Kabinet trekt weer miljarden uit voor oa horeca en sportclubs

Kabinet trekt weer miljarden uit voor oa horeca en sportclubs


Het kabinet trekt nog eens 3,7 miljard euro uit voor coronasteun voor bedrijven en werknemers om faillissementen en werkloosheid zoveel mogelijk te voorkomen. Hard getroffen sectoren krijgen extra steun, terwijl geplande versoberingen worden teruggedraaid. De steun komt boven op de bijna 34 miljard euro die het kabinet al heeft uitgetrokken voor de coronacrisis.


Ministers Eric Wiebes (Economische Zaken), Wopke Hoekstra (Financiën) en Wouter Koolmees (Sociale Zaken) maakten de details van het nieuwe steunpakket woensdag bekend.

De steun is nodig omdat de economie langer dan verwacht op slot blijft. Dat komt doordat de coronacijfers er slecht uitzien en de tweede golf nog niet voorbij is. Er is daarom nog steeds "een stevig pakket" nodig, zei Wiebes. Al gloort er volgens de bewindsman met een vaccin wel licht aan het einde van de tunnel.

Het gaat om een uitbreiding van het huidige, derde steunpakket dat tot en met juni 2021 loopt. Tegelijkertijd zijn geplande versoberingen van de baan.

Meer geld voor vaste lasten, loonsubsidie niet versoberd

De vergoeding voor vaste lasten (TVL) wordt verhoogd. Ondernemers die hard zijn geraakt, zoals de café-eigenaren, krijgen tot 70 procent van hun kosten vergoed. Ook wordt deze regeling verder uitgebreid. De loonsubsidie (NOW) wordt zoals verwacht niet vanaf januari teruggeschroefd.

Er komt een nieuwe regeling voor werknemers die inkomsten mislopen, maar geen gebruik kunnen maken van de bestaande reddingsboeien. Het gaat bijvoorbeeld om zelfstandigen die geen opdrachten meer hebben of werknemers die geen inkomsten krijgen omdat ze in quarantaine zitten. Zij kunnen gebruikmaken van de zogenoemde Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK).

Starters lijken tussen wal en schip te vallen. De coronasteun is gebaseerd op omzet van een jaar geleden en die hebben zij niet. Het is dan ook niet gelukt om een "eerlijke en uitvoerbare" regeling op te tuigen. "Er is een groot risico op fraude en dat wil ik niet", zei Koolmees.Hij erkent dat dit een "hard gelag" voor deze ondernemers is. De groep heeft wel de mogelijkheid om gunstige overheidsleningen af te sluiten.


Bron: nu.nl