer. Nederland en België hebben een overeenkomst waardoor Nederlandse ruiters op Belgische nationale wedstrijden kunnen starten en Belgische ruiters op Nederlandse wedstrijden. Een Nederlandse combinatie mag op Belgische wedstrijden starten in de klasse waarin hij op KNHS-wedstrijden startgerechtigd is. Er mag niet worden gestart in de lagere klasse waarin je flexibel uitkomt.