KNHS heft per 28 april leeftijdsgrens onderlinge meetmomenten op

KNHS heft per 28 april leeftijdsgrens onderlinge meetmomenten op

Tijdens de persconferentie van demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge werd zojuist bekengemaakt dat er een aantal lichte versoepelingen worden doorgevoerd per 28 april. Voor de paardensector is de belangrijkste versoepeling het afschaffen van de avondklok vanaf 28 april 04.30 uur. Rutte gaf tijdens de persconferentie aan dat we niet met nul risico uit deze crisis kunnen komen, maar tegelijkertijd moet het risico wel verantwoord zijn. De KNHS heeft in lijn hiermee besloten dat per 28 april de leeftijdsgrens van 27 jaar voor onderlinge manege- en verenigingsactiviteiten voor winstpunten wordt opgeheven.

De eerste stap in het eerder gepresenteerde openingsplan van de overheid is met de versoepelingen vanaf 28 april gezet. De volgende stap, waarin ook verdere versoepelingen voor de sport zijn opgenomen, wordt vanaf 11 mei verwacht. Dinsdag 3 mei wordt duidelijk of deze stap ook daadwerkelijk gezet kan worden.

Gerard Arkema, manager wedstrijdsport bij de KNHS, licht toe waarom de leeftijdsgrens voor manege- en verenigingsactiviteiten opgeheven wordt: “We zien dat er voor het eerst in lange tijd meerdere versoepelingen worden doorgevoerd. Zo gaan terrassen en winkels onder voorwaarden open. Rutte gaf in de persconferentie aan dat de instroom van en het aantal patiënten in ziekenhuizen afzwakt en dat een daling in zicht komt. Daarmee is het verantwoord de eerste stap in het openingsplan te zetten. In lijn daarmee vinden wij dat het ook mogelijk moet zijn om onderlinge manege- en verenigingsactiviteiten op de eigen accommodatie in de buitenlucht voor iedereen mogelijk te maken. Paardensport is geen contact- of teamsport, er wordt altijd minimaal 1,5 meter afstand gehouden en bij onderlinge activiteiten bevinden zich niet meer dan vier personen in de rijbaan. Hierbij is kleinschaligheid wel belangrijk.”

Gemeenten kunnen individuele afspraken met organisaties maken. Hierdoor kunnen er verschillen tussen gemeenten ontstaan. Het is voor sportaanbieders dus belangrijk om te weten wat er in jouw omgeving geldt. Het lokale beleid is altijd leidend.

Voor de paardensport betekent dit een langverwachte eerste stap die gezet kan worden in het opengaan van de wedstrijdsport. Arkema vervolgt: “Afhankelijk van de ontwikkelingen in het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames verwachten we dat er per 11 mei meetmomenten georganiseerd kunnen worden en dat we in juni eindelijk weer officiële KNHS-wedstrijden kunnen organiseren. Het is daarbij wel belangrijk dat iedereen in aanloop naar deze versoepelingen zich goed aan de basisregels van de overheid blijft houden.”

Klik hier voor alle informatie over onderlinge manege- en verenigingsactiviteiten. De voorwaarden die gelden per 28 april worden deze week aangepast en gepubliceerd op knhs.nl.

 

SPECIFIEK OVERZICHT EN Q&A VAN ALLE MAATREGELEN DIE GELDEN VOOR DE PAARDENSPORT TOT EN MET 10 MEI:

Op basis van de overheidsmaatregelen nu bekend zijn gelden de volgende specifieke maatregelen voor de paardensport.

(klik hier voor de geldende overheidsmaatregelen in de sport)

PAARDRIJDEN, LESSEN, BUITENRITTEN EN TRAINING

1. MAG JE PAARDRIJDEN EN JE PAARD VERZORGEN?

Ja paarden mogen gereden en verzorgd worden.

1A. WAT MAG IN DE BINNENRIJBAAN?

Voor de dagelijkse beweging, gezondheid en het welzijn van paarden is individueel rijden van paarden toegestaan in de binnenrijbaan. Rijden in de binnenrijbaan kan onder begeleiding indien dit noodzakelijk is en mits de sociale en hygiëne maatregelen aangehouden worden. Groepslessen zijn voor alle leeftijden niet toegestaan in de binnenrijbaan.

1B. WAT MAG IN DE BUITENRIJBAAN?

Paardrijden in de buitenlucht is de norm vanuit de overheid en dient zoveel mogelijk opgevolgd te worden.

  • Er mogen groepslessen georganiseerd worden voor jeugd en jongvolwassenen t/m 26 jaar. Zij hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden.
  • Er mogen groepslessen gegeven worden aan volwassenen vanaf 27 jaar met een maximale groepsgrootte van vier (exclusief instructeur) op 1,5 meter afstand. Meerdere groepen van vier personen zijn toegestaan indien zij onderling ruim voldoende afstand houden en de groepen niet mengen en van elkaar te onderscheiden zijn.
  • Privélessen zijn buiten toegestaan voor alle leeftijden. 

De volgende regels zijn zowel binnen als buiten van toepassing:

  • Na afloop van het paardrijden, de les, training of buitenrit geldt, voor iedereen vanaf 13 jaar, de maximale samenkomst- en gezelschapsgrootte van 2 personen.
  • Publiek is niet toegestaan.
  • Zodra je klaar bent met rijden verlaat je de stal, manege of vereniging.
  • Houdt je aan de sociale en hygiëne maatregelen.

 

2. ZIJN PRIVELESSEN TOEGESTAAN?

Privélessen zijn buiten toegestaan. Voor volwassenen vanaf 27 jaar geldt er een maximale groepsgrootte van vier personen (exclusief instructeur), mits er 1,5 meter afstand tot elkaar wordt gehouden.

Rijden in de binnenrijbaan kan onder begeleiding indien dit noodzakelijk is en mits de sociale en hygiëne maatregelen aangehouden worden.

3. ZIJN GROEPSLESSEN TOEGESTAAN?

  • Groepslessen zijn binnen niet toegestaan.
  • Er mogen buiten groepslessen gegeven worden aan volwassenen vanaf 27 jaar met een maximale groepsgrootte van vier (exclusief instructeur) op 1,5 meter afstand. Meerdere groepen van vier personen zijn toegestaan indien zij onderling ruim voldoende afstand houden en de groepen niet mengen en van elkaar te onderscheiden zijn.
  • Voor kinderen, jeugd en jongvolwassenen t/m 26 jaar zijn er geen beperkingen voor buitensporten. Zij mogen in groepen sporten en hoeven geen 1,5 meter afstand te houden tijdens het paardrijden.

Na afloop van de paardensportactiviteit geldt, voor iedereen vanaf 13 jaar de maximale samenkomst- en gezelschapsgrootte van 2 personen.

4. ZIJN BUITENRITTEN TOEGESTAAN?

Buitenritten zijn toegestaan. Voor kinderen, jeugd en jongvolwassenen  t/m 26 jaar zijn hier geen beperkingen. Er geldt voor volwassenen vanaf 27 jaar een maximale groepsgrootte van 4 (exclusief instructeur) en er moet 1,5 meter afstand gehouden worden. Er mogen meerdere groepjes van twee tegelijkertijd buitenritten maken onder de voorwaarde dat er meer dan 1,5 meter afstand is tussen de verschillende groepen en dat zij zich niet mengen. De groepjes moeten zichtbaar te onderscheiden zijn van elkaar.
 

5. MOETEN KINDEREN OOK 1,5 METER AFSTAND HOUDEN?

Kinderen, jongeren en jongvolwassenen t/m 26 jaar hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Na afloop van de paardensportactiviteit geldt, voor iedereen vanaf 13 jaar de maximale samenkomst- en gezelschapsgrootte van 2 personen.

6. ZIJN ER SPECIALE REGELS VOOR AANGEPAST PAARDRIJDEN?

Voor mensen met een beperking is het toegestaan om hulp te krijgen bij de uitoefening van hun sport, bijvoorbeeld iemand die helpt met opstijgen of begeleiding naast het paard.

7. MAG JE WEL AAN DE KANT STAAN VOOR DE VEILIGHEID ALS IEMAND AAN HET RIJDEN IS?  

Indien dit noodzakelijk is voor de veiligheid, het verloop van de sportbeoefening en het waarborgen van de onderlinge afstand is dit toegestaan. Denk hierbij wel aan de maximale groepsgrootte van 2 personen en de 1,5 meter afstand.

8. GELDEN DEZELFDE REGELS VOOR ALLE DISCIPLINES?

Ja dezelfde regels gelden voor alle disciplines met de volgende aanvullingen:

Bij voltige mag er voor jeugd en jongvolwassenen t/m 26 jaar in duo’s en teamverband getraind worden. Door volwassenen vanaf 27 jaar mag er alleen individueel getraind worden omdat er bij duo’s en teams geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden.

Bij het mennen moet de groom op de koets een mondkapje dragen omdat hier geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden, maar de groom wel essentieel is voor een veilige sportbeoefening.


PAARDENSPORTACTIVITEITEN (ZOALS WEDSTRIJDEN)

1. ZIJN WEDSTRIJDEN TOEGESTAAN?

Nee, wedstrijden zijn niet toegestaan.


2. MOGEN ER ONDERLINGE MANEGE- EN VERENIGINGSACTIVITEITEN GEORGANISEERD WORDEN?

Ja er mogen onderlinge manege- en verenigingsactiviteiten, zoals onderlinge dressuurproeven en parcoursen  georganiseerd worden op de eigen manege of vereniging. De KNHS kent hier tijdelijk winst- en promotiepunten aan toeDeze activiteiten moeten wel buiten plaatsvinden en zijn alleen toegankelijk voor leden van de eigen vereniging of manege.

Voor het deelnemen aan en organiseren van onderlinge manege- en verenigingsactiviteiten zijn bepalingen verbonden. Klik hier voor alle bepalingen vanaf 3 maart en een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden. De bepalingen per 28 april worden deze week gepubliceerd op knhs.nl.

3. MOGEN PAARDENSPORTACTIVITEITEN MET BEOORDELINGS- EN MEETMOMENTEN GEORGANISEERD WORDEN?

Nee er mogen vooralsnog geen paardensportactiviteiten met beoordelings- en meetmomenten georganiseerd worden. De verwachting is dat dit per 11 mei weer mogelijk wordt.

4. MOGEN ER ONDERLINGE WEDSTRIJDEN GEORGANISEERD WORDEN?

Er mogen alleen onderlinge wedstrijden georganiseerd worden voor kinderen, jeugd en jongvolwassenen t/m 26 jaar onder de volgende voorwaarden:

  • Er mogen alleen leden van de eigen vereniging, stal of manege aan deelnemen. Er worden dus geen ruiters en paarden van buiten de betreffende vereniging of manege toegelaten.
  • Er wordt onderling 1,5 meter afstand gehouden.
  • De onderlinge wedstrijd vindt buiten plaats.
  • Publiek is niet toegestaan.
  • Na afloop van de onderlinge wedstrijd geldt, voor iedereen vanaf 13 jaar de maximale samenkomst- en gezelschapsgrootte van twee personen.
  • Winst- of promotiepunten worden niet toegekend.
  • Voor volwassenen vanaf 27 jaar mogen er geen onderlinge wedstrijden georganiseerd worden.

5. MOGEN ER CLINICS GEORGANISEERD WORDEN?

Een clinic georganiseerd voor publiek is niet toegestaan. Clinics in de vorm van individuele lessen of trainingen zijn wel toegestaan indien de maatregelen zoals hierboven omschreven in acht worden genomen. Wij adviseren hierover vooraf contact op te nemen met de betreffende gemeente of veiligheidsregio. Advies is om hierbij eerst te kijken naar digitale varianten.

6. BLIJFT HET MOGELIJK OM ONLINE DRESSUURPROEVEN TE LATEN BEOORDELEN?

Ja, het is mogelijk om dressuurproeven t/m de klasse ZZ-licht en menproeven in de klassen B en L te laten beoordelen voor winstpunten.

Zodra het overheidsverbod op wedstrijden wordt opgeheven zal Paardrijden.nl alleen nog opengesteld worden voor de klassen t/m L2.

7. GAAN DE KNHS COLLEGE TOURS DOOR?

Ja de KNHS College Tours gaan online door via livestreaming. Houdt hiervoor www.knhs.nl in de gaten.


8. IK HEB EEN STARTPAS, MAAR KAN DEZE NU NIET OF MINDER GEBRUIKEN, KAN IK MIJN GELD TERUG VRAGEN?

Nee, er kan geen geld terug gevraagd worden. Het is wel mogelijk om online dressuur- en menproeven te laten beoordelen via Paardrijden.nl.

Daarnaast kunnen er buiten onderlinge manege- en verenigingsactiviteiten georganiseerd worden op de eigen manege of vereniging. De KNHS kent hier tijdelijk winstpunten aan toe. Aan het deelnemen aan en organiseren van onderlinge manege- en verenigingsactiviteiten zijn bepalingen verbonden. Klik hier voor alle bepalingen per 3 maart en een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden. De bepalingen per 28 april worden deze week gepubliceerd op knhs.nl.


9. IK HEB ALS WEDSTRIJDORGANISATOR MIJN WEDSTRIJD MOETEN ANNULEREN, HOEF IK GEEN WEDSTRIJDAFDRACHT TE BETALEN?

Ja, als een wedstrijd geannuleerd wordt vanwege het verbod op wedstrijden, hoeft de wedstrijdorganisatie geen wedstrijdafdracht te betalen. Deze regel geldt zo lang het wedstrijdverbod vanuit de overheid geldt.


10. WELKE REGELS GELDEN ER VOOR TOPSPORTERS?

Voor topsporters met een status vanuit NOC*NSF gelden uitzonderingen. Zij zijn hierover separaat geïnformeerd door de KNHS.

11. MAG IK WEL DEELNEMEN AAN INTERNATIONALE WEDSTRIJDEN IN HET BUITENLAND?

Topsporters mogen nog wel in het buitenland starten onder speciale voorwaarden. Je kunt hierover meer informatie opvragen bij de afdeling topsport. Houd hierbij goed de reisadviezen van de Rijksoverheid in de gaten.

12. GAAT DE HIPPIADE DOOR?

Vooralsnog gaan we er vanuit dat de Hippiade door gaat.

 

VOOR INSTRUCTEURS

1. MOET IK ALS INSTRUCTEURS EEN MONDKAPJE DRAGEN?

Als instructeur hoef je geen mondkapje te dragen tijdens het lesgeven. Wij adviseren om na het lesgeven een mondkapje op te doen als je je in een binnenruimte begeeft. Begeef je je in een publieke binnenruimte, dan is een mondkapje verplicht.

2. KOMEN ER NOG AANGEPASTE REGELS VOOR HET BEHALEN VAN LICENTIEPUNTEN?

Voor de instructeurs komen er vooralsnog geen aangepaste regels want er is een ruim aanbod van digitale bijscholingen om aan de licentie te kunnen voldoen.

Voor officials is de licentieperiode met een jaar verlengt zodat de official kan voldoen aan de gestelde eisen.

 

VOOR ONDERNEMERS EN ACCOMMODATIEHOUDERS

1. KAN IK EEN HIPPISCHE DIENSTVERLENER ZOALS EEN DIERENARTS INSCHAKELEN?

Hippische dienstverleners die noodzakelijk zijn voor de gezondheid en welzijn van de paarden, zoals dierenartsen, fysiotherapeuten, voerleveranciers, paardentandartsen etc., blijven hun beroep uitoefenen. Uiteraard nemen zij de nodige sociale en hygiënemaatregelen in acht zolang dit mogelijk is voor het correct uitoefenen van hun beroep.

2. MAG IK (PENSION)KLANTEN TOELATEN OP HET TERREIN?

(Pension)klanten mogen zelfstandig rijden op de accommodatie indien alle regels in acht worden genomen. Zij dienen onderling 1,5 meter afstand te houden en niet langer dan noodzakelijk op de accommodatie te blijven. Overweeg om te werken met een planning voor de pensionklanten om te voorkomen dat het aantal aanwezigen  te groot wordt.


3. MAG IK EEN BEGELEIDER TOELATEN OP HET TERREIN?

Hiervoor geldt; gebruik je gezonde verstand. Indien het noodzakelijk is voor de veiligheid kan een ondernemer/instructeur, bij wijze van uitzondering, besluiten om een begeleider om assistentie te vragen. De begeleider blijft niet langer dan strikt noodzakelijk op de accommodatie.


4. MAG MIJN HORECA/KANTINE OPEN?

Nee, de horeca is gesloten. Bedrijven met een horecavergunning mogen onder voorwaarden per 28 april hun terras openen. Terrassen buiten kunnen open van 12.00 uur tot 18.00 uur. Het maximaal aantal gasten op een terras is 50. Er zijn vaste zitplaatsen en zelfbediening is niet toegestaan. Aan een tafel zitten maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar, dan mogen er meer mensen aan een tafel. Bezoekers kunnen binnen betalen, naar het toilet of gebruik maken van de garderobe. Binnen is een mondkapje verplicht. Terrassen van sportkantines zonder horecavergunning mogen niet open. Klik hier voor meer informatie op de website van de rijksoverheid.


5. IS TAKE AWAY TOEGESTAAN?

Takeway is voor bedrijven met een horeca vergunning onder voorwaarden toegestaan. Kijk voor actuele regelgeving op de website van Koninklijke Horeca Nederland. Gemeenten kunnen lokaal beleid hebben, controleer daarom ook de lokale actuele regels.


6. WANNEER MOET IK EEN MONDKAPJE DRAGEN?

Voor iedereen van 13 jaar geldt een mondkapjesplicht in openbare binnenruimtes. Tijdens het paardrijden hoeft door de ruiters en instructeur het mondkapje niet gedragen te worden. Instructeurs hoeven tijdens het lesgeven geen mondkapje te dragen. 

Sportaccommodaties zijn door de overheid aangemerkt als ‘publieke binnenruimte’, waar een mondkapje voor én na de sport verplicht is. Zie hiervoor de website van Rijksoverheid en de website van NOC*NSF.

Het is mogelijk dat bepaalde paardensportaccommodaties niet als publieke binnenruimte aangemerkt worden, maar als privaat of besloten. Voor besloten gebouwen geldt geen mondkapjesplicht. Dit zijn gebouwen die niet vrij voor publiek toegankelijk zijn, zoals een verenigingsaccommodatie waar alleen leden toegang tot hebben. Beheerders kunnen dan zelf bepalen of ze een mondkapje adviseren of verplichten. Neem hiervoor contact op met de lokale autoriteiten. De feitelijke omstandigheden zijn bepalend voor de vraag of een plaats voor publiek toegankelijk is of dat er sprake is van een besloten karakter. Bepalend is hoe de betreffende plaats in werkelijkheid overwegend wordt geëxploiteerd. Bij twijfel is het verstandig om als accommodatiehouder na te gaan of op jouw accommodatie een mondkapjesplicht geldt. Er kunnen hierdoor verschillen per type bedrijf en gemeente ontstaan.

7. WELKE HULPMIDDELEN ZIJN ER BESCHIKBAAR VOOR ONZE ACCOMMODATIE?

De KNHS en FNRS hebben voor verenigingen en FNRS-ondernemers verschillende communicatiematerialen ontwikkeld. Deze zijn hier te downloaden. Heb je liever een gedrukt exemplaar, neem dan contact op met de ondernemersdesk van de FNRS.


bron: KNHS