Fieldlab adviseert toestaan buitenevenementen met 50 tot 75 procent bezetting

Fieldlab adviseert toestaan buitenevenementen met 50 tot 75 procent bezetting


Evenementen in de buitenlucht zoals sportwedstrijden moeten onder strikte voorwaarden weer door kunnen gaan met 50 tot 75 procent van de normale bezoekerscapaciteit. Dat adviseert Fieldlab Evenementen woensdagmiddag aan het kabinet.


De belangrijkste voorwaarde die Fieldlab stelt, is het vooraf afnemen van een coronasneltest. De anderhalvemeterregel hoeft dan niet in acht te worden genomen. Daarnaast adviseert Fieldlab het dragen van een mondkapje als bezoekers rondlopen. Als meer dan de helft van de bezoekerscapaciteit wordt benut, moet een mondkapje ook verplicht worden gesteld als het publiek zit.Fieldlab komt tot deze conclusies na gedragsonderzoek bij drie voetbalwedstrijden in februari en maart. Het advies geldt niet alleen voor sportstadions, maar voor alle grote evenementen in de buitenlucht waarbij het publiek een vaste zit- of staanplaats heeft.Het demissionaire kabinet heeft aan het Outbreak Management Team (OMT) gevraagd advies te geven over de uitkomsten van het Fieldlab-onderzoek.

Afgelopen weekend werd er voor het eerst sinds het najaar weer publiek toegelaten in het betaald voetbal. Hierbij werd zo'n 15 procent van de capaciteit benut. Dit ging voorlopig om een eenmalige test, waarbij Fieldlab niet betrokken was. De hoop bestaat dat er ook komend weekend publiek welkom is. De KNVB stelde om die reden het Eredivisie-duel tussen Heracles Almelo en VVV-Venlo alvast uit van vrijdag naar zaterdag.